Irak-film idag: Finns det hopp om framtiden?


Finns det hopp om framtiden?
30 november, kl.18:30 på Zita, Stockholm
Dokumentärfilm om Irak har Sverigepremiär på Zita, Folkets bio, Stockholm. Med svensk text.
Presenteras av regissören Luc Pien.

Den engelska titeln är ”Whose Peace will it be?”
Irak-möte 141126
Arr. Zita, ABF Stockholm och IrakSolidaritet
Den civila och kulturella infrastrukturen landet har förstörts i över ett decennium av ockupation och krig. Har människorna i Irak och Mellanöstern fortfarande hopp om framtiden? Vilka drömmar har de? Kan vi västerlänningar sätta oss in i den oreda som råder i Irak och Mellanöstern? Hur kan vi bäst stödja folket i regionen?

I arbetet med filmen har dussintals människor intervjuats.

Denna film riktar sig inte till Mellanösternspecialister, utan till en bred allmänhet som intresserar sig för situationen i Irak. Den vill bidra till förståelsen av landets kultur och lägga en grund för stöd till människorna i landet och regionen på deras väg till frihet.
Producent och regissör är Luc Pien, Belgien.
Musiken är specialkomponerad för filmen av den irakiske kompositören Osama Abdulrasol.

Efter filmen följer kommentarer och debatt. Hur kan Sverige bidra till fred och en ljusare framtid för människorna i Irak? Kan en svensk militär insats bidra till fred och bättre förhållanden? Vilka humanitära och politiska insatser är mest angelägna?

Du kan gilla FB-sidan: https://www.facebook.com/lightintimetocome?fref=ts
Där kan du odu kan läsa mer om filmen och komma med synpunkter.

BRussells Tribunal arbetar med filmen och ekonomiskt stöd direkt till filmen behövs.
Här kan du läsa om hur du göra för att sända bidrag till filmen: http://www.lightintimetocome.org/node/111


Ett svar till “Irak-film idag: Finns det hopp om framtiden?”

  1. Unik dokumentärfilm om Irak
    Måndagen den 30 november var det Sverigpremiär för en annorlunda dokumentärfilm om Irak på biografen Zita i Stockholm, ”Whose peace will it be?”, textad på svenska.
    Den belgiske regissören Luc Pien var med vid premiärvisningen tillsammans med filmens producent Ward Treunen. Efter själva filmvisningen berättade han om arbetet bakom den.
    – Nyhetsrapporteringen om Irak domineras av våld, övergrepp och förstörelse. Vår film ger ett annat perspektiv: Det finns förhoppningar och en framtid för Irak, men bara fred, dialog och respekt kan erbjuda en lösning på den nuvarande situationen, sade han.
    I filmen intervjuas såväl irakier som experter och opinionsbildare, däribland de tidigare FN-samordnarna för humanitär hjälp till Irak Denis Halliday från Irland och Hans von Sponeck och Tyskland.
    – Vi har gjort över 50 intervjuer, totalt 46 timmar film, som redigerats samma till denna spelfilm. Budskapet kan sammanfattas i den starka latinamerikanska parollen ”El pueblo unido jamás será vencido!” – ett enat folk kan aldrig besegras.
    I den efterföljande diskussionen framförde flera åskådare, både svenskar och irakier, sina intryck och personliga erfarenheter.
    – Jag minns de enorma demonstrationerna mot en invasion av Irak 2003, i Stockholm och runt om i världen. Ändå inträffade det; det var förfärande! Sedan gick luften ur denna massrörelse. Var finns solidariteten med Irak idag? Vart tog alla människorna vägen, undrade en deltagare.
    – Man talar om diktatur och demokrati, men det är inga 100-procentiga begrepp. Situationen under Saddam var inte demokrati, men situationen för folket blev oerhört mycket sämre efter invasionen, framhöll en irakisk deltagare.
    – Konflikten i Irak framställs som etniska och religiösa inbördesstrider, men bland irakier i Sverige finns inga sådana motsättningar. Striderna i Irak beror inte på etniska motsättningar; de är politiska.
    IrakSolidaritets ordförande Sigyn Meder kommenterade det nuvarande läget i Irak, med bombningar i Mosul, Falluja och Ramadi, som dödar barn och andra civila.
    – Folk flyr inte bara från terrorister, utan också från bombningarna. Bombningarna måste stoppas, framhöll hon.
    Många uppskattande ord har framförts även efter filmvisningen och förhoppningar att SVT skulle visa filmen.