Nu har min nya dator fått Vista.


Att skaffa ny dator innebär alltid en himla massa problem, om inte problem med programmen så tar det i alla fall lång tid att installera om allt.

När jag köpte den så var jag hela tiden helt inställd på att installera den med Vista och den 64-bitarsversion som stöder dubbla kärnor. Sagt och gjort, idag har jag installerat Vista och det gick bättre på den här datorn än när jag försökte installera 32-bitarsversionen på min gamla dator, en P4 2,8 MHz. Den här datorn har en AMD x64 +5000 så den är hyfsat snabb, även med en vanlig XP installerad så ”går den som tåget”.

Och visst, jag tycker att Vista är snyggt och propert. Och ja, jag tror säkert att jag kommer att bli nöjd. Men problemet som illustreras av bilden till höger är att – mina gamla program på C-partitionen går inte att köra. Sådana motgångar är inte så kul när man har bildredigeringsprogram, e-post och ord- och textbehandlingen på C-disken. Vista säger – vänta så ska jag kolla med Micro$oft om det finns någon lösning på problemet, men det har jag nu förstått att det inte gör..

Enligt uppgifter i medierna idag ska Vista släppas inom en månad, men det gäller inte Sverige enligt Dell. I Sverige kommer den att släppas i februari tror man. Den version jag kör nu är Vista Releasekandidat 1 eller 2. I morgon ska jag installera några av de programmen som den vägrar att köra från den andra partitionen,

detta trots att det är 32-bitarsprogram. Några 64-bitarsprogram tror inte jag är släppta än.

Vill du ha ett tips? Vänta till i vår så att andra gör misstagen så slipper kanske du..

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Datorer, Internet, Microsoft, Vista, 64-bitar, Problem, Installation[/tags]


13 svar till “Nu har min nya dator fått Vista.”

  1. Lustigkurre där!

    Det är alltid knepigt när man byter till ett senare OS. Mina bekanta med MAC har minsann skvallrat..

  2. Jinge:
    Va? – Har du problem, och med en ny dator?
    Skrattar bäst som skrattar sist, så nu skrattar jag, rått och skadeglatt :-)

  3. Kerstin! Jag vet inte om du tycker att 1 1/2 timmas pyssel med att installera Vista och Office är ”problem”. I vart fall tycker inte jag det. Teckningen jag valde är lite överdriven eftersom ett program vägrade att låta sig köras i den här miljön. Numer är sådant helt överstökat.

    F.ö. ser Vista himla propert ut men det har ett antal nya finesser som jag inte riktigt begriper mig på än. Sedan vill inte Java fungera som jag tänkt, men det är ett mindre problem.

    Hur länge höll du på?

    Tre-fyra veckor? :-)

    Och vad har DU för dator..?

    Macintorsk.. :-)

  4. Kul! Det brukar ju ta några dagar att få ordning på bitarna också! Värstingdator!

  5. Kära Jinge:
    Effektiv tid var nog inte så lång, när jag väl satte igång. Det handlade mest om att jag inte hade lust att byta och drog på det i det längsta.

    Jag visste att flera av mina program inte skulle fungera med den nya datorn, men det mesta kunde jag föra över med en fire wire på nolltid, och sedan fungerade datorn :-) direkt, bara att sätta igång och surfa på nätet. Det har jag använt den nya till ganska länge nu.

    Men, jag tvingades köpa ett nytt Word-program och ett nytt Photoshop, och scannern fungerar inte med den nya datorn, och det detta retar mig till vanvett. Dessutom är de nya varianterna olika de gamla i många avseenden och jag hatar att sitta och leta efter funktioner som jag behöver, och att ägna mig åt trial and error-verksamhet samtidigt som det händer en massa saker på skärmen som jag inte vill ska hända.

    Dessutom saknar jag det enkla HTML-redigerare jag har i den gamla datorn, där jag kan skriva HTML direkt och inga konstigheter. Hatar de där omvandlande programmen som finns i den här datorn, som vägrar att erkänna att jag skriva direkt i HTML alldeles själv!

    Som sagt, en himla tur att man inte måste lära sig köra bil på nytt varje gång man byter sådan :-)

  6. Och där försvann den kommentaren, lång och väldigt intresssant :-) ids bara inte skriva om den och glömde förstås att kopiera den först.

  7. Bara för att påpeka det uppenbara, det enda du kunde få med 64-bits adressrymd (och tro inte för ett ögonblick att du faktiskt får det) är möjlighet att köra program som kräver mer än 2 gigabyte (2 *miljarder* bytes) i samma adressrymd. Har du verkligen stött på den gränsen än?

    Om du verkligen fått ett riktigt 64-bits OS på en 64-bits maskin så kan du populera den med 4G*4G = 16 EXABYTES RAM, och kan köra program nästan lika stora (operatisystemet snor alltid litet).

    Har du ens hört talas om någon som har 4GB RAM? Du har nu givits (logisk, men absolut inte praktisk) möjlighet att populera din dator med över fyra miljarder gånger mer minne än någon du troligen mött har.

    För att åskådliggöra detta, ponera att en GB RAM = 1000 SEK. För att fullt populera en 32-bits maskin (4GB RAM) skulle du bli av med fyra tusen kronor. För att fullt populera en 64-bits maskin skulle det kosta ÖVER sexton MILJARDER kronor.

    Det exkluderar det kärnkraftverk du skulle behöva bara för att driva minnet…

    64-bits behov? Hoho, jag tror inte det. :-)

  8. Det är nog helt korrekt Micke!

    Men grejen är den att jag faktiskt inte har råd att köpa en ny dator varje år. Även om jag kanske skulle vilja. När jag då gjorde det nu så ville jag inte köpa en P4 eftersom jag redan har en sådan, en gammal och trött P4 dessutom.

    Därför behövde jag satsa på en dator som kommer att ligga hyfsat till i samband med att utvecklingen nu tar ett nytt kliv mot 64-bitarsmiljö och dubbla kärnor. En slags förutseende helt enkelt. Dessutom så är datorn avgjort mycket snabbare –påtagligt och märkbart- när jag gör flera saker samtidigt.

    Brukar du köpa en äldre och långsammare dator när du ska skaffa nytt?

    Kerstin! Varför tror jag dig inte? :-)

  9. Jag kör fortfarande med det gamla Windows 2000 och funderar på att uppgradera mig. Det kanske blir bra att hoppa över XP och gå på Vista direkt i Januari-februari. Datorn är drygt två år gammal med Pentium 4 på 3,2 GHz och med 3 GB minne så det borde fungera utmärkt. Jag byter dator endast var 7:e år. Bygger ihop dem själv dessutom. Spelar aldrig spel.

  10. Men varför inte testa ett idealistiskt projekt som Linux. Om du nu inte är rädd för problem, och är allmänt väster orienterad.

    För det gör jag. Samt så har jag oxå en blogg på min sajt (fast på engelska då).

    ( fö borde M$ startat vaksinerings program, mot sitt egnet operativ system)

    Ha det bra.

  11. Jo jag har testat att installera Linux några gånger. Tyvärr finns inte mina favoritprogram till Linux och dels är det rätt knepigt att komma underfund med. Somligt som är självklart i Windozeär rena mysterierna i Linux. Bland annat att starta olika serverfunktioner..

    Annars hade det passat mig politiskt.. :)

  12. Undras varför ”min dator har fått Vista” låter som din dator fått en allvarlig sjukdom.

    Men nej, Vista verkar vara trevligt även om det låter lite farligt. Kommer nog hålla mig till mitt Ubuntu ändå :)

  13. Pesen har fått en rejäl Windoze och ett symptom är Vista. Ubuntu har jag inte testat men väl ett par andra Linuxvarianter. Finns det ngn som ännu stöder 64-bitarssystem?

    Linux är säkert utomordentligt men det kräver mer av användaren. Jag gillar att slänga in en CD i läsaren och svara ”ok” på frågan om det ska installeras. Så enkelt är det sällan med Linux. Min första Linuxinstall fick jag ägna en hel dag (!) åt att hitta nätverkskortet.. :-)

    Idag är det bättre men ändå..

  14. > Finns det ngn som ännu stöder 64-bitarssystem?

    64-bitar är inte direkt något nytt även om du inte haft det på skrivbordet tidigare. Svaret blir därför ”ja, de flesta har väl haft det stödet rätt många år”.

    Märk väl att även Windows NT fanns i 64-bitars-version redan för sisådär 10 år sedan.