Dyrare el tack vare Vattenfall
Det statligt ägda företaget Vattenfall AB började för ett antal år sedan leka affär ute i Europa med de svenska elkundernas surt förvärvade slantar. För att kunna få ut mer pengar så startades Nord Pool AB, elbörsen som man numera kallar ”navet i den nordiska elmarknaden”.

I korthet gick det ut på att anpassa de svenska priserna till de elpriser som råder nere i Europa, motivet var helt och enbart att plocka ut mer av sina svenska elkunder. Det innebar att man byggde ut elkablarna som medgav export av elkraft, och dessutom påbörjades en successiv anpassning av elpriserna. Eftersom svensk el är rekordbillig att framställa så byggdes det snabbt upp enorma kapitalreserver, när det började ske beslöt man sig för att på allvar kasta sig in på den europeiska ”marknaden”, för pengarna köpte man både kärnkraft, olje- och kolkraftverk. Dessutom började man bryta kol och plötsligt så gick ett svenskt företag från att vara hyfsat miljövänligt till att bli Europas ledande miljömarodör.

AB: ”Tyskland blir den första stora industrinationen som skrotar kärnkraften. Till år 2022 ska landets 17 reaktorer vara stängda. – Det här är ett enormt bakslag för klimatet, säger Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet. I natt meddelade Tyskland miljöminister att förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har enats om att göra Tyskland till en kärnkraftfri nation. De sju äldsta reaktorerna har redan stängts – det gjorde de direkt efter kärnkraftsolyckan i Japan i mars. Men nu ska reaktor på reaktor följa i Europas största ekonomi vars el, före mars i år, till 23 procent kommer från kärnkraft. – Vi vill att framtidens elektricitet ska vara säker, sa förbundskansler Angela Merkel i dag.”

Och nu fladdrar våra surt förvärvade slantar iväg i en rasande takt. De kärnkraftverk som Vattenfall köpte ska – läggas ner. Alla kostnader som företaget får på grund av detta kommer att få betalas av oss som antingen är företagets abonnenter eller också direkt via skattsedeln.

E24: ”Det tyska beslutet att avveckla kärnkraften till 2022 får kritik av miljöminister Andreas Carlgren, men välkomnas av Miljöpartiet. Professor Björn Karlsson varnar för att beslutet kan leda till fördubblade elpriser.”

Vattenfall AB producerar elkraft som i tillverkningsledet kostar mellan fyra och tio öre kilowatten. De flesta av oss får betala över en krona på grund av ”elbörsen”, en börs vars enda syfte är att stjäla pengar från företagets kunder. Nu kommer Vattenfall att se till att inflödet av pengar inte sinar trots att man tvingas stänga ett antal tyska kärnkraftsverk, det är vi konsumenter som får betala, – detta trots att Vattenfall ägs av staten.

I förlängningen så har givetvis våra politiker ansvaret för dessa missförhållanden. Att Anders Borg ligger lågt förstår jag, Vattenfall har varit en präktig mjölkkossa fram tills nu. Genom inkomsterna från elförsäljningen så har Sverige råd att sänka skatten ännu lite mer för dem som redan har så att de klarar sig. Deras personliga ekonomi påverkas inte alls i samma utsträckning som den gör för arbetslösa, sjuka och pensionärer. Ordet ruttet är i sammanhanget alldeles för lindrigt, jag tycker att det är rent kriminellt!

Men pengarna till mångmiljonfallskärmar finns kvar, de slantarna petar ingen på ostraffat…

it Andra om: , , , , , ab e24b ex12 svd12 dn12 svt ekot gp