Jag har inte brytt mig speciellt mycket om den rymdfärd som ska gå av stapeln i morgon bitti om vädret tillåter. Kul för Fuglesang om han överlever, har jag tänkt. Personligen skulle jag aldrig kunna tänka mig att färdas upp i rymden med tanke på oddsen att inte komma levande tillbaka. Jag är alldeles för feg. Men idag hajade jag till när jag läste Aftonbladets ledarsida. Där skriver Mats Engström: AB: ”Sedan Discovery dockat av från (rymdstationen) ISS ska Fuglesang också hjälpa det amerikanska försvarsdepartementet genom att sända i väg två minisatelliter och en större experimentsatellit.” Jag kan inte påstå att jag varit direkt okunnig om den amerikanska militärindustrins engagemang i rymdprogrammet men visst känns det obehagligt att Fuglesang ska placera ut tre militära satelliter. Tidigare hade jag nog kunnat tänka mig att hålla en eller annan tumme för att det ska gå bra, men nu känner jag mig mer tveksam. |
Andra bloggar om: Christer Fuglesang, Discovery, Rymden, Nasa, USA, Satellit, Politik [tags]Christer Fuglesang, Discovery, Rymden, Nasa, USA, Satellit, Politik[/tags] |
14 svar till “Fuglesang jobbar åt amerikansk militär”
Ditt AB-citat är ju ett TT-citat från början, vilket även Engström nämner.
De där rymdfärjorna skall väl ganska snart tas ur drift och pålitligheten är väl inte på topp direkt? Det är ganska känsliga konstruktioner och nästa generation lär bli traditionella raketer. Man använder nuvarande bärraketer men har en kapsel på toppen av dem istället. Precis som förr i tiden. Det är alldeles för stora risker med nuvarande konstruktion.
Sen skall de alltså placera ut militära sateliter också? Jag tror som jag skrev tidigare att det militära och civila flyter ihop liksom kulturimperialism mm. USA är alltid i krig! Hela systemet bygger på det.
Lite ironiskt skulle man kunna ställa sig frågan:
Har de skjutvapen ombord på rymdfärjorna?
Ifall det dyker upp en fiende?
Marcus!
Och?
Man kanske kan hoppas på att Fuglesang är en trojansk häst..?
;-)
Öh? Militära satelliter? Var hittar du det? Det enda jag kan hitta är att de ska skicka ut mätsatelliter som ska mäta atmosfärens sammansättning för klimat- och meterologiforskning.
Nu har jag rotat runt lite. Det verkar handla om civila mätsatelliter. Skulle snarare tro att det är nån på AB inte kan skillnaden på NASA och Department of Defense. Det är inte första gången aftonbladet får saker om bakfoten…
Bra artikel som bryter den aktuella ”rymdhysterin” med viktiga insikter! Självklart är det så att USA knappast kan sägas ha en civil sektor längre. NASA är speciellt insyltat givetvis. Och i detta fall är flera av micro- och pico-satelliterna av militärt ursprung och åtminstone en av dem kan sägas ha en direkt militär applikation. Det är alltså fyra satelliter sammanlagt, mycket riktigt sponsrade av DoD.
ANDE (Naval Research Laboratory)
RAFT1 (United States Naval Academy)
MarsCOM (United States Naval Academy)
Mepsi-2 (DARPA)
Och även om detta inte hade varit fallet så är givetvis hela uppdraget mer generellt ett krypande för det Amerikanska imperiet. NASA som för övrigt är under betydande politisk kontroll. Bara det faktum att USA tillåter en svensk att åka med kan sägas visa att Sverige upplevs som en för nära bundsförvant. För ingen trodde väl att sånna här saker är opolitiska? Värt att tänka på för bombhögern när de klagar på politisk styrning.
Mats Engström har följt upp sin artikel på sin Europablogg och där finns mer info för t.ex. Pontus och andra..
http://blogg.aftonbladet.se/1593/perma/200760/
Ojojoj… Det verkar som om Mats inte riktigt har kollat upp alla fakta innan han brakade lös.
Jag jobbar en hel del med amerikanska myndigheter och snacket om att det inte finns nån skillnad mellan militärt och civilt stämmer helt enkelt inte. Militären skulle ALDRIG lita på en civil raket bemannad med utlänningar om det gällde nåt som skulle användas operativt. Behöver militären skicka upp skrot I rymden så har de dessutom alldeles egna raketer för det.
Jag forskade lite runt vad de här satelliterna verkligen var för några djur, helt enkelt eftersom jag tyckte Mats uttalanden lät väldigt märkliga mot bakgrund av mina erfarenheter av amerikanska myndigheter.
Låt oss titta på vad dessa s.k. “militära satelliter” är:
RAFT1 – Ett experimentprojekt utfört av elever på Naval Academy som en praktisk övning i satelliteknik. Massor med information finns här: http://cadigweb.ew.usna.edu/~bruninga/raft.html. Det satelliten I princip gör är att vidarebefodra eller “eka” radar- och radiosignaler. En del av den är t.o.m. tänkt att användas av radioamatörer. Eftersom studenterna på Naval Academy inte har råd med några egna raketer vad NASA hyggliga nog att låta den följa med upp. Satelliten består av en burk stor som en fotboll ungefär. Att den sponsras av försvaret är dock alldeles sant.
MEPSI är en satellit stor som en kaffekopp ungefär och är den minsta fungerande satellit som nånsin satts I omloppsbana. MEPSI består i princip av en kamera, en radiosändare och en gyrostabilisator. Tanken är att man med MEPSI ska kunna titta på andra rymdfarkoster, t.ex. satelliter och rymdfärjor för att visuellt kunna inspektera dem för skador. Hur Mats får det till att “fiender ska kunna mötas med små satelliter” som på nåt sätt slåss tillbaks fattar jag inte. Utförlig information om MEPSI finns här: http://exploration.nasa.gov/programs/station/STP-H2-MEPSI.html#overview.
ANDE är mycket riktigt också sponsrad av den amerikanska marinen. Vad jag kan förstå så är den ursprungliga idén att mäta luftmotstånd hos kroppar I’i låg omlopssbana (där det ju finns lite atmosfär). Studenter på Naval Academy och radioamatörer lyckades dessutom tjata till sig att få montera in en “repeater” så att radioamatörer kan skicka datapaket till varandra länkat via satelliten. Den delen verkar vara ett rent lek- och utbildningsprojekt. Mer info finns här: http://eng.usna.navy.mil/%7Ebruninga/ande.html.
MarsCOM verkar vara mycket nära relaterat till RAFT-1. Syftet verkar vara att demonstrera hur man kan bygga extremt små och billiga kommunikationssatelliter som kan användas för övning och utbildning.
Hur farliga eller olämpliga för svenskar att befatta sig med dessa saker är lämnar jag upp till läsaren. Jag tycker dock en liten motvikt till Mats sensationslystnad kunde vara på sin plats!
Intressant! Men är radioamatörer inblandade så är det säkert nåt lurt. Säger X-SM0LRN :)
Sedan är det väl ändå så att även en satellit som är avsedd att kontrollera andra (militära) dito är ett led i USAs militära välde. Även om just den är oskyldig..
Det är klart att alla projekt med försvaret som intressent på något sätt syftar till att hjälpa just försvaret, även om det sker indirekt t.ex. genom att deras ingenjörer blir bättre utbildade. Och på det kan man lägga moraliska aspekter huruvida ett civilt rymdprogram öht. ska befatta sig med sånt. Så långt är jag med. Men det verkar som hela den här saken bilvit uppblåst och folk tror att det verkligen är fungerande krigsmateriel som skjutits upp.
Det har jag själv aldrig trott direkt. Det är väl mer det att ALL amerikansk militär materiel är tämligen förknippat med den galna Busken och hans anhang. Även om dessa satelliter i princip är harmlösa så tycker jag att frågan är värd att diskutera.
Fast: Du vet min inställning, hade jag varit en modig typ och yngre så hade jag iaf hängt med även om jag fått pytsa ut en kaffekopp med antenner där uppe.. :)
F.ö. är nörden i mig EXTREMT avundsjuk på eleverna på Naval Academy. Hur coolt vore det inte att bygga nåt som skickas upp i rymden och som man sen kan ”prata med” hemifrån jorden? Som gammal radioamatör är jag övertygad om att din inre nörd känner samma sak, Jinge… :-)
Jupp. jag har pratat med en rymdfärja på 144 MHz på 80-talet (86-88 nåt). De hade en amatör med som surrade med hälften av alla på två meter..