Jens Holm – EU Inifrån – Boktips


Nu har jag slagit ihop Jens Holms bok, en bok med undertiteln – Berättelser från EU-parlamentet 2006-2009.

Jens ersatte vänsterpartiets Jonas Sjöstedt år 2006 och har således suttit ungefär halva mandatperioden i EU-parlamentet eftersom det är val vart sjätte år. Boken är en sammanfattning av hans tid i EU-parlamentet, en period som han avslutar i och med valet 2009, han har avsagt sig omval eftersom han också värdesätter umgänget med familjen som även består av en liten dotter.

Själv har jag levt i den fasta förvissningen om att jag själv har en hyfsad koll på vad EU-parlamentet och dess 785 ledamöter gör, och vad de inte gör. Det innebär att det första kriteriet för att jag ska tycka att en bok är värd att rekommendera är uppfyllt. Jag lärde mig överraskande mycket genom att läsa boken, något som alltid är skojigt. Visser-
ligen skrumpnade tuppkammen en aning, men å andra sidan så stärktes jag i min stora skepticism angående EU.

Fast kanske inte egentligen. Det jag irriterar mig på när det gäller EU är de planer på militarisering som närs av många, och som tagit sig konkreta uttryck i Lissabonfördraget. Det fördrag som är ett stort irritationsmoment för min egen del. Men i grunden är jag positiv till ett mellanstatligt samarbete, och skulle inte marknadsliberalismen och överstatlighet vara huvuddelen av den EU-gemensamma agendan skulle jag troligen sitta still i båten. Vi européer har mycket att vinna på samarbete, men mycket att förlora på att flytta lagstiftandet till Bryssel.

Den Europeiska Unionen har enligt min uppfattning blivit en koloss som verkar stå ovanför begrepp som demokrati och medinflytande. Företagen och deras lobbyorganisationer har tillskansat sig stor makt. Det är klart att gemensamma regler är bra inom ett otal områden, men när reglerna och texterna som sedan blir lag skrivs av företagen och deras lobbyister/-
representanter så blir jag riktigt orolig.

Jag har skrivit ett antal gånger om den genmodi-
fierade majsen, en produkt vars egenskaper

hemligstämplades av EU på företaget Monsantos begäran. Just nu så vet vi att de handlingar och förslag som bland annat upphovsrättsindustrin drivit på om i ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) är så hemliga att inte ens EU-parlamentariker kan få ta del av innehållet, det underlag som man förväntas fatta ett beslut om.

Jens Holms bok på 200 sidor handlar om just detta och allt annat jordnära inom EU. Den bidrog till att jag fick lära mig ett stort antal nya saker om EU som jag inte kände till. Ett annat resultat var att vissa saker som jag anat visade sig stämma. Och nej, detta är inte bara en bok för vänsterpartister, det är en bok för dem som bryr sig om vad som händer inom EU, och om hur beslutsfattandet går till.

Rekommenderas!

Nixon Förlag JensHolm.se

i Andra om: , , , , , , , , , , t

[tags]Jens Holm, EU Inifrån, Nixon förlag, ISBN 978-91-977208-5-4, Boktips, EU, EU-parlamentet, EU-parlamentariker, Vänsterpartiet, Politik, Böcker[/tags]


4 svar till “Jens Holm – EU Inifrån – Boktips”

 1. Man ska vara öppen och ta till sig information även från politiska motståndare och därför kan jag tänka mig att läsa denna bok. Jag är dock rätt övertygad om att vänsterns inställning att EU är skit och att Sverige inte bör vara med öht genomsyrar boken.
  Jag är också rätt övertygad om att Jinge inte hade rekommenderat en bok skriven av en EU-positiv politiker – särskilt inte en borgerlig.

  • Jan E! Jag hade nog inte ens läst den faktiskt. Men visst finns det fördelar med EU, men nackdelarna är skrämmande…

 2. Är helt på din sida när det gäller EU, hade det verkligen bara varit ett ”samarbete” som dom envist hävdar hade jag som du uttryckte det suttit still i båten.

  Jag är om jag ska vara helt ärligt livrädd för EU enbart pga all hemlighetsmakeri dom sysslar med. Hemlige lobbyorganisationer är inget vi kan rösta på direkt eller påverka… scary stuff.

  Ska köpa boken direkt btw, den verkar lovande :) Tack för tipset.

  Ha det fint och hoppas Sverige klår Kanada!