Etnocentrism bakom bloggtystnad?


Idag på morgonen börjar man skönja katastrofens verkliga och möjliga omfattning i Pakistan och Indien. Letar efter bloggningar om det och hittar bara en bloggare som skrivit att det varit ”skakigt i Pakistan”.

Det är troligen bara förnamnet. När katastrofen först rapporterades i medierna så var det i huvudsak en händelse som inträffat i Pakistan. Jag minns alldeles tydligt att jag och många andra bloggare skrev sönder tangentborden nästan när det gällde New Orleans.

Idag på morgonen så verkar kvällstidningarnas största nyhet röra en fotbollspelare som sträckt upp armen i luften vid ett tillfälle då det borde ha varit händerna på täcket. Att minst 18 000

människor har omkommit nämns visserligen men än så länge handlar det mer om en hands i fotboll.

Och detta gäller uppenbarligen bloggosfären också. Frågan är varför. Handlar det om etnocentrism? I Pakistan är en stor del av befolkningen muslimer, kan det spela in? Det tycks i alla fall inte vara någon brist på internationell bevakning av katastrofen så man kan knappast påstå att det är USA:s överlägsna medietäckning som är orsaken.

Det som man skriver om mest är de fyra svenskar som saknas. Detta trots att den här katastrofen kan visa sig vara lika total som tsunamikatastrofen i slutändan..


6 svar till “Etnocentrism bakom bloggtystnad?”

  1. Visst är det så att engagemanget inte alls är så stort som när det gällde Katrina. Men vem skall vi nu hålla ansvarig för att byggnaderna rasade och att räddningsarbetet tar så lång tid? Eftersom det blir väldigt svårt att utse den vanlige syndabocken som ansvarig också för detta så kanske det är enklast att hålla tyst.

    Det pågår som bekant ett folkmord i Darfur där arabiska muslimer dödar afrikanska muslimer i hundratusental, men hur mycket uppmärksamhet får det i media? Det säger jag inte för att förringa den oerhörda katastrof som jordbävningen i Pakistan har orsakat – utan bara för att påminna oss själva om att vi kanske inte bryr oss så mycket om muslimer som vi tror. Det gör uppenbarligen den muslimska världen inte heller.

  2. Att människorna i världen inte är värda lika mycket är nog tyvärr riktigt.

    Däremot tas jordbävningen upp med fetstil i dagens New York Times. Och däri ligger, tror jag, en skillnad som jag tidigare har tyckt mig märka nu den sista veckan. Svenska tidningar är betydligt mindre intresserade av världshändelser än de amerikanska. Vilket ät precis tvärtemot mot vad jag skulle ha trott eftersom svenskar reser utomlands betydligt mer än amerikanerna.

  3. Skillnaden är att USA är en del av den västerländska kultur och således påverkar oss direkt. Allt politiskt och ekonomiskt som händer i USA drabbar oss inom inte så länge. Det är antagligen också många fler svenskar i USA än i Pakistan.

    Det som händer i Pakistan påverkar oss knappt – kopplingarna mellan Pakistan och Sverige är nästan inga. Det som Sverige bör göra är ju att försöka hjälpa Pakistan i största möjliga utsträckning vid en sådan här katastrof och det snabbt också för att kanske kunna börja knyta band med dem men arabvärlden är idag avskild från oss i mångt och mycket. Vem bär skulden för det? Väst eller arabvärlden? Det är väl ett antal feltramp från västssida som ligger till grund men som nu fundamentalistiska muslimer förstärker och som bara bygger på klyftan.

  4. dels handlar det nog en del om relativitet; det är långt borta, en kultur vi inte förstår och ett naturfenomen vi inte upplevt. katrina uppmärksammade vi först när den träffade usa för vi vår kultur är i mångt och mycket en som snappat upp det mesta från just usa. vi tycker att vi kan relatera på ett helt annat sätt.

    däremot tror jag att en stor skillnad i hur mycket det pratas på bloggar om både pakistan och colombia är att det är så mycket mindre information tillgänglig om dessa områden. kolla de stora tidningarna; det är samma info och den är inte särskilt bred. mycket av det beror med all säkerhet på det jag skrev först, det anses inte ha lika stor relevans som vad som händer på ’hemmaplan’ men också att mediabevakningen på plats inte är lika stor.

    det finns inte mycket mer att säga än att uttrycka sorg och i mångt och mycket känns det nästan mer smaklöst att göra ett blogginlägg med bara det och inget fakta (typ kvällstidningarnas löpsedlar med bara stor bild och ingen info), än att inte ha något alls.

  5. Pakistan / Indien

    Naseer Alkhouri bloggar om katastrofen i Pakistan och Indien. Vi delar nog alla hans empati och bestörtning över det som hänt.
    Men han belyser också en annan sida av det hela, vilket jag själv funderade lite på igår kväll.