Tana French – Till Skogs


Rob Ryan och Caddie Maddox är namnen på två stycken poliser i Dublin på Irland. Rob och Caddie har ett mycket speciellt förhållande till varandra och det fnissas en del bakom ryggen på dem bland kollegorna.


Rob heter egentligen Adam
men har bytt ut sitt förnamn eftersom han under uppväxten var inblandad i ett drama där två av hans kamrater försvann i den lilla byn Knocknaree, en by vars namn betyder ungefär kungens kulle eller höjd. En skog innehåller ett antal fornlämningar som ska grävas ut på grund av att en motorväg ska dras fram, i samband med det hittas en 12-årig flicka mördad på något som tros vara en altarsten, en sten som användes i förkristen tid, kanske även till människooffer.

Skogen och den omgivande terrängen var just den plats där Rob Ryan förlorade sina kamrater, något som ingen inom polisen kände till, och som inte heller Rob berättade. Alla antog att de var mördade eftersom de aldrig återfunnits. Caddie visste om det, men hon ville inte sabotera för Ron genom att berätta det för polisledningen.

Mordoffret, lilla Katy Devlin, kom från en dysfunktionell familj och hennes far var perifert bekant med Rob Ryan, även om han inte mindes honom.

Det låter kanske som en bakgrund till en relativt traditionell och banal deckarhistoria, men det är det inte. Tana French har med denna bok gjort sin debut som författare och jag kan inte annat än förvånas. Boken är ingen vanlig kriminalroman, det är en thriller och en psykologisk roman. Hon har med sin debutbok tagit klivet in bland författare som Elisabeth George, Dennis Lehane och PD James. Det är mycket svårt att ta in att hon är en icke etablerad författarinna och att detta faktiskt är en debut-
roman.

Jag har ingen koll på hur många thrillers/deckare/spionhistorier jag läst, men hon tar direkt en plats bland de främsta av dessa. 485 sidor tät spänning, en bok som ingenstans är förutsägbar men som naglar fast läsaren direkt. Jag kan inte annat än att gratulera dem som ännu inte har läst den, ni har en läsupplevelse framför er.

Översätting Peter Samuelsson, Albert Bonniers Förlag

SvD it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Tana French, Till Skogs, Boktipset, Albert Bonniers förlag, ISBN 9789100113445, Rob Ryan, Caddie Maddox, Knocknaree, Katy Devlin, Irland[/tags]