Jag träffade Nils Nordlund och hans syskon våren 1969 i Uppsala, och vi har nyligen åter fått kontakt. Han bor nu i Luleå och har liksom jag erfarenheter av Granskningsnämnden – lika trista. Bilden av en övervakning som pseudoverksamhet växer fram
Artikeln
Anmälan av ett rasistiskt ordval i ett programinslag i Studio Ett.
Tid: Onsdagen den 29 april, 2015. Mot slutet av sändningen, omkring 17.35. Programmet startade kl 16.00
Det gäller ett mycket angeläget och ovanligt inslag om den mest kända av tusentals liknande händelser och övergrepp under Vietnamkriget, Song My massakern. Sannolikt tvingades reportern, som en brasklapp, att inleda, sitt i övrigt utmärkta reportage, med ett fjäskande och krypande för den skyldige krigsförbrytaren, USA. Hon var tvungen att använda det rasistiskt förnedrande ordet, ”viet cong”, som USA hittat på för att demonisera det Vietnamesiska Folket och deras Motståndsrörelse, ett ännu värre och fulare ord, än det annars allmänt förekommande ”gooks” (gulingar). Vietnameserna själva kallade sin motståndsrörelse för FNL. Jag mådde illa, kallsvettades och darrade i hela kroppen.
Läs Peter Englunds utmärkta och gripande skildring (http://www.peterenglund.com/textarkiv/songmy.htm)
Man skulle bara kunna tillägga att dessa massakrer var en uttänkt cynisk och systematisk krigstaktik, använd redan i Korea, med avsikt att skrämma vietnameserna till underkastelse – långt värre än tyskarnas ”kollektiva bestraffningar”. Nu ser vi den kopieras av IS, Islamiska Staten.
Lägg märke till att Peter aldrig skämmer ut sig med att använda USA:s rasistiska ordval. Detta ord, som befälet William Calley använde, när han kommenderade: Mord! är genom sin beräknande cynism långt värre än t.ex. ”nigger”, som spontant vuxit fram i en rasistisk kultur, eller något som förekommit i Nazi-Tyskland. Ordets användning är ett rasistiskt hatbrott och aldrig försvarbart, ens om det skulle ge reportern och Sveriges Radio fortsatt fri lejd till USA.
Kriget skördade uppemot 6 milj.offer och en efterbörd av 500.000 barn, födda missbildade pga. den brutalaste kemiska krigföringen någonsin med agent Orange. Och Sveriges Radio strör salt i såren. Det är först och främst en kränkning av det Vietnamesiska Folket men också det Svenska Folkets höga förväntningar på sin Public Service.
Om något någonsin ska kunna betraktas som ett hatbrott, så är det användandet av detta avskyvärda, rasistiska, imperialistiska och avhumaniserande ord, som beteckning på människor. Jag räknar med att Granskningsnämnden, för sin Heder, verkar för kännbara rättsliga åtgärder.
Mvh,
Nils Nordlund
Ett svar till “Nytt avslag från Granskningsnämnden!”
Jag rekommenderar att läsa General Giaps texter. Där analyserar han den amerikanska taktiken och beskriver ett folkfördrivningskrig som ämnade att permanenta en delning av Vietnam. En taktik USA använt många gånger och en analys som hjälper att förstå skeenden än idag.
Giap beskrev hur USA systematiskt brände byar och drev folk antingen norr eller in i ”skyddade byar”(koncentrationsläger) där agnarna sållades från vetet, så att man kunde permanenta delningen av landet, tanken var att de som stödde nordvietnam och befrielsekriget skulle sorteras ut. Taktiken fungerade inte i Vietnam, koncentrationslägren blev centrum för radikalisering av de människor som drivits in i dem.
Man kan se detta mönster i mängder med olika delningar som USA och deras proxyregimer genomfört, i stort sett överallt där länder delats i en nord-/syddel eller väst- östdel. I Ukraina exempelvis bombar man bostadsområden för att driva befolkningen antingen i öster eller till ”filtreringsläger” i väst, för att försöka stabilisera delningen av landet. Det är den vanliga folkfördrivningsstrategin som användts konsekvent i över 50 år och som förmodligen undervisas än idag på West Point. Problemet i Vietnam och som utvecklingen ser ut i Ukraina är att man inte verkar kunna få till stånd en delning i stabila delar, västukraina är nära att falla sönder än mer.
Att förvilla om Vietnam är givetvis viktigt eftersom där avslöjades de på ett sätt som inte skett sedan dess.