Carl Hamiltons klavertramp i Halal-TV


Carl Hamilton har hamnat i korsdrag sedan han ilsknat till på ett par muslimska kvinnor som inte ville skaka hand med honom i samband med inspelningen av ett TV-program.

Expressen: ”Den kända ekonomen och krönikören Carl Hamilton, 52, skulle medverka i SVT:s ”Halal-tv”. Men redan innan intervjun hunnit börja skäller han ut programledare när de inte vill skaka hans hand. Personer som inte klarar av att skaka hand bör ”bo en jordhåla”, enligt Hamilton… …Dalia Azzam Kassem, 22, hälsar genom att ta Hamilton i hand, men Cherin Awad, 23, och Khadiga Elkhabiry, 25, gör i stället en hälsning där de för sin hand till bröstet. – Det är så som vi tycker att man ska hälsa, enligt religionen, säger Khadiga Elkhabiry till Expressen. – Då tar han tag i min hand och säger: ”Du får faktiskt ta mig i handen! Passar det inte får ni åka hem till Iran!””

Jag skulle inte ha reagerat så själv, inte ens om jag var trött eller irriterad, samtidigt så blir jag inte speciellt förvånad. Hade en muslimsk man vägrat att hälsa på mig med handskakning så hade jag nog blivit irriterad däremot, men troligen hade jag försökt lägga band på min irritation. Men det är inte en enkel fråga och på ett sätt så tycker jag att det är bra att tidningarna gör ett nummer av saken.

Den främsta orsaken till det är förstås att det sätter belysningen på ett handlande som förekommer bland religiösa muslimska kvinnor. Det är viktigt att känna till tycker jag. Det andra är förstås att det enligt svenska normer kan upplevas som oartigt. Själv har jag skakat hand med massor av muslimska män, och jag minns inte att någon av dessa har försökt undkomma min utsträckta högerhand.

Men det är förstås en intressant händelse. Att Carl Hamilton reagerade och, enligt Expressen, ansåg att kvinnorna borde återvända till Iran är ett klaver-
tramp av stora mått. Han kommer nu att få finna sig i att vara rasiststämplad för lång tid framöver. Men som sagt, jag tycker ändå att det är en fördel med denna publicitet, den sätter ljuset på något som kanske inte varit klart för de flesta infödingar. Hamilton får skaffa sig ett rymligare blått skåp. -> Expressen SVT HD SDS Newsmill1 SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Carl Hamilton, Halal-TV, Islam, Religion, Religiösa påbud, Blå skåp, Information, Kunskapsbrist, Kultur, Politik[/tags]


O B S E R V E R A !!! Läs igenom kommentarerna INNAN du själv kommenterar!


159 svar till “Carl Hamiltons klavertramp i Halal-TV”

 1. Efter att ha lyssnat på ljudupptagningen på SVT:s hemsida är jag ännu mer förbannad på Carl Hamilton!

  Citat: ”Det handlar om hur VI svenskar vill leva”

  Detta säger han till SVENSKAR precis som om dom inte VORE svenskar! DET är oerhört ohyfsat!!!

  Citat: ”Problemet är att ni kommer hit och inte vill skaka hand”

  säger han till en person som är SVENSK i SVERIGE, på ett ställe där han är inbjuden – alltså den som ”kommit hit”.

  Att välja att leva otraditionellt, oavsett om det handlar om en alternativ religion eller ett alternativt liv på andra sätt provocerar människor som Carl Hamilton så dom håller på att kräkas. Jag är inte muslim eller religiös i någon annan religion heller, men jag lever på många sätt ett normalt ”svenskt” liv och på många sätt ett rätt onormalt liv (även om mina onormalheter inte förknippas med någon främmande kultur i första hand utan jag brukar mer tolkas som lat, dum eller självisk i största allmänhet) och när jag hörde den här diskussionen mellan Carl och tjejerna så kände jag bara att Guuuud vad många gånger jag har haft den här diskussionen själv även om det INTE handlat om att jag inte tar i hand. Vissa människor, som t.ex. Carl, står helt enkelt bara inte UUUUUUT med att människor är annorlunda än honom själv. På det sättet kan man säga att han inte är rasist, han är ”bara” intolerant mot alla som inte är som han själv och ser inte ens ett problem i detta eftersom att HAN är rik, priviligerad, man och medel/överklass. Man behöver ALDRIG någonsin ifrågasätta sig själv när man har dessa epitet, jag lovar!!! Men man kan också kalla honom rasist+, dvs. han är både rasist OCH intolerant mot olikheter i största allmänhet. Som sagt, med jämna mellanrum blir även jag påhoppad av dessa människor men eftersom jag är blond och ljushyad kan ingen säga till mig att ”så här gör vi inte i Sverige”, men det är ändå exakt samma diskussion. Dock har jag verkligen respekt för att det är mycket mer kränkande att bli påhoppad med argument om att man inte är Svensk nog för det här landet. Det är helt enkelt skit vi ljushyade inte bemöts med, och det ger ju oss ett lättare liv!

  Så det handlar verkligen inte om att han kände sig kränkt där med sin utsträckta hand, inte för ett ögonblick, det tror jag inte på. Senast för några dagar sedan blev jag påhoppad på exakt samma sätt av en överklassdam om hur jag uppfostrar min hund. Jag och min hund stod helt still och störde ingen, men hon hade ändå tusen fel att anmärka på i mitt sätt. Och allt kokade egentligen ner till att jag har en ANNAN attityd till min hund än hon har till sin och hon tyckte min attityd var FEL, även om den inte skadade eller störde någon.
  Alla Sveriges vegetarianer och veganer känner också igen den här diskussionen. Folk som försöker tvinga en att äta kött och/eller skuldbelägga, förlöjliga, tillrättavisa en på olika sätt för att man avstår från kött.

  Jag tycker också det finns ett starkt drag av patriarkat i hela diskussionen. Carl är MAN, dessutom priviligerad, som jag påpekat tidigare, och den här typen av män får vi unga kvinnor ofta finna oss i att bli tillrättavisade av i stort och smått. Som kvinna är man helt enkelt mer utsatt för medelålders mäns behov av att se sig själva som bättre och för mer än en själv.
  Men tänk er själv, om man är man och överklass och INTE har rätt att tala om för andra hur dom ska vara, så faller hela poängen med att vara just man och överklass. Om ingen lyssnar på en, om man inte har definitionsföreträde på hur livet ska levas i detta land, vad är då ens maktställning värd? Att Carl själv är oförskämd och otroligt ouppfostrad i sitt beteende föresvävar honom inte en sekund!

  Så till Hampus frågor i inlägg 108; skulle Carl tvinga judar äta blodpudding, osv. Ja, jag skulle inte bli förvånad.

  Och till Mona inlägg 124: Jag håller helt med dig! Var är alla arabiska kulturprogram? Jag saknar också dom! Hur ska vi ”infödda svenskar” kunna integreras i dagens verkliga Sverige om inte SVT tar sitt ansvar? Jag är trött på att verkligheten framställs som svensk och amerikansk medelklass och sen ingenting annat! Eller att det görs religiös exotism av ”dom andra”. Som på zoo som någon sa.

  Och för att förtydliga: Jag angriper inte Carl för det faktum att han är man och överklass utan snarare för att han inte bemödar sig problematisera att han är det och vilka konsekvenser det får för andra att han inte SER att han är det. Han ser inte sig själv helt enkelt, och det är slött. Medan muslimer, arbetarklass, kvinnor, osv. TVINGAS att se sig själva hela tiden. Sen är jag mycket väl medveten om att alla människor i en hierarkisk samhällsordning frestas att ta ut sina frustrationer neråt i hierarkin, och nedanför arbetarklassmän finns t.ex. invandrare, både män och kvinnor. Men jag tror ändå att Carls uppfostrande och nedlåtande budskap t.ex. i citaten ovan är ganska specifikt för överklass. En arbetarklassman kan vara lika rasistisk men samtalet hade låtit helt annorlunda.

 2. @153: På svenska finns bara ett ”vi.” Dvs, ”vi” kan både inkludera eller exkludera den tilltalade.

  Svensk kan anses vara en etnicitet men syftar ofta på medborgare i Konungariket Sverige, eller alla som råkar, mer eller mindre permanent, bo här.

  Jag (och Hamilton också) kan säga ”vi svenskar” utan att syfta exklusivt på en speciell ”folkgrupp.” Man undviker visserligen missförstånd om man istället för att säga ”vi svenskar gör x men inte y” säger ”i Sverige gör man x och inte y.”

  Problemet är att om man inte tar emot en utsträckt hand så är det extremt förolämpande, strunt samma varför man inte gör det. Om jag väljer med att hälsa med ett argt ”Dra åt helvete,” skulle nog folk undra vad det är för skum person.

  Koreaner och japaner förväntas också skaka hand när de möter folk från andra länder, trots att denna konvention inte existerar naturligt i deras kulturer.

  Arbetar man eller lever i ett land eller område med vissa sociala konventioner så bör man följa dem. Gör man inte det får man räkna med att bli behandlad annorlunda. Du får (juridiskt sett) naturligtvis ”dua” chefer i de länder där man absolut inte gör det, men då får du också räkna med att folk reagerar. Bara för att man ”får” betyder inte att man för den sakens skull ska göra det, hur gärna man än vill.

 3. vägran att skaka hand ligger på en mer grundläggande nivå än vare sig religion, land eller tradition. Kontakt påverkar sinnet som påverkar våra handlingar. De som inte begriper detta gör bäst i att hålla tyst.

 4. Det allra dystraste i hela den här eländigheten är att massmedia, TV och tidningar, tillsammans med bloggar lyckats att både elda under motsättningarna mellan invandrare och svenskar (sedan hedenhös!) och samtidigt ta all heder och ära av en av de få ekonomer i landet som säger vettiga saker om ekonomi och som definitivt står till vänster vad gäller just ekonomi.

  Hamilton var exempelvis den ende som talade om hur det var vid förra krisen, 90-talet, som alla andra ekonomer gjorde allt för att försöka sprida dimridåer över.Han gick tom så långt att han hävdade (tror det var i Aftonbladet) att regeringen Bildt borde ha ställts inför riksrätt för vad de gjorde den gången. Nu lär hans ord inte betyda mycket, för nu är han totalt skandaliserad. Jättebra – för alliansen!

 5. Ojdå, jag råkade trycka iväg kommentaren innan jag var klar. Så några rader till, mina sista om det här debaclet:

  De som skällt på Hamilton för hans aristokratiska bakgrund har nog inte klart för sig att Hamilton med stor sannolikhet anses som en ren klassförrädare i överklassen, för det han skrev om regeringen Bildts ekonomiska politik.
  Jag vet ingenting om Hamiltons ekonomiska situation men om han inte har ärvt en massa pengar, vilket ingalunda är alla i aristokratin förunnat, (jag känner ett antal grevar som inte lever bättre än vanligt folk,) så tror jag inte den är lysande. Han torde inte ha så lätt för att få lönsamma påhugg med hjälp av sin ”samhällsklass” efter att han sparkades ut från Handels i Stockholm av dåvarande rektorn, moderaten Staffan Burenstam Linder på grund av att hans skrivande i ekonomiska frågor inte föll överklassen på läppen.

  Varför inte ta en titt på detta, visserligen kort men ändå:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Hamilton_(författare)

 6. Herregud…Eller kanske man ska säga Herreallah nu för tiden, annars föreligger en risk för att man blir anklagad för rasism! Nu när svt tagit steget att hjälpa våra muslimer att få ut deras budskap via ett skattefinansiersat media så förutsätter jag att även alla andra religioner kommer att få komma till tals! Buddhister, hinduer, scientologer, djävulsdyrkare, hedningar, judar, katoliker m.m.
  I och med att vi bor i ett land med religionsfrihet och yttrandefrihet så ser jag fram emot kommande program där även dessa får träda fram med sina åsikter.
  Själv tror jag på Rödluvan, så svt är välkomna att ta kontakt med mig för att diskutera kommande avsnitt av religions-tv.
  Sedan förstår jag väl Carl Hamiltons reaktion på uteblivet handslag, troligen skulle jag reagerat likadant. Det ligger i svensk uppfostran att visa hövlihet och respekt för våra medmänninskor oavsett religion! Jag tror inte att vare sig profeten Muhammed eller Allah skulle ha straffat henne för att att enligt god svensk sed oavsett religion skaka hand med en annan svensk medborgare! Tur att detta inte inträffade för 300 år sedan, då hade det troligen lett till fullskaligt krig.
  Vi är väl alla lika mycket värda, eller hur? Kanske det är dags att införa ett internationellt och neutralt sätt att hälsa på våra medmänniskor oavsett religion! På så sätt kan kommande missöden av detta slag undvikas.

 7. Patrik,

  SVT är inte finansierad med skattemedel utan med tv-avgift. Den betalar var och en som har tv. Människor har rätt att på tv se de önskar se, då de betalar för det så länge de lever.

 8. Det är så sorgligt
  Om ni befinner er i iran så visar man respekt till kvinnan på det sättet att om en kvinna vill ta hand med en man så sträcker hon handen annars gör man inte det.
  En kvinna kanske tycker inte om att ta i hand måste man tvinga henne till det.
  Hon hade ju visat sin respekt med att lägga handen på hjärtat.
  Om hamilton kommer till iran borde han springa in i en moske och be 5 gånger om dagen? är det rätt?
  om man åker till en by där seden säger att man ska pissa i varandras mun ska man göra det eller ska man göra det som känns rätt?