Tidningarnas bilder av Anna Sjödin


Jag har konstaterat att många tidningar det senaste dygnet använt bilder på Anna Sjödin som inte ens med bästa vilja i världen kan kallas smickrande.


Wille Fahler
med The Libertarian In Room 101 ironiserade över detta och skrev: ”Aftonbladet börjar bemästra det här med smickrande bildval. Nu senast Anna Sjödin, som i vald bild ser ut inte så lite som en av de nerdekade finska alkis-tanter som bodde i närheten av där jag bodde som liten.”

Innan Hovrätten hade avslagit hennes ansökan om prövningstillstånd så använde tidningarna tämligen neutrala bilder på henne, men i samband med att Hovrätten meddelade beslutet såg jag minst tre tidningar som valt de sämsta bilderna de hade i arkivet. Den minnesgode känner säkert igen metoden, Lars Danielsson är t.ex. en av dem som utsatts för tidningars bildmobbning.

När Aftonbladet som är Sveriges största tidning använder bilder på det sättet får det givetvis följdverkningar.

Anna Sjödin är dömd för fyra åtalspunkter och domen har vunnit laga kraft. Hon är med andra ord en brottsling. Men bildvalet uppfattar jag som ett särskilt straff, för det handlar inte om ett slumpmässigt bildval, inte heller har man valt bildmässiga bilder utan det är en medveten bildmobbing. Tidningen agerar domstol i sitt val av bilder.

Könet spelar ingen roll i sammanhanget, alla människor som avbildas i en tidning vill säkert att bilden ska vara så bra som möjligt. Men det har inte de drabbade något inflytande över men då borde i alla fall bilderna som väljs vara neutrala, eller hur?

Tilläggas kan att Aftonbladet/Expressen inte var värst. Men den tidningen har tagit bort bilden från hemsidan, den väckte tydligen en intern diskussion..

Uppdaterad kl 10.09






Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Anna Sjödin, SSU, Mediekritik, Bilder, Pressfoto, Bildval, Bildjournalistik, Politik[/tags]


7 svar till “Tidningarnas bilder av Anna Sjödin”

  1. Jag tror att det var DN som hade den fulaste bilden, men de har tagit bort den. Men visst, det är inte ett snyggt agerande.

  2. Eftersom hon är så enveten att kämpa vidare i det här, börjar en liten tanke smyga sig in, men nej det kan inte vara så hon eftersom hon är dömd så är hon skyldig till allt.

  3. Så kan man alltid fundera. Men tidningarnas bildval är inga tillfälligheter och det är vad bloggposten handlar om..

  4. Intressant spaning, det är bara att instämma. Medierna agerar mycket fult i den här frågan. Jag noterar f ö också att även Ekot börjat referera till henne som ”SSU-basen” – ett oskick jag bloggat om tidigare.

  5. Det är dåligt att kvällstidningarna att göra så. Det spelar ingen roll vad hon gjort, det är mobbing!