Webbkamera ska övervaka våra gamlingar?


Idag publicerar Svenska Dagbladet en artikel som berättar om en attitydundersökning som gjorts om webbkameror och dess framtida användning.

Möjligen kan man gissa att undersökarna i första hand tillfrågat unga vuxna om deras inställning för förvånande nog anser många att det vore fiffigt att använda webbkamera för att hålla kontakt med sina gamla.

Antagligen har de tänkt sig att koppla in kameran i den gamlas sovrum på ålderdomshemmet så att de utan att besöka gamlingen kan kolla in lite då och då att vederbörande ligger där i sin säng eller om det ligger en ny gamling i deras äldre anhörigas säng.

Säga vad man vill om de gammeldags ättestuporna, men de hade väl ändock ett lite mer personligt drag över den verksamheten.

Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping provkör sedan något år en metod som går ut på att frystorka gamlingarna. Jag har tidigare framfört idén att bjuda åldringen på en brakmiddag den dagen pensionen inträder, och att man som efterrätt kan ge vederbörande en spruta och föra kroppen direkt till frystorkningen.

Det skulle sannolikt bli ännu billigare än att lägga dem i en säng och installera en webbkamera. Men troligen vinner teknikvännerna. Vi får väl ett temperaturkänsligt RFID-chip inopererat i rumpan och sedan visar en sensor vid sängkanten när kroppstemperaturen sjunkit så pass att det är lämpligt att inleda transporten till frystorkningen.

Vinner borgarna valet 2006 så kan vi nog räkna med att någon eller några av dessa innovationer är genomförda i god tid före riksdagsvalet 2010.


2 svar till “Webbkamera ska övervaka våra gamlingar?”

  1. Bättre kontakt med anhöriga

    Läser i dagens SvD att Telia genomfört en attitydundersökning (bland 6000 privatkunder och 250 kommunala beslutsfattare). Det man undersökt är attityden till utnyttjande av teknik i framtiden.
    Av de förslag som kommit fram i undersökningen gör SvD

  2. Jo, det var ju en kreativ användning av övervakningskameror. Vem vet, det kanske kan förhindra en del misshandel av de gamla på de olika äldreboendena, sådana där vi läser om med jämna mellanrum!

    Men nej, någon behaglig utveckling är detta inte.