SVT ”Gravidbråkar”


Vad gravidbråk betyder framgår av den bild som visas föreställande Aftonbladets artikel igår, en artikel som handlar om att personalen på SVT alltmer ifrågasätter företagets intensiva och okritiska fjäsk för kungafamiljen.
[column width=”49%” padding=”2%”]
Att man från Aftonbladet saknar ord för att beskriva denna kritik utan hittar på någon sorts nysvenska är knappast speciellt överraskande. Kvällspressen brukar vara innovativ och hamnar ofta snett i sitt ordval, precis som denna gång. ”Personal på SVT upprörd över kungafjäsk” hade gått lika bra enligt min uppfattning, och som bekant är det inte bara internt som man har lyft på ögonbrynen inför den rent skandalösa upphaussning som SVT ägnat kungafamiljen.

Själv undrar jag om det beror på att regeringen uttryckt en önskan om att de ska hjälpa till att marknadsföra kungahuset, eller om SVT:s ledning förutsatte en sådan önskan och därför såg till att göra en fullständigt okritisk hyllning till denna forntida relik. Att den egna personalen reagerar är inte under-
ligt, det underliga är att inte journalistklubben på företaget agerar med arbetsnedläggelse eller vägran att delta i detta. Åtminstone fanns det förr en paragraf i anställningsavtalen som gav den anställde rätt att utföra förnedrande uppdrag.

AB: ”Det är i SVT:s interntidning Vi på TV:s senaste nummer som nyhetsprofilen Anna Hedenmo går till rasande attack mot kollegerna, och ledningen, på SVT. Kungafjäsket vet inga gränser, anser hon i den bitska artikeln… …Morgonpro-
grammet ”Gomorron Sverige”, årskrönikan ”Året med kunga-
familjen” och Ebba von Sydows program ”Det kungliga bröl-
lopet” sågas jäms med fotknölarna. – Är detta verkligen värdigt en nyhetsredaktion? Och vad väntar oss nu – dagligt baby-extra till frukosten? Hon drar även paralleller till Nordkorea, men det är att gå för långt, menar SVT:s programdirektör Jan Axelsson.”

Kungafjäsk

Jag anser att Anna Hedenmo har helt rätt, det var bara några år sedan som SVT själva i ett underhållningsprogram

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]Kungafjäsk

gjorde en vinjett på den store ledaren, en bild som var rolig då men känns otäck idag då man ser till den faktiska utveck-
lingen. Och med handen på hjärtat, hur många statschefer har kunnat undgå kritik om de bara gjort tiondelen av det som beskrivs i boken Den motvillige monarken, Carl XVI Gustaf? Se bara på Italien, där visas bilder i tidningarna på Berlusconis orgier med småflickor, vad händer här?

”- Nu gör vi som ni i pressen, vi vänder blad.” Det är häpnadsväckande att kungen kommer undan med det, vi har bra undersökande journalistik inom Sveriges Television, men är det någon som tror att Uppdrag Granskning och Janne Josefsson fått tillstånd att ligga i buskarna ute vid Drottningholm och filma? Sådana bilder som visades i pressen från Berlusconis fester finns förmodligen också från Sverige, men de får vi inte se. Det är tråkigt eftersom det sannolikt skulle avsluta monarkin i Sverige.

Under alla omständigheter skulle det sätta stopp för dagliga bebisrapporter vilket annars blir resultatet den dagen det visar sig att Victoria är gravid.

it , , , , , , , , , , , ab12 ex1 dn1 svd

Läs gärna:annarkia, k&å, 1, röda berget, erik, hampus
[/column]


3 svar till “SVT ”Gravidbråkar””

 1. Läser man vad programdirektör jan Axelsson skriver i Vi på TV nummer 5/10 sidan 2 så verkar det snarare som han inte alls förstår sig på vad opartiskhet och saklighet innebär.
  ”Monarkin gillas eller accepteras av ca 75 procent av befolkningen. Republikanska föreningen har 5-6 000 medlemmar. Är det rimligt att vi skulle ägna lika mycket utrymme åt att spegla ett republikanskt statsskick som det befintliga, alltså monarkin?”
  Få anser nog att SVT behöver spegla ett republikanskt statsskick men många anser att SVT behöver granska det nuvarande statsskicket. Men detta låtsas inte Jan Axelsson förstå.
  Sedan säger Axelsson nej till:
  ”Struntprat på vissa kultursidor om SVTs bröllopsbevakning.”
  Läs hela Jan Axelssons text om bröllopsbevakning, saklighet och opartiskhet här:
  http://svt.se/content/1/c8/01/91/21/03/vipatv_10-05.pdf

  P.S. Missa inte Aktuellts Lennart Perssons snorkiga svar till en av SVT:s fastighetsförvaltare i spalten till höger om Axelssons. D.S.

 2. Den mediala situationen i detta land, med SVT:s kungafjäsk främst i åtanke, kan i ganska stor grad jämföras med vissa enpartistaters brist på kritisk granskning av sina statschefer. Nordkorea är redan nämnt, men jag tänker också på en annan aktuell diktatur, mera i vår nära omvärld, Vitryssland. Likheten med dessa diktaturer är alltså att objektiv kritisk granskning av dessa statschefer är nästan obefintlig, precis som i detta land vi bor i Sedan kan man ju fundera lite på graden av övrig allmän medborgerlig demokrati och yttrandefrihet. I detta land vi bor i så är det numera svårt och riskfyllt för många anställda att använda sin yttrandefrihet vid olika problem med sina anställningar & chefer, risken att då förlora sitt jobb är ju inte precis obefintlig, det har vi ju sett exempel på. Dessutom är ju vi, kanske till och med mer än medborgarna i ovan nämnda diktaturer, numera utsatt för en ingående fortgående statlig kontroll av alla våra kontakter via digitala och elektroniska uppkopplingar. Man kan ju undra vart vi är på väg??

  • Idag har man tillkännagett att det kommer en lag mot fotograferande. Först i olika privata miljöer, men den kommer nog att utvidgas…