Förändringens tidevarv


Tänk så konstigt det kan bli ibland. För bara 15-20 år sedan såg det politiska spektrat helt annorlunda ut.


TV-programmet Faktums vinjettbild med ”Fader Reinfeldt” är en underbart träffsäker illustration av borgerlighetens förvandlings-nummer.

De borgerliga partierna bestod bl.a. av folkpartister som var liberaler. Själv har jag alltid haft en liten liberal djävul i mig som jag ibland låtit skymta fram. Varför ska man inte få sälja vin på ICA? Varför måste staten ha möjlighet att lägga sig i allt?

Idag är de som kallar sig folkpartister de som är de varmaste förespråkarna för ett kontrollsamhälle som vill inskränka den personliga integriteten genom införandet av Bodströmsamhället. Och godtyckligt polisspionage mot folk som inte ens är misstänkta för brott och de vill till och med göra skolpersonalen till Säpoagenter.

Det var minsann ett veritabelt lustmord på den lille liberala djävul jag hade inom mig.

Jag är född och uppväxt i innerstan (Upplandsgatan). Lik förbaskat har jag sedan många år fascinerats av Bondeförbundet. Det började på gamle Hedlunds tid och varför vete sjutton. Möjligen var det en gröna vågen-mask som kröp innanför skinnet, jag vet inte men någon slags klåda har det varit. Nej, jag har alltid röstat på samma parti och mycket kan man säga, men borgerligt är det då rakt inte..

Nu har jag med stigande fasa tagit del av bondeförbundarnas ungdomsordförandes hemsida där han beskriver sig själv som nyliberal och hyllar Timbro. Hans partiledare går ut och hävdar att hon vill göra något åt ungdomsarbetslösheten. Detta vill hon åstadkomma genom att avskaffa anställningstryggheten för ungdomar (!).

Den politiska fingertoppskänslan når till och med ned till folkpartistisk nivå (ni minns väl – We shall overcome?) när hon framhärdar i tanken trots att Paris befinner sig nära undantagstillstånd.

Någon högerdjävul eller kristdemokrat-mask har jag aldrig känt av lyckligtvis..

Lyfter man blicken idag och ser på de borgerliga partierna så inser man att det numera inte finns annat än kosmetiska skillnader. Jag har konsekvent kallat dem för ”högeralliansen” och det epitetet är korrekt till 100% Det enda som egentligen skett är att den gamla högerpolitiken har paketerats om och fått glansigare papper. Den har också glidit ut på den yttersta högerkanten men säger sig nu vilja försvara välfärdssamhället. Det ska ske genom att sänka a-kassa, sjukersättning och pensioner och ge skattesubventionerade pigor till de besuttna.

I det borgerliga stallet har alla kreaturen trängt ihop sig i ett och samma bås trots att stallet är stort nog att innehålla valfritt antal bås. Nu kan man sätta stämpeln ”tokhöger” på hela gänget. Rätt praktiskt för oss andra, vi som ska agera tokmotare..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, högeralliansen, tokmotare, centerpartiet, folkpartiet[/tags]


10 svar till “Förändringens tidevarv”

  1. Jag känner igen mej Jinge! Jag vill faktiskt tänka att jag är liberal (och socialist) – för människans frihet – men jag upplever att jag ständigt måste förklara vad liberal betyder för mej så att jag inte sammanblandas med de som med ordet menar rena motsatsen i mina ögon. Jag känner också igen mej i att ha lite romantiska gröna-vågen-fantasier (jag ÄR uppvuxen på landet) och tidigare har jag tänkt positivt om centerns tal om att hela landet ska blomma och decentralisering (där har Kerstin på Motvalls lärt mej en läxa i vad det kan betyda!) och att Sverige mestadels befinner sej utanför Stockholm… Vad jag nu menar med det :-) , subjektivt – tror jag.

    Borgerligheten håller på att göra självmål totalt. Det är synd. Jag hade en lite finurlig fantasi för några år sedan att om sossarna kan gå så långt åt höger så kan väl högern gå åt vänster i de frågor som sossarna gjort självmål i… Men tji fick jag.

    Apropå liberal. Läste du i Aftonblaskan om Liberala Kommunister? George Soros och Bill Gates har börjat kalla sej för det! Människan är baske mej oförutsebar! Länk: De är våra värsta fiender Det positiva jag kan komma på med den tankevridningen är väl att kanske att de som tror på kommunist-spöket blir förvirrade…

  2. Lågt, kan du inte debattera sakligt? Med demagogi och tillhörande fjantbilder lägger du dig på en pubertal studentdebattnivå. Jag brukar titta in på Federleys blogg då och då. Och jag kan lätt konstatera att han – trots att han är betydligt yngre än du – är betydligt mer balanserad och saklig. Är det nån slags desperation över ett befarat nederlag i höst som kommer till uttryck genom ditt sätt att demonisera dina politiska motståndare?

    Vad har du själv för förslag när det gäller åtgärder för att få ungdomar ut i arbetslivet i verkliga jobb? – dvs inte i +jobb och annat konstgjort som s-regeringen hittar på. Jag har aldrig sett ett konkret, realistiskt förslag från din sida. Vi kan ju inte genom lagstiftning tvinga arbetsgivare att anställa, eller hur?

    Det finns bara ett sätt att få ungdomar i arbete och det är att arbetsgivare får tillräcklig motivation för att våga anställa. Arbetsgivaren tar ju en risk – en misslyckad rekrytering är en belastning för företaget. Därför måste det bli enklare både att anställa och att avskeda. Det tjänar alla på. Det är det som förslagen om uppluckrad anställningstrygghet för ungdomar syftar till.

  3. Jag känner också igen mig. Hela borgerligheten verkar ha gått in i en tokfas som bara breder ut sig. Deras ”verklighet” har inskränkt sig till en förklaringsmodell som några bakåtslickade stureplansekonomer har kokt ihop. Debatten styrs av tokstollar som tar språket som gisslan och plötsligt ändrar sig begreppens betydelse. Kritiserar man israeliskt handlande är man anti-semit, anti-sionist eller terroristkramare. Anser man att Intelligent design inte hör hemma i en vetenskapligt inriktad skola, är man emot fri debatt. Vill man vara solidarisk, är man kommunist. Är man ironisk, tas det bokstavligt. Är man tydlig, ironiseras det.

    Tokstollarna måste bekämpas. Du gör ett bra jobb Jinge!

  4. Kul Jan E !! :-)

    Fjantbilderna och jag är i samklang och jag känner inga behov av att ställa förslag om hur man ska få riket att funka bättre. Ja ser enbart till de fjantförlag som presentera av tokhögern och, – jag är emot dessa.

    Det är bara att tugga i sig!! :-)

    ”arbetsgivare får tillräcklig motivation

    Har inte rbetsköparna tillräcklig motivation så är det knappast ungdomarnas fel..

    Att tokhögern inte kan få saker och ting att bli bättre är jag fullständige övertygas om dock..

    Hur skulle det vara om du själv lämnade studientdebattnvån?

    Har du några argument så varsågod. Vi väntar med spänning..

  5. ”Lik förbaskat har jag sedan många år fascinerats av Bondeförbundet. Det började på gamle Hedlunds tid och varför vete sjutton.” Det är inte alls konstigt att du fascineras, Jinge! Bondeförbundets kamp på landsbygden för det personliga ansvaret i samhället, krav på skolhusbyggen och utbildning för barn på landet (inte enbart till de som kunde kalla sig arbetare inom industrin i staden), rätten till att få tjäna egna pengar och inte ta emot allmosar… Allt detta stämmer nog mer överens med dina värderingar än vad du kanske(?) vill erkänna. Fundera på det i alla fall, även om du inte håller med direkt. Jag vet inte hur det är med dig, men det finns många bland oss radikaler som har lätt för att stänga dörrar till idéer och lösningar, bara för att de kommer från ”fel” ställe. (Det är klart att Centerpariet inte är exakt samma parti som Bondeförbundet en gång var, men det är å andra sidan inte Socialdemokraterna heller. Se bara vilken himmelsvid skillnad i livsstil mellan Persson och Palme…)

  6. ”Arbetsgivaren tar ju en risk – en misslyckad rekrytering är en belastning för företaget.”

    Är det inte det man har provanställningar för? Räcker det inte med de sex månader den anställde blir berövad sin anställningstrygghet, måste verkligen alla under 26 leva i ständig otrygghet? Jag blir inte klok på högern.

  7. Dagens bondeförbundarna har dock säkert horköpandet gemensamt med Fälldin och Johansson, och de reaktionära stråken gemensamt med Bramstorp och grabbarna.

  8. Malte: ”horköpande”? Vad menar du? Är det ytterligare någon officiellt hemlighet som ni som med länkar till varandras bloggar har? Något som har med ”intellektuella i arbetarklassens tjänst”, liknar det ju inte i alla fall. Mer Hänt i Veckan…

  9. Jättekul, Jinge! ;-) Men, jag är van; när man är ute efter sanningar och har höga ideal kombinerat med ett öppet sinne, får man ibland finnas sig i att kallas både det ena och det andra och det där var ändå inte det värsta. Haha!

    Förklara i stället! Alla är inte över 50 bast och vet allt! I mina öron lät Maltes inlägg som en skvallerspalt.