Drag under galoscherna SMHI?


Vi som gillar fulväder har fått vänta väldigt länge nu i höst. Vi borde åtminstone haft en rejäl storm, men det har varit lugnt…

Ledsamt nog eftersom jag tillhör den kategori människor som riktigt läängtar efter riktigt fulväder. Helst storm / snöstorm. Att vara utomhus i sådant väder är riktigt mysbart.

Att komma in efter en timme ute i sådant väder är mer än mysbart. Att sätta sig i soffan med en god bok, korvmacka och en stor mugg kaffe är underbart. Men jag är förberedd.. På bordet ligger ”Ett sjömansliv” av Bengt Hubendick och bokens omslag är ett klipperskepp.

Stormen SMHI lovar ut är tydligen nedåt västkusten. Det är kanske där man ska bo om man gillar väder? Eller i fjällen förstås. I en timrad stuga högt uppe på en sydvästsluttning..

Men rimligen borde den långa varma


Bilden uppdaterad 20.08…

hösten ta slut i ett par riktigt rejäla busväder, eller hur..?


9 svar till “Drag under galoscherna SMHI?”

  1. Håller fullständigt med dig. Nu vill vi ha vinter.
    Men i mina trakter är det mycket, mycket sällsynt med storm. Jag vet inte ens om jag varit med om en storm i dess rätta bemärkelse i hela mitt liv. D.v.s. där medelvindstyrkan överstiger 24m/s. Tror inte det. När se sydsvenska vindarna drar upp över landet, så bleknar dom rätt snabbt.

    Däremot har jag besökt ställen i Sverige där det noterats rekord. Tarfala i Kebnekaisefjällen hade 82m/s en vinter för ett antal år sedan, och Axel Hamberg-observatoriet på 1830 m höjd på Pårtetjåkko är också känt för sina ordentliga vindpustar. Jag är däremot glad att jag inte var där vid dessa tillfällen.

  2. Prognosen uppdaterad från kuling – Storm 20.08..

    Stormvarningen gäller västkusten från i morgon em/kväll så det är bara att den kommer hit upp till östra svealand oxo..

  3. Ja nu sitter jag här och myser. Har faktiskt varit redo på oväder väldigt länge nu, alldeles för länge. Batteriet är laddat och matförrådet påfyllt för länge sedan för att klara strömavbrott. På torsdag när snön kommer skall jag börja jobba igen för första gången efter mycket lång sjukskrivning. Jag kör buss här ute på landet. Helmysigt att köra i snöoväder i en varm buss.

  4. Jag åker till Ludvika på tisdag. Då blir det nog snö, det såg ut at bli nollgradigt och förra gången jag var i Ludvika, för tre veckor sedan, snöade det. Det känns i alla fall som lite fulväder är på gång.

  5. Fy Jinge, inte en endaste medlidsam tanke till oss på vischan som sitter i områden som drabbas av långa elavbrott så fort det blåser lite eller kommer lite blötsnö, vi som inte kan slå oss ner och läsa en god bok under dessa ruskväder, som bara kan sitta där och stirra in i en ljuslåga från ett levande ljus och ledas livet ur oss såvida elavrotten inte blir så långrandiga att vi får full upp med att få det dagliga att fungera.
    Numer är jag allregisk mot levande ljus. Jag har också lärt mig att avsky oväder och ser med bävan fram emot kommande storm!

  6. Vi på landet är alltid förberedda på strömavbrott och har stora 12V-batterier (stora som bilbatterier) för belysning och radio, dessutom sprit/gas-kök för matlagning och mat och vatten i reserv, så det går ju ingen nöd på oss inte. Jo jag vet att somliga inte förbereder sig alls på detta, men det är deras problem. För min del är jag hängiven realist och vet vad som kan hända och man lär sig ju av det som hänt. Strömavbrotten kommer knappast att minska i framtiden, tvärt om och det beror på den politik som förs i detta land. Blir vintern kall blir det medvetna strömavbrott på grund av kapacitetsbrist orsakat av den sjuka politiken.

  7. Ken:
    Men räcker de där batterierna till datoruppkopplingen, det är ju det här med bloggandet också :-) Resten fixar sig ju.

  8. Kerstin! Jag har för mig att Kens batterier grejar det. Men bäst är om han svarar själv. Annars har han ju bloggen:

    http://TekniKen.se där du kan fråga.

    Om inte annat så finns det omvandlare mellan 12V likström till 240 V växelström. Kostar omkring 1000.- för en som klarar upp till 5-600 Watt. Men då bör man ju ha ett antal batterier fulladdade när strömmen går. Men en dator tar väl inte mer än 300 Watt idag tror jag.

    F.ö. tilltar vinden.. :-)

  9. Jag har särskild UPS (batterireserv) till datorn så att den går i 2 minuter och sedan loggar den ur Windows snyggt och sedan stängs den av automatiskt. Datorn med bildskärm drar ju så mycket (runt 200-300W) att det inte är så bra att köra den hela tiden på batteri. Det räcker i cirka en timme med stort 75Ah batteri. Jag skulle vilja ha en liten simpel dator som bara drar max 30 Watt eller så och som går direkt på 12V. Det får bli om jag vinner flera miljoner på LOTTO. ADSL-modemet går redan på 12V-batteriet.