Muhammedkarikatyrerna kvarnsten, rävsax eller olja?


Egentligen känns det lite verklighetsfrämmande att konstatera att en tidnings publicering av karikatyrbilder kan bli en världsnyhet.

De som läste Jan Hjärpes artikel på Brännpunkt i SvD igår ser kanske frågan utifrån ett mer förklarande ljus, men det är ni tidnings- och bloggläsare det.. Hur Mendel-Jensen- eller för all del Svensson tolkar informationen vet jag inte alls. Men Lena Mellin i Aftonbladet tror att detta t.o.m. kan få den danske statsministern på fall.

LM: Anders Fogh Rasmussen sitter i en rävsax. Han kan inte be om ursäkt för publiceringen av teckningarna. Det skulle bara ses som ett senkommet försök att rädda den danska exporten. Men han kan inte heller stå fast vid sin gamla linje, att regeringen inte har med saken att göra. Då fortsätter protesterna och konsumentbojkotten av danska varor i många muslimska länder. Jan Hjärpe, professor i Lund och en av Sveriges största kännare av den islamiska världen, kan inte komma på någonting som den danska regeringen kan göra för att stilla den muslimska vreden…

…Hjärpe tror att bojkotten av danska varor kommer att pågå i flera år. Det är den vanliga, troende muslimens enkla sätt att straffa en nation som han anser har skändat hans tro.

Att frågan skulle handla om pressfrihet i första hand tror jag inte alls på. Bortsett från att Jyllands-Posten hade motiv för publicerandet som definitivt inte tål en närmare granskning, så är de nuvarande händelserna till stor del ett resultat av att muslimer oftare tror på gud än danskar, och de har en djupare tro än danskar.


Karikatyr av Pia Kjaersgaard

Möjligen kan sekulariserade danskar försöka sätta upp ett oskuldsfullt ansikte och säga – vi förstod inte. Men då ljuger de. De visste i förväg hur troende muslimer skulle reagera och det var meningen att såra muslimerna.

Att media inte hårdare fokuserar på Pia Kjaersgaard och Dansk Folkeparti förstår jag inte. För grunden till det som nu sker beror på en uttalad främlingsfientlighet i vårt grannland. När rasism tränger ända in i regeringens lokaler så får det givetvis konsekvenser.

Att det nu är Arla och inte oljan som nyttjas som påtryckningsmedel är nog något som danskarna ska vara väldigt tacksamma för.

Här i Sverige handlar det till syvene och sist att hålla vårt eget Folkeparti utanför regeringstaburetterna..

[ Lena Mellins artikel i AB ]


15 svar till “Muhammedkarikatyrerna kvarnsten, rävsax eller olja?”

  1. Kanske det är så att en del upplever det som obehagligt att veta att en stor del av världens befolkning inte tillåter öppen diskussion och yttrandefrihet? Det är ju tyvärr så att såväl extrema muslimska stater liksom högerextremistiska kristna har nära till att hota meningsmotståndare.
    Kanske det var så att någon vill sätta saken på sin spets. Jag vet inte, jag vara funderar på varför det gjordes. För i princip är yttrandefriheten oerhört viktig för en demokrati. Det tycker nog alla – och därför måste vi stå upp för Jyllands-Posten rätt att publicera bilderna, även om vi misstänker att de visste vilket liv det skulle bli. Även om vi misstänker att det var ett led i en ful kampanj mot muslimer.
    Å andra sidan har ju världens muslimer världens chans att stå upp för yttrandefriheten nu och visa att Jyllands-Posten räknade fel.

  2. RS:
    Som yttrandefriheten används rörande bilderna av Muhammed, så används ju ”allmänhetens rätt att få veta” av kvällsdrevet när man ligger och kryper i Micke Persbrandts trädgård…

    Om man nu ville värna om, och sprida ”öppen diskussion och yttrandefrihet” till muslimska länder, så har Jyllands-Posten gjort en gigantisk björntjänst för de moderata krafterna.

    Hur tusan ska dom kunna försvara rätten att säga saker, när den rätten används till att kränka alla muslimer, inklusive de moderata?

    Jag tycker att hela diskussionen inte så lite påminner om när de europeiska upptäcktsresande seglade ut och ”upptäckte” andra kulturer och kontinenter. Och därefter beskrev dom som ”primitiva” jämfört med de europeiska.

    Bush trodde ju att demokrati kunde spridas med bombplan i Irak, Jyllands Posten verkar tro att det funkar bättre med religiösa nidbilder…

  3. RS: ”Kanske det är så att en del upplever det som obehagligt att veta att en stor del av världens befolkning inte tillåter öppen diskussion och yttrandefrihet? Det är ju tyvärr så att såväl extrema muslimska stater liksom högerextremistiska kristna har nära till att hota meningsmotståndare.”

    Jag tycker att man ska göra sig omaket att läsa Hjärpes artikel i SvD innan man uttalar sig alltför tvärsäkert..

    http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_11711478.asp

  4. Troende muslimer får nog lära sig att ta saker med en klackspark. För deras egen skull inte minst; det är inte nyttigt för dem i längden att bli så upprörda. Och så vore det intressant att veta vad du avser med ”vårt eget Folkeparti”?

  5. Det tycker du? Vårt eget folkeparti med alla politiker som är inspirerade av Sverigedemokrater och Ian och Bert. Rojas, Björklund & Co..

    Var det så svårt att förstå verkligen?

  6. Det kan ju också vara så att muslimer just nu känner sig ganska ordentligt förföljda och förtryckta av Västvärlden och att dessa bilder blev droppen, att Väst med dessa uttycker sitt yttersta förakt för Islam!
    Och som Esbati påpekar bl.a. så är nidbilder av makten en sak, nidbilder av de redan besegrade eller förtryckta en helt annan. Bara att jämföra med nidbilder av judar under trettiotalet.
    Yttrandefriheten är viktig, men som alla andra friheter kräver den ansvar och förnuft också.

  7. ”Att det nu är Arla och inte oljan som nyttjas som påtryckningsmedel är nog något som danskarna ska vara väldigt tacksamma för.”

    Ja, visst är det tur att att de inte använder sina standardargument: Mordhot & terrorhot…….eller?

  8. Hmm.. jag undrar lite stilla vad ”extrem islamistiska” tidningar brukar publicera för sorts bilder om judar och kristna. Kan det vara så att de kastar sten i glashus?

  9. Frågan är vad som är päron och äpplen? Avbildar verkligen arabiska tidningar judarnas gud? Eller avbildar/karikerar de tros-utövare?

    Skillnad?

  10. ”Det kan ju också vara så att muslimer just nu känner sig ganska ordentligt förföljda och förtryckta av Västvärlden och att dessa bilder blev droppen, att Väst med dessa uttycker sitt yttersta förakt för Islam!”

    Jyllandsposten = Västvärlden

    Kollektivt ansvar enligt musilmer och Kerstin!

  11. Nu är det ju så att Muhammed faktiskt inte är arabernas Gud heller :)angående avbildande av judarnas Gud.

  12. Tomas:
    Ja, dessvärre tenderar de allra flesta, när det handlar om krig, som det faktiskt gör här, att generalisera, och det är bara korkat att inte inse den saken och ingen ideologi i världen kan förhindra den saken.
    Här bombas och dödas dagligen oskyldiga irakier av Väst och av framför allt USA, (och danskar har varit med och torterat irakier, vilket de nyligen haft ett rättsfall om i Danmark) och USA och Västvärlden blir därmed allmänt hatad i muslimska länder, det är så det fungerar i krig och att inbilla sig, eller kräva att det skulle vara på annat sätt är enbart naivt.

    De flesta av de muslimer som nu är upprörda har inte läst liberala eller libertarianska svenska bloggar och vet inte att man inte får generalisera, att ungliberaler i Väst anser att allting handlar om individer bara. De reagerar spontant med ilska gentemot den del av världen som förtrycker dem, och mot alla dem som befolkar denna del av världen. Så skulle vi svenskar också reagera i deras situation. Vi skulle inte tycka att Ali Muhammad inte kan dömas för vad hans regering gör mot oss – det kan jag garantera.

  13. muhammedkarikatyrerna kan jämföras med de karikatyrer nazisterna använde sig för att skända judarnas tro och utseende under andra världskriget för att sprida sin propaganda och antisemitism, men idag handlar det istället om muslimer. Undrar vart gränsen går vid rasistiska inslag i yttrandefriheten?

  14. Undra om ni såg i tv på insider då vår svenske präst Åke Green utalar sig dåligt om homosexuella (hets mot folkgrupp). Frågan är hur våran statsminister kunde låta det gå obemärkt, när han anser att danmarks regering ska ursäkta sina invånares yttrandefrihet?