Journalister berättar, men vad får vi veta?


Nu dagarna före jul så var Fuglesang på väg hem till jorden efter sitt spektakulära rymdäventyr.

Själv följde jag en hel del av denna verksamhet via NASA:s direktsändning på nätet – återinträdet i jordatmosfären med själva landningen var mycket spännande. En sak som jag särskilt lade märke till i samband med det var radions Eko-sändningar. De handlade uteslutande om Discoverys återfärd till jorden och man nämnde överhuvudtaget ingenting annat. Det var som om resten av världen helt plötsligt blivit något oväsentligt som inte var värt att rapportera om.

Det berodde på en mycket olycklig nyhets-
värdering av den ekoredaktionen som tjänstgjorde under natten. En nyhetsvärdering som dessvärre är ännu vanligare hos tidningarna och har varit så länge. En händelse på en avlägsen plats, t.ex. en naturkatastrof, blir ibland en notis om ens det. Däremot blev det krigsrubriker för att en svensk medborgare dagarna innan befann sig ombord på ett flygplan som tvingats nödlanda. Detta trots att nödlandningen gick alldeles utmärkt.

Alla förstår säkert den mekanism som gör att nyheter med svensk anknytning kan få krigsrubriker medan stora katastrofer i andra världsdelar knappt får en enda rad i tidningarna. Men samtidigt så skapar det ett informations-
underskott av stort format. För vad är det vi INTE får reda på? Hur ska vi kunna veta det när vi inte får reda på det?

Vissa av oss använder Internet till att informera oss om världen runt oss. Själv läser jag regelbundet ett antal utländska tidningar och nyhetssidor på nätet. Kunskapen jag får på det sättet gör mig givetvis ännu mer konfunderad över nyhetsvärderingen här i Sverige. Normalt så är Ekot och de bägge stockholmstidningarna DN/SvD hyfsat duktiga på att redogöra för vad som sker i världen, medan kvällspressen oftast blir till en parodi på sig själva.

De senaste dagarna har jag skrivit om en f.d. kvällstidningsjournalist som jag reagerat kraftigt mot. Tyvärr så är han inte ensam verkar det som. Många är de som helt och enbart söker det spektakulära, sensationer och sådant som de tror kommer att sälja ytterligare lösnummer.

Helgens bottennapp står Aftonbladet för. Man publicerar paparazzibilder på en lättklädd dam i sällskap med fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson. Vi är många som hoppats att få slippa den sortens ”journalistik” i Sverige men Aftonbladet och Expressen kommer sannolikt att släppa alla hämningar nu när de börjat.

Hur många år det dröjer innan de börjar visa nakenbilder på unga damer vet jag givetvis inte, men med största sannolikhet kommer det att ske före 2010.

Stackars dem som måste låta sig försörjas av Aftonbladet och Expressen.





Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Ekot, Kvällspressen, Journalistik, Information, Nyheter, Etik, Paparazzi, Politik[/tags]