Mineraler och generaler


Denna dikt är ett nytt gästblogginlägg av Leif Öhman, Randijaur, Lappland. Han har tidigare arbetat på SSAB i Luleå och är tillsammans med sin fru Elizabeth aktiva i den radikala föreningen Myggholken i Jokkmokk. Leif skrev flera blogginlägg här hösten 2012, inte minst dikter. Han debuterade med ”Staten rycker in i Ojnareskogen” för dryget ett år 29/8. Sedan kom flera fina dikter som ”Låt oss resa oss! Poesi från krigsövningarna i Norrbotten”, ”På verkstadsgolvet i NJA/SSAB – en tillbakablick”, ”Dricks till servitören”. Senare har vi kunnat publicera ”Boom över Kallak”, ”Tallivaara””Godmorgon eller gonatt” och ”Sorken stjäl potatis”.

Den 19/9 2013 fick jag publicera en ny dikt med anknytning till kampen för bra miljö och reell demokrati i Lappland ”En dikt för en bättre miljö, för demokrati och miljön. För egen del föredrar jag, som gillar poesi, Leif Öhmans dikt framför t.ex. Tomas Tranströmers diktning därför att dikterna är mer konkreta, mer lättförståeiliga och ofta anspelar på en viktig samhällsfråga. Så också denna gång.

(Mitt första sommarjobb hade jag i de aktuella trakterna, i Vaimat, Jokkmokk vid knappt 16 års ålder efter realexamen. Lite långt till jobbet bara. Jag, och en klasskamrat (senare världsberömd kemist) tog bussen 12 mil från Boden vilket tog 2,5 timme. Vi blev avsläppta vid den lilla vägen till Vaimat, och letade reda på gömda cyklar utan växel och cyklade 1,5 mil på en gropig grusväg till en liten koja, med fasta träsängar och vedspis. På en dag kunde man plantera omkring 1000 tallplantor a 4 öre, dvs. man kom upp i 40 kr på en hård arbetsdag. Och så hem till Boden över helgen. Jobbet hade vi fått via maken (på Domänverket) till en kollega till min mor, som var receptarie.)

Dikten har, liksom några tidigare, sin bakgrund i kampen för miljön och samernas rättigheter och mot bl.a. utländsk exploatering av naturrresurser och naturförstörelse i Lappland.
Dikter untitled

Dikten

På ömse sida av Lilla Lule älv
upptagna av kolonialhandel,
inte på gammalt sätt
över disk
nu över och under
grundvatten-nivå.

Flöda du dynga
utför Gallok´s sluttningar
grisa ner och grumla
investera i förödelse,
himmelska tillfällen
arbetstillfällen.
Gallok Kallak untitled

Jasså 39
inte melodikryss
men robotkryss,
öppet fält för krevader
sprängda mineraler
sprängda generaler.

Lagen för penningpungen
prospekt för rov
här kallas ingen bov
parlamentets lagstiftare
landsförrädare
det räcker inte långt med Jasså.


intressant.se, , , , , , , , , , , , , , ,

DN 16/9 DN Debatt 14/11 Bilderblogg 19/9 Svenssonbloggen 19/9 Annarkia DN 23/8 FIB-Kulturfront 24/8 DN Debatt 23/8 DN 22/8 FIB-Kulturfront Youtube Local People DNSveriges Radio 5/9 LKAB Aftonbladet Expressen