En ny ”Gudrun” på gång i syd-Sverige!


SMHI går nu ut med varningar i Klass-2 för Skåne och Halland, de varnar för morgondagen: ”Söndag eftermiddag mycket hårda västliga vindbyar 18-23 m/s, på kvällen stormbyar på 25 m/s möjligen upp mot 30” dessutom gäller varningarna klass-2 Skagerack, Kattegatt, Sydvästra och Södra östersjön samt Sydöstra och Mellersta Östersjön. (bilden)

Med andra ord så har Halland och Skåne varnats för vindbyar som närmar sig orkan, trettiotvå sekundmeter. I praktiken betyder det att det faktiskt föreligger en risk för att både folk och fä ska komma till skada, vad händer med byggnadsställningar i trettio sekundmeter? Man behöver knappast ha speciellt livlig fantasi för att se ett scenario med tio tusentals välta träd, marken har inte frusit än som bekant. Men är det några skogsägare som inte har försäkrat sin skog så ska inte skattebetalarna drabbas den här gången, det skulle uppröra folk enormt eftersom alla har Gudrun i färskt minne.

Sedan undrar jag själv hur precisa dessa prognoser är, visst, SMHI har en varning klass-1 på resten av de södra delarna i landet men själv hoppas jag som bekant på att vi ska få vind här uppe på ostkusten, inte bara nio m/s som SMHI har förutsagt. Jag vill ha minst 20 m/s och helst ska vinden komma från sydost, men ska jag kunna ta riktigt maffiga bilder så skulle det inte skada med trettio sekundmeter heller, men problemet med den sortens vindstyrkor är att det blir omfattande skador, och att folk riskerar att skadas allvarligt.

Samtidigt funderar jag givetvis på vad det är som gör att undertecknad, precis som många andra, piggas upp av tanken på ett rejält oväder. Antagligen är det något slags ”Åter till naturen” där man får känna fysiskt att naturen är mycket mer kraftfull än vad vi tvåbenta kan hantera om vi inte skyddar oss rejält, ett sätt att uppleva hur våra förfäder fick kämpa mot väder och vind. Det är väl lätt gjort att bejaka en storm så länge man inte är sjöman och kan resa sig från stolen och hälla upp ett rejält bad med mycket varmt vatten. Jag vet inte, men jag vet att det finns fler som gillar busväder. Vi kanske är de sista som bär på stenåldersmänniskans genuppsättning?

it Andra om: , , , , , , , ab svt sr gp dn ex svd


15 svar till “En ny ”Gudrun” på gång i syd-Sverige!”

 1. Jag tror att vi stadsbor är positiva till busväder eftersom vi inte riskerar att få ett träd i huvudet :-) Bodde vi på långt ut i skogen skulle vi oroa oss mer.

  • Säg inte det. Jag fick just idag en trädgren i huvudet ute på Djurgården i Stockholm. Huvudet sitter kvar men det kändes ordentligt.

 2. Jag gillar oväder eftersom det tangerar mitt inre sturm und drang! Balans för en gångs skull! :-)

  För övrigt hade jag hoppats på att du skulle kommentera lördagsintervjun med Carl Bildt. Karlsloken har ”glömt” att Sverige införde sanktioner mot Sydafrika under apartheidregimens tid! Utrikesminister? Som han själv sa i något annat sammanhang under intervjun: ”Det är lätt att vi blir ohistoriska.”

 3. Just nu är jag orolig för jag skall snart ut till mörkret med cykel och möta min dotter som kommer från Göteborg. Äger ingen bil, grannarna är i stan och har ca 3 km till hållplatsen och sen skall vi ju tillbaka också.

  Bor mitt i skogen på en ö i Bohuslän.

  Som fd. stadsbo har jag märkt att allting är så extremt här på landet. T.ex. jag är aldrig rädd i stan när det åskar men här…

 4. Som sagt, apropå nedfallen trädgren på djurgården borde väl alla träd sågas ned inför stundande väderfenomen. Det kan ju finnas risk att något eller några trillar ned och orsakar skador. Bättre då att som allmänprevention såga ned samtliga trädskrällen och asfaltera hela naturen…(huggorm till kvällsmat idag:-)

   • Dessuto(m) ger det ju ett flertal (m)änniskor (m)öjligheter att följa arbetslinjen, åtminstone tillfälligtvis. Proceduren kallas att sälja s(m)öret och tappa pengarna…

 5. Jinge.

  Vädertjänsten SMHI har precis skärpt varningen för södra Sverige. Klass 3 varning gäller nu för Skåne och Halland. /Fredrik (Helsingborg)

  • Du får besöka min blogg oftare så hade du kunnat läsa det.. :-P Det är ovanligt, jag minns inte att jag någonsin sett det förut.