I Fyrverkeriernas Tid – Anders Norborg – Boktipset


Boken handlar om en person som kallar sig ”Medborgaren” och den börjar som en dagbok på nätet.

Den sades vara skriven av en anonym tjänsteman i regeringskansliet och den speglar de tankar och känslor som det av olika anledningar inte går att torgföra på en sådan arbetsplats. Att ge uttryck åt förbjudna eller oönskade funderingar under en pseudonym på nätet är något som i stället blir vanligare för varje dag som går.

Och boken/bloggen (http://medborgaren.blog-
spot.com/) börjar också som en blogg, låt vara mycket ovanlig, men likafullt en blogg. Men ju längre in man kommer i handlingen, desto mindre blogglik blir den.

Anders Norborg berättar en historia vars huvudperson, pseudonymen ”Medborgaren”, är en man med gedigen överklassbakgrund som hamnat i maktens korridorer som tjänsteman. Han har en starkt samhällskritisk inställning och till viss del så omfattas han av traditionella vänstervärderingar. Men hans sätt att leva är allt annat än vänster, och hans samhällskritik gör aldrig att han väljer billigare hotell eller viner som kostar mindre än 500 kronor flaskan.

Signaturen Medborgaren uppvisar inte heller något som kan misstas för att vara altruism, och solidaritet vore honom främmande. Sålunda har författaren lyckats skapa en så osannolik huvudperson att det i många avseenden blir en trovärdig berättelse. För en berättelse är det, från första sidan till den sista. Efter tjugofem sidor började jag förstå att det kunde bli något annat än vad jag från början förväntat mig. Efter 534 sidor så vet jag.

Det som vid första anblick såg ut att vara en dagbok på nätet, fast i tryckt form, visade sig vara en thriller av hög kvalité. Anders Norborg har skrivit böcker förut och denna kommer att bli en klassiker inom sin genre. En osympatisk hjälte i en bok som man inte kan känna annat än sympati för.

Trivialitetslitteratur, visst men spänning och underhållning kommer man långt med särskilt när innehållet till råga på allt är – tänkvärt. Själv väntar jag redan på uppföljaren…

Leopard Förlag, ISBN 978-91-7343-163-7


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Anders Norborg, I Fyrverkeriernas Tid, Leopard Förlag, Thriller, Medborgaren, Böcker, Litteratur, Kultur, Boktips[/tags]

Nyligen.se