Dagens Bild – Brakmaren – Åva


Idag var jag iväg på en liten utflykt med sonens familj inklusive ett av barnbarnen ner till Åva. Platsen, Brakmaren, ligger i Tyresö kommun men vi åkte in från Dalarövägen.

Tyresta naturreservat sträcker sig ner till området men vill man åka bil så kör man Dalarövägen från Handen till skylten Åva åt vänster. Det är cirka 5-6 kilometer från Handen och ska man ner till Brakmaren så är det ytterligare 10 kilometer. Det är det värt och även om jag inte tog några vykortsbilder idag så är det nästan larvigt vackert. Och en annan fördel, det är barnvänligt, lite folk och nästan inga bilar.

Många vackra gångstigar och sjöängarna är tänkbara orkidélokaler. Jag såg flera vadarfåglar, bland annat drillsnäppa, men den var för snabb för att jag skulle hinna fotografera den. Men den häckar där så nästa gång kommer jag att vara mer beredd, det fanns också mycket vigg, sothöns och ett antal skrakfåglar av olika modeller. Bra kikare rekommenderas för fågelintresserade besökare.

Bilden till höger föreställer en fårskalle, tror jag. Resten av skelettet låg också i hagen, möjligen var fåret utlagt åt havsörn och andra rovfåglar. Pippin här ovanför är en grågås, det fanns en större mängd, kanske 40 stycken.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Åva, Brakmaren, Sjöängar, Natur, Naturreservat, Fåglar, Utflykt, Tyresta, Foto[/tags]