Bankskandal i Norge når in i Sverige?


I förmiddags läste jag i de norska tidningarna om en stor bankskandal i Norge. Bland annat var kritiken stor mot statsminister Jens Stoltenberg och andra politiker hävdar att han flyr från ansvar.


AB:
”Norges största bank DNB Nor och två av bankens ledande mäklare misstänks för insiderbrott i en av de största bankskandalerna i Norge på senare år… … Bakgrunden är uppgifter om att DNB Nor utnyttjade förhandsinformation om den norska regeringens krispaket för bankerna. Bara några dagar innan regeringen lanserade sitt paket, inledde banken en storförsäljning av statsobligationer.”

Mer detaljerade beskrivningar av vad som hänt finns förstås i de norska tidningarna.

Dbl: ”Meglertoppen hadde en samtale med Norges Bank 9. oktober, der han mottok fortrolig informasjon om redningspakken for bankene, og skal deretter ha hatt en samtale med den andre siktede seniormekleren i DnB NOR, Olav Magne Reinen. Reinen skal være hovedansvarlig for salget av statsobligasjonene som nå står i sentrum for Økokrims siktelser.”

Jag antar att många minns de senaste årens insideraffärer i Sverige, där det så småningom kommer att bli rättegångar mot olika misstänkta i finansinstitut och banker. Men det finns grenar till Sverige även i denna historia. Bland annat har Swebank fått ta del av förhandsinformation.

AB: ”Även andra banker, bland dem Swedbank, fick förhandsinformation från riksbanken, Norges bank, men informationen fördes inte vidare. Det har förekommit uppgifter om att de banker som köpte papper av DNB överväger att stämma banken för de förluster de fick. Men det dementerades på torsdagen, åtminstone av Nordea.”

Har Nordea köpt av dessa statsobligationer så är det av stort intresse för Nordeas kunder. Hade de ingen sådan information trots att andra banker haft det så ser jag inte att det finns någon orsak för dem att låta bli att stämma de banker som hade information men ändå sålde dessa statspapper. Men det kanske finns orsaker till att svenska banker sitter still i båten, orsaker som vi i så fall inte kommer att få veta något om. -> Dbl1234 VG123 SvD DN AB it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Insideraffär, Norge, Bankskandal, Swebank, Nordea, Finanskrisen, Bolånekraschen, Ekonomi, Politik[/tags]