Ibland förstår jag mig inte på Palestinierna


Ofta nog häpnar jag inför den brist på taktiskt tänkande som palestinska befrielsekämpar uppvisar. Nu har de återigen skjutit Qasamraketer mot Sderot, något som enligt min mening är totalt kontraproduktivt.


DN:
”Natten till torsdagen sköt den militanta palestinska gruppen Islamiska Jihad minst fyra raketer från Gaza mot den israeliska staden Sderot. Det var första gången på en vecka som gruppen sköt raketer mot Israel. Islamiska Jihad förklarade att raketerna var ett första svar på att israeliska soldater under onsdagen dödade fyra väpnade palestinier i Betlehem på Västbanken.”

Det är självklart att palestinierna ska försvara sig mot Israel och deras försök att driva bort dem från Västbanken och Gaza, men jag förstår faktiskt inte varför de ska beskjuta civila. Det vore mycket bättre om de riktade sina Qasamraketer mot alla olagliga bosättningar som Israel har på Västbanken. Dessa bosät-
tningar befolkas av ockupanter, dessutom är samtliga anlagda i strid mot folkrätten.

Det måste rimligen vara helt legitima mål för dessa raketer. Att de inte skjuter raketer t.ex. i Hebron förstår jag, risken att träffa andra palestinier är överhängande mitt inne i en stad. Men om de skjuter raketer mot bosättningarna, i alla fall de som är tillräckligt stora för att träffa med lätthet, ja då är det inga oskyldiga människor som kommer till skada. Dessutom kan troligen frihetskämparna sikta bättre eftersom dessa befinner sig på palestinskt territorium.

Möjligen har ockupationsmaktens armé byggt upp ett rejält försvar runt bosättningarna, men kan man nå Sderot med dessa raketer så måste man rimligen kunna skjuta mot olagliga bosättningar också.

Ett flertal direktträffar i bosättningar kommer knappast att möta några mer omfattande protester från omvärlden just därför att dessa är olagliga. Men när raketer ramlar ner i en stad inne i Israel så vänder sig omvärlden givetvis mot de militanta palestinier som genomför dessa beskjutningar, något de rimligen inte skulle kunna göra om det var en bosättning.

Ser man till de rekommendationer vi svenskar fått genom åren från rikets ledning så ska varje ockupant dödas även om det gått ut påbud om vapenstillestånd. Ett sådant påbud är per definition falskt, har myndigheterna hävdat. Om Sverige skulle ockuperas av främmande makt så vore det var och ens plikt att sätta sig till motvärn. Jag förstår inte varför det skulle vara annorlunda med palestinierna som utsatts för ockupation, etnisk rensning, och där ockupationsmakten ständigt bygger ut sina bosättningar trots världssamfundets protester och resolutioner.

Enligt krigets lagar är det legitimt att göra motstånd, men rimligen så bör palestinierna slå mot ockupanterna och deras representanter.

DN SvD1 Dagbladet Politiken Rawia Morra

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bosättningar, Desinformation, EU, Folkmord, Folkrätten, Frihetskamp, Förintelse, Gaza, Genevekonventionen, Israel, Jerusalem, Mellanöstern, Motstånd, Palestina, Palestinier, Politik, Qasamraketer, Religion, Sderot[/tags]


79 svar till “Ibland förstår jag mig inte på Palestinierna”

 1. Politisk Inkorrekt!
  Jag måste först bekräfta faktum att uniform krävs enligt Genevekonventionen & Winkonventionen, samt enligt en del FN-s konventionen gäller det samma.

  Och Hamas har sin uniform!

  En del israeliska bloggare har publicerat bild på Hamas-soldater och när jag påpekade att alla soldater har vita handskar, gerilla-jackor, svarta mössor över huvudet (ansikte), då tog man bort bilden.
  Jag såg bara att alla soldater som var i en rad var klädda i likadana kläder. Därför sa jag att detta är bevis om att dom har uniform.
  Problemet är att man på varje pris vill sudda bort legitimitet av folkets motstånds arme och vara själv på plattförmen som legitim..!

  Hampus, gällande olaga bosättare: Du glömde bort att dom ingår i ”territorial civil-försvar”..! :o) Hur kunde du missa det!? :o)

 2. Hanna # 52.
  Det räcker med en armbindel för att skilja ut en kombattant enligt folkrätten. Här håller jag med dig.
  Mitt tvivel rörde snarast att jag inte tror att USA skulle behandlat krigsfångar tagna i Afghanistan annorlunda för det eller att jag tror att Israel skulle döda endast armbindelförsedda i Gaza.

  Personligen menar jag dock att den som deltar i strider ska ses som en legal kombattant. Regler som skapades med utgångspunkt från krig mellan nationalstater i Europa är knappast tillämpliga i alla typer av konflikter av idag.
  Även den som kallas ”illegal” kombattant har fortfarande mänskliga rättigheter. Ska vi ge Europa eller stater av den typen tolkningsföreträde i fråga om vilka kombattanter som ska behandlas som människor och vilka som djur leder det till Guantanamo.

  Sara G # 53.
  Min metafor rörde Jinges blogg, se rubriken. Eftersom den for dig förbi så låter jag den vila nu.

 3. Det är otroligt vad lite folk vet. Hamas, Islamiska Jihad och alla stridande i Gaza har uniform. Den som följer arabiska tevekanaler kan skilja noga på dem, för dem dödas i fält, åkrar eller i sina bilar.

  De 14-16 åringar som låg på gatorna i Jabalia var civila. De hade öht inga vapen, bara sina blodiga kläder. Några var ute för att hjälpa andra civila som blödde på gatorna eller i sina raserade hus.

  Jag tycker att folk ska ägna sig åt lite verklighet. Det finns ju tevekanaler som säner live på nätet. Det är bara att bänka sig framför datorn nästa massaker. Så får ni se allt med era egna ögon.

  Jag kan bara bekräfta att Idas beskrivning av stridande i Gaza är rätt i minsta detalj.

  Men bebisarna och deras mammor som dödades hade inga svarta huvor om huvudet. Och de sköts mitt på ljusa dagen. I sina hem. I sina sängar.

  Skäms, alla som påstår annat. För så som världen är idag, ser det ut som om alla er tur kommer, förr eller senare. Först tar de palestinierna, irakierna, araberna, sedan kommer er tur…sanna mina ord!

 4. Så du menar att allt som FN:s generalförsamling beslutar skall ignoreras och aldrig tas på allvar, Eva? Är det vad du försöker säga till mig? Faktum är ju att resolution 194 enbart är en bekräftelse på deklarationen om de mänskliga rättigheterna:

  ”Everyone has the right to leave any country, including his own, and to return to his country.”

  Givetvis står dessa rättigheter också med i den fjärde Genéve-konventionen som Israel vägrar att skriva under. Och den som påstår att resolutionen inte är en bekräftelse på palestniernas mänskliga rättighet att få återvända hem ljuger naturligtvis.

  Här är den den delen från resolution 194 som talar om flyktingarna:

  ”Resolves that the refugees wishing to return to their homes and live at peace with their neighbours should be permitted to do so at the earliest practicable date, and that compensation should be paid for the property of those choosing not to return and for loss of or damage to property which, under principles of international law or in equity, should be made good by the Governments or authorities responsible;”

  Där står det uttryckligen att det är upp till flyktingarna att välja om de ska få återvända hem. Inte till några rasistiska Israeler som vill skapa en rasmässigt ren stat. Rätten är klar och tydlig.

  Det står inte ett ord om ”judiska flyktingar som fördrevs från arabiska land”, resolutionen handlar uttryckligt om de palestinska flyktingarna.

  Inte bara det. Det var FN:s generalförsmling som som i resolution 273 erkände Israel och nu vill du påstå att det inte var bindande eftersom det var generalförsamlingen som stod för erkännandet.

  Notera också att erkännandet av Israel är villkorat:

  ”Noting that, in the judgment of the Security Council, Israel is a peace-loving State and is able and willing to carry out the obligations contained in the Charter,
  […]
  Noting furthermore the declaration by the State of Israel that it ”unreservedly accepts the obligations of the United Nations Charter and undertakes to honour them from the day when it becomes a Member of the United Nations”

  Israel blev alltså erkänt som stat efter att ha accepterat att dess resolutioner ska efterlevas. Om inte resolution 194 efterlevs bör Israel som stat ifrågasättas.

 5. Nu har Jinge tröttnat på mitt ständiga ljugande på den här bloggen säger han, så nu tackar jag för mig! Synd, jag hade fler lögner på lager…

 6. Det är riktigt att Hamas soldater har militära uniformer men det är mycket svårt för Israel att komma åt de . De är mycket starka och skickliga
  Förra veckan erkände överbefälshavaren i Israel att Hamas soldater är mycket bättre tränade och mer modigare än hans egena soldater
  Han erkände också att det tog flera timmar för att rädda en Israelisk soldat som var sårad och som palestinierna försökt att fånga
  Israel militärer brukar hämnas på civila när de inte kalarar av orädda soldater

 7. #55

  Du blir mer och mer obegriplig, el person, talar om fotbollsmatcher korplag och självmål. Jag var mycket generös och kallade det du skrev för en metafor, när det egentligen bara rörde sig om trams.
  För övrig är det väl du som missuppfattat blogpostens rubrik, inte jag. Eftersom jag endast besvarat det du skrev.
  Men lugn, du ska få sista ordet, eftersom det är det du så livligt eftertraktar – till synes till vilket pris som helst.

 8. Bjens,

  Hos Jinge ljuger du men hos mig visade sig att du är en zionazi. Allt du skriver hamnar i tomma intet! Du får jättegärna skriva jättelånga kommentarer hela tiden :-)

 9. Eva,

  Ert Ljug kan bara ni själva avslöja! Ilan Pappe har avslöjat era lögner och era myter om att palestinierna tog en glad promenad ut ur landet.

  Jag är övertygad om att vi snart får den sanna versionen av lögnen om att arabländer ”fördrev” judarna. För du vet lika säkert som jag att det är dikt och förbannat lögn.

  Jag har bott i kvarter där det har funnits judar i Alexandria. De gamla tanterna i huset bekräftade för mig hur deras grannar försvann över en natt utan att säga hej då! Och tog med sig allt av värde, ja, allt utom väggarna förstås…

 10. Rawia
  Jag håller med dig , Jag har läst vad Eva har skrivit i en annan blogg , Hon är hatisk sionist och hon njuter av över varje palestinier som Israel mördar
  Denna sionist nämner inte ens palestinierna i namn , Jag betrakar henne som inhuman och rasist
  Jag hoppas att hon kan besvara mig i denna blogg

 11. Hampus..! VA…??? Är det sant…?!

  #58: ”…Givetvis står dessa rättigheter också med i den fjärde Genéve-konventionen som Israel vägrar att skriva under…”

  Men, den IV-e GK är en av mest viktiga delar som ingår i OCKUPANTENS GRUNDLAG! Mamma mia..! :o(
  Nu förstår jag ingenting!
  Alltså: Haagkonventionen 1907; Folkmordskonventionen 1948; Kulturkonvention 1954; FN-s konvention (en del från 60-talet) och IV-e Genevekonventionen; är pusselbitar som skapar OCKUPANTENS GRUNDLAG! Det gäller för alla länder i världen som är ockupationsmakt!

  Utan att underskriva den här GRUNDLÄGGANDE LAG, betyder det att vi har en laglös ockupant!

  Vad är det för världen vi lever i..?!
  Finns det någon som kan väcka mig ur den här mardrömmen..???
  Snälla, Hampus, säg att du skrev fel…
  Det är mest otäcka sanningen som jag någonsin har läst! Det är sjukt!

 12. Eva,

  Konstigt att av din sort lider av en viss hadikapp relaterat till knoppen!

  Den ena är hjärndöd, den andra läser sakta, de flesta kan inte ens tillgodogöra sig skriven text, andra missar länkar och källhänvisningar och påstår att alla ljuger!

  Vore det inte hälsosammare om ni alla ägnade er åt er psykiska hälsa och neurologiska åkommor istället för att applådera en förintelse?

 13. Eva! Filmen är bra, men framförallt blev jag fascinerad av den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Ronit Elkabetz, som gör en mycket bra insats, den man som spelar orkesterledaren är oxo mycket övertygande. Men Ronit himlar jag med ögonen för när jag tänker på henne… :-)

  http://jinge.se/index.php/allmant/filmtipset-polisorkestern-som-kom-bort.htm

  Men filmen var lite väl romantisk och man kunde inte ens ana den israeliska rasismen mot araberna, det är synd för då hade den kanske kunnat upplevas som realistisk.

  Man kan därför inte dra några ”slutsatser” från den som du försöker göra gällande. Alla skådisarna är dessutom israeler…

 14. Raiwa,
  jag är ju dum. Nu förstår jag vad du ville säga. Man kan bara bli kompenserad för vad man inte hade. Judarna i Alexandria som grannarna berättade om ägde inte huset och tog med sig sina ägodelar, så de var inte berättigade till kompensation. Så vitt jag vet var inte många av
  palestinierna ägare av sina residens heller och analogt och de lämnade inte stora ägodelar efter sig så de är inte berättigade till mycket kompensation.

 15. Hampus :o)
  Jag tror att jag kan översätta för dig Evas mening: ”jag håller mig nu till 194. Jag är inte beredd att säga något 272 och 273, en annan dag.Jag läser sakta.”

  Alltså, Eva köper bil från dig, men ratten ska hon installera själv, kanske blinka åt vänster och svänga åt höger, … och på slutet köra åt hel**te vart hon vill, kanske över 700 000 bortdrivna palestinier och över 500 utplånade palestinska byar..!
  Och eftersom hon läser sakta, måste du själv skriva sakta. Hon ska missa massor av väggskyltar på vägen och glömma bort att hon hamnade Naqba-katastrofen som firas i Israel som nationaldag!
  I liknande situationer förlorar man körkort, men israeler har ändå rätt att köra på så sätt.
  Totalt laglöst!
  Och jag ska säga till dig, Hampus, det är många som kör på så sätt tills dom själva råkar illa ut.

 16. Jinge,

  Jag har just sett ett förfärligt reportage om afrikanska flyktingar i Israel. De bor under barhimmel i Tel Avivs parker. De äter direkt ur konservburkar som frivillig organisationer kommer med. Ett fåtal av dem har välkomnats i Israel då man tror att de tillhör Falashastammen i Etiopten. Resten lever som råttor. De gråter och vill hem till Darfur, Eritrea, Elfenbenskusten, etc…

  VARFÖR ser vi inga sådana reportage i svenska media?

 17. Tack Eva för diagnosen! Nu kan vi skita i vad du kletar ihop utan att ha dåligt samvete :-)

 18. Herreguuuud

  måste sionisterna skicka ut en massa dumbommar hela tiden för att dra ner debatten i skiten?

 19. Jag vet Rawia. De släpper väl inte ens in afrikanska judar? De är i alla fall de som har sämst status i Israel.

 20. Det verkar så Jinge, Men jag hoppas verkligen att någon organisation, varför inte UNHCR? Hälper dessa människor hem till sina länder.

  Det är rent omänskligt. Jag vill inte ens tänka på hur de har det när det regnar. Män, kvinnor, barn..

 21. Vad ska man kalla det land som är världsmästare i att överträda FN:s deklarationen om de mänskliga rättigheterna och som dagligen år ut och dag in mördar sina grannar – och varje vecka demolerar minst tio hus och fängslar lika många?

  Sedan 1967 har israel fängslat sexhundrasjuttiotusen palestinier.

  Eva borde läsa sin landsman Ilan Pappes bok Den etniska resningen av Palestina, även om det för henne tar sin
  tid…
  Den skulle vidga hennes vyer betydligt…

 22. Eva(#66), jag skrev inte ett uns om resolution 272 och 273. Jag skrev uttryckligt om resolution 194 som du ljög om.

  Och apropå afrikaner i Israel (det släpptes in flera 85-5 och -91) , kommer ni ihåg den här skandalen från 1996?

  Ethiopiska judar hade under åratal donerat blod. Under samma period hade den israeliska nationella blodbanken systematiskt slängt allt nytt blod med motivationen att ”de kunde ha aids”.

 23. Eva
  Jag kunde inte läsa ett ord av dig som beklagar de 132 palestinier som Israel har mördat den senaste vecka
  Det enda jag läser är hat och åter hat mot palestinierna
  Du förvringer sanningen som alla sionister gör och jag är mycket övertygad att du är utexamenerad från de värsta sionoistiska skolor

 24. Jinge började sin artikel med en frågeställning, som vittnade om reflektion. Jag uppskattar att Hampus presenterar fakta, som man kan ha en dialog
  om. Palestinier, jag beklagar att 132 palestinier fick sätta livet till. Mona, jag undrar hur mycket du läser.Raiwa, jag vet inte om du är tillräckligt
  gammal för att komma ihåg under vilka omständigheter etiopierna kom.
  För er som ropar rasist och sionist demonstrerar ni inte er egen fördomsfullhet?