Global protestvecka mot drönare!


Via e-mail har jag idag fått följande information. Själv är jag tyvärr förhindrad.

*Kom till appellmöte!*
*Den 2 okt. 2013*
*Mynttorget 15.00-17.00*
*Välkomna även till debatt samma kväll på ABF 18.30*
*Drönaren nEUROn ska utprovas i Norrbotten.* *Kommer SAAB att producera den?*
*Kan drönaren förses med kärnstridspetsar?*
*Att använda drönare – etiskt försvarbart?*
*Kom och ställ frågor och debattera med riksdags-*
*ledamöterna:*
*Anna-Lena Sörenson(s)*
*Valter Mutt (MP)*
*Hans Linde (V)*
*Lars-Gunnar Liljestrand (Fib K)*

*Arr: Kvinnor för fred, SKV, SFK, Sveriges Fredsråd*

Egna kommentarer till frågan om drönare:
Vem har givit USA:s statsledning rätten att fatta beslut om att döda människor utifrån en hemlig klassificering av personer som terrorister? Bevis framläggs inte i någon rättsinstans, ingen granskning av underlaget sker, och den påstådda” terroristen får ej framföra sin sak. Guantanamo är ett av flera exempel på osäkerheten och godtyckligheten i USA:s klassificering av individer som terrorister. Att dödandet får ersätta rättslig prövning visar sig också i att man låter döda motståndare som Saddam Hussein, Khadaffi och bin Laden utan prövning i domstol.

Efter Andra Världskriget dömdes ledande nazister – som svarat för värre brott än dessa – efter prövning i domstol. USA:s regering synes dels ha en tendens att terroriststämpla motståndare efter eget skön och utan att framlägga skäl för dett, och dels undvika frågan om förhållanden i USA:s utrikespolitik främjar rekryteringen till terrorism. Vi fick i mars i reportage i ”Konflikt” höra hur kritik mot USA:s politik kraftigt ökat i Jemen – förståeligt och bra. Dels sägs rekryteringen ha ökat till al-Qadia i Jemen sedan USA började med drönarattacker. (I Afghanstan har talibanerna stärkts till följd av USA:s politik där).
Drönare 8usa

Enligt officiella uppgifter sammanställer president Obama varje vecka tillsammans med experter från USA:s nationella säkerhetsråd listor på terroristmisstänkta personer, inkl amerikanska medborgare, vilka betraktas som så farliga att de måste dödas. Dessa avrättas sedan med ”drönare” – förarlösa flygplan försedda med stridsrobotar som styrs från hemliga baser i USA. Den av Obama föreslagne nye chefen för CIA Johan Brennan är en varm förespråkare för användning av drönare. Vad var det nu för fint pris Obama fick i december 2009? Det stora krigarpriset, eller vad var det nu igen?

Barn tecknat imagesCAYJZ9KV

I södra Jemen dödades för tre år sedan 14 kvinnor och 21 barn efter en attack med splitterbomber från USA. Detta övergrepp blev internationellt känt efter en noggrann undersökning av den jemenitiske journalisten Abdulelah Shaye. För rapporteringen om detta dåd dömdes Shaye till fem års fängelse av den USA lojala jemenitiska regimen. Domen väckte internationella protester. Dessa blev så utbredda att den jemenitiske presidenten – Ali Abdullah Saleh – till slut tillkännagav att han var beredd att ”benåda” Shaye. Benådning stoppas dock efter att president Obama kontaktat Saleh och uttryckt sin oro (”expressed concern”) över frigivningen. President Obamas personliga ingripande blockerade benådningen och frigivningen. Därför sitter Shaye fortfarande inlåst (Democracy Now).

Oberoende journalistförbund som – The Bureau of Investigative Journalism – rapporterar från Pakistan om tusentals människor, som dödats av drönare och med ett stort antal civila dödsoffer varav minst 170 barn. Ofta låter man drönarna anfalla en andra gång då anhöriga kommit till platsen för att försöka rädda sårade. Barn som upplevt dessa attacker har nu blivit så traumatiserade att de inte längre går ut, inte längre vågar gå till skolan – deras drömmar om en bättre framtid för alltid bruten. Ett stort antal människor har alltså sårats och man har skapat fruktansvärda förhållanden för civila, som terroriseras under ett ständigt hot om utplåning.

Obama images

USA ger Afghanistans regering egen drönarflotta.
Sedan den enligt alla uppgifter djupt korrumperade marionettpresident Karzai i Afghanistan återvänt från ett möte med sin husse president Obama i Washington har han 15 januari berättat att lönnmördarpresidenten Obama (som Guillou nyligen skrev i Aftonbladet) gått med på att ge honom (och därmed hans krigsherrar) en egen flotta av drönare, som redan dödat hundratals av oskyldiga invånare i Afghanistan enligt befintlig information. Obamas vänliga män i Afghanistan ska ”träna afghanerna att flyga och underhålla drönarna”.

Krav på drönarförbud i USA.
Nyhetsbanken rapporterade för några veckor sedan ”Under de senaste veckorna har mer än 50 000 amerikaner undertecknat en petition om att förbjuda vapenbärande drönare i världen.Framställningen säger att ”vapenbärande drönare är lika oacceptabla som landminor, klusterbomber och kemiska vapen.” Man kräver att president Obama överger användningen av vapenbärande drönare, och att överge sitt mordprogram för att döda personerna på Pentagons dödslista, oavsett hur det sker. I sitt inaugurationstal nämnde inte Obama fredskämpen Martin Luther King och han har gjort mycket för att undergräva dennes fredsbudskap.”

Det finns andra viktigar aspekter på drönare. Svenska Dagbladet skrev 17/2 ”Drönare big business i USA. Om tre år kan det amerikanska luftrummet krylla av förarlösa flygfarkoster. Från förespråkarna talas det om en potentiell guldgruva för flyg- och försvarsindustrin och en stor jobbskapare. Motståndarna befarar det ultimata övervakningssamhället.” Vill nämna om att vi tidigare blogginlägg tämligen detaljerat om kritiken från jurister i USA om inskränkingen av demokratin i USA och påminna om att USA via det stora spion- och övervakningssystemet Echelon scannar av e-mail och bloggar – 3 miljarder/dygn enligt en uppgift- efter ”olämpliga termer”. (Vem tror att denna blogg klarat sig).

Chefredaktör Wolodarski skrev i DN före presidentvalet i USA att ”Obama är rätt man för USA och för världen”.
Vad tycker du?


i Andra om: , ,, , , , , , , , ,

Konflikt 22/3 Konflikt 22/5 DN Brennan SvD

GuardianDN 4/12 DN 19/10 Wolodarski i DN 4/11 Scoop Nya ZeelandNyhetsbanken 18/1 Guardian 17/12 Bureau of Investigative Journalism Express Tribune 12/8 2011 Democracy Now 15/3 2012 The Atlantic 24/10 2012 DN 16/12 Afghanistan.nu Undersökningen i USA Rapport om drönare SvT AB 16/12Expressen USA-bloggen Anders Svenssons bloggAH Rudberg SvD 15/12Guardian om USA:s barnamord Military Times Antawar blog Kära Tomten Hemlycka DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödar DN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen Afghanistansolidaritet