Sveriges engagemang i Mellanöstern


Biståndsminister Gunilla Carlsson skriver idag en debattartikel på SvD Brännpunkt från Ramallah och Jerusalem.

I ärlighetens namn begriper jag inte varför hon ägnar sig åt att skriva debattartiklar i svenska morgontidningar när hon är på plats i Mellanöstern. Det tycks mig som att det kan finnas viktigare saker att ta itu med där. Hon skriver bland annat att hon ser fram emot hur hon tillsammans med t.ex. Palestinagrupperna ska kunna bidra till framväxandet av en palestinsk stat.

Det låter ju himla bra, men hennes företrädare Carin Jämtin grät när hon såg apartheidmuren, grät av sorg och ilska, och hur mycket kunde hon påverka situationen? Det är ett lika pinsamt som beklagligt faktum att den sittande regeringen, liksom den förra socialdemokratiska, inte lyft ett finger för att hjälpa palestinierna att få till stånd en egen stat.

Vår nuvarande utrikesminister Carl Bildt tillåter exempelvis besökare på den egna bloggen att förespråka folkmord på palestinier. Han tar, trots uppmärksamhet i landets medier, inte bort dessa kommentarer trots att de skrevs för – över två månader sedan.

Ska Gunilla Carlsson berätta för Mahmoud Abbas att Carl Bildt tycker att det är ok att dessa kommentarer får stå kvar?

Vad skulle ha hänt om de skrivit och rekommenderat folkmord på judar? Skulle de kommentarerna också ha fått stå kvar?

Givetvis inte. Ett ramaskri hade drabbat landet och den utrikesminister som lät sådant stå kvar skulle snabbt återförpassas till riskkapitalisterna och de andra börsklipparnas värld. Med andra ord känns Gunilla Carlssons engagemang, liksom

hennes vistelse i regionen som en fiktiv händelse som vi kunnat vara utan. Vore Sveriges regering seriös i sitt engagemang så hade man givetvis erkänt den palestinska regeringens legitimitet och stoppat den ekonomiska blockaden av den palestinska myndigheten.

Detta sker i samma veva som den Israeliska regeringen bombar Gaza praktiskt taget dygnet runt och bland annat riktar attacker mot Hamaspolitiker.

Källor: SvD DN SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Gunilla Carlsson, Carl Bildt, Palestina, Israel, Mellanöstern, Folkrättsbrott, Genevekonventionen, EU-blockad, Politik[/tags]