Vem vill ha vindkraft – egentligen?


Jag läste just en intressant insändare i Flamman skriven av en man som heter Göte Niklasson i Hemse på Gotland.

Han berättar att högskolan på Gotland undersökt inställningen hos 69 hushåll som bor i närheten av Näsudden på Gotland där det lär finnas en vindkraftspark. 89 % av de boende stördes inte av att utsikten förändrats, men tyvärr hittar jag inte rapporten på nätet.

Maud Olofsson hävdade för några dagar sedan att man kunde bygga vindkraft i fjällen. Själv ruskade jag givetvis på huvudet eftersom jag tillhör dem som tycker om fjällen. Nu menade hos säkerligen inte att man skulle bygga vindmöllor på alla berg, men man kan ju aldrig vara säker när det gäller högern.

Annars är just fulheten det jag reagerat mest på. För vem vill ha sådana otympliga och fula saker som vidkraftverk framför ögonen. Det är ju nästan så att det gör ont i ögonen när man ser dem. Och det är klart, bilden här till höger är inte speciellt vacker. Men ska sanningen fram så är vi tämligen välförsedda med höga berg uppåt norrland. Berg där det blåser nästan jämt. Skulle vi undanta 10-12 områden på några kvadratkilometer vardera så kanske ett antal vindmöllor kunde ge kraft motsvarande ett par kärnkraftsreaktorer?

Lämpligen exploaterar man i så fall områden som redan intagits av vinterturismen. Inte skulle väl skidåkarna i Åre åka någon annanstans bara för att det stod 60 vindmöllor uppe på Åreskutan? Knappast, de tittar ändå bara nedåt…

En annan sak som insändarskribenten är inne på är – bygger vi inte bort vårt oljeberoende så kommer det inte att bli någon snö i Åre på vintrarna.

Det finns ett flertal områden som nyttjas flitigt av skidåkarna, de borde rimligen kunna exploateras. När det gäller vår kust med tillhörande skärgård så är det samma sak där. Utan större problem skulle man kunna bygga några hundra vindkraftverk på ett begränsat område, och göra det på ett flertal ställen. Kanske kan vi bygga hundratals vindkraftsparker?

Bara här i mitt närområde vet jag ett flertal ställen i yttersta skärgården som utan vidare skulle kunna användas utan alltför stor påverkan. Bitvis är också djupförhållandena sådana att man skulle kunna ha hundratals vindmöllor inom någon kvadratkilometer. Och i yttersta havsbandet är det ändå mycket få fast boende, om ens några.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Vindkraft, Oljeberoendet, Klimatförändringen, Växthuseffekten, Politik[/tags]


Ett svar till “Vem vill ha vindkraft – egentligen?”

  1. Håller helt med! Vindkraft är vackert och ju mer vi forskar på det, desto mer effekt får vi ut. Den stora jätten på Näs var ju i vanlig ordning att gapa över för mycket!

    Djurlivet är egentligen det enda man verkligen måste titta på när det gäller vindkraftverk.

    Åre är ok, men där måste man ta hänsyn till renarna som redan idag blir störda av turisterna, som bland annat går alldeles för nära. De flesta är alldeles säkert ovetande om hur mycket det stör kalvningen när de på vårvintern går för nära vajorna. Och Årefjää – tror ni dom bryr sig om att skriva lite info på sina liftkort? Nädå.