Svensk bymentalitet


Jag blir ofta förfärad när jag läser i svenska tidningar om mina landsmän och hur de uppfattas och beskrivs här hemma i Sverige.

Häromdagen var det Ingmar Bergman som fick media att go bananas så att man kunde tro att det var Alexander den Store som dött och att hela världen fällde tårar i en omfattning som i värsta fall kunde leda till en ny syndaflod. Att kvällstidningarna sedan länge gått upp i underhållningsindustrin vet vi, och därmed vet vi också att vi inte kan förvänta oss vare sig mått eller sans från det hållet. Men samma utveckling är på gång bland morgontidningarna tyvärr. Något mindre extrema, men likafullt sviker de sitt uppdrag.

DN: ””Svennis” triumf. FOTBOLL: City skrällde i derbyt. Sven-Göran Eriksson vet inte hur det är att förlora i Premier League. Men han vet att ett mål kan räcka även för att fälla ärkerivalen United.”

Bilden till höger är från tidningen Expressen, Aftonbladet hade en lika svulstig framtoning och DN och SvD har valt en något mindre spektakulär grafisk framställning, men uttrycker i sak samma extremt överdrivna bymentalitet.

I sak förhåller det sig som följer. En svensk tränare har efter en längre tid av arbetslöshet fått ta hand om ett mediokert engelskt fotbollslag. Detta lag har fått någon miljard av en ökänd gangster och politiker från Thailand så att laget kunnat köpa in en bunt mycket kvalificerade spelare. Dessa spelare gör exakt det de är betalda för och plötsligen så vinner det mediokra laget.

Men det som medierna fokuserar på är att tränaren, han som låtit sig köpas av den Thailändska gangstern, är – Svensk.

Jag vet inte hur många fotbollslag det finns i världens länders högsta divisioner/serier. Men man kan utgå ifrån att det är tusentals. Dessa lags tränare får, med ytterst få undantag, ens sina namn tryckta i svenska tidningar. Men nu är en svensk tränare för ett mediokert engelskt

fotbollslag och det får som effekt att laget får hundrafalt så stor medial uppmärksamhet som världens bästa fotbollsklubbar.

Ja man kan till och med få uppfattningen att Manchester City är en av dessa stora klubbar…

När morgontidningarna väljer bort hederlig nyhetsvärdering före kommersiell så är det faktiskt ett demokratiproblem under uppsegling.

Källor: SvD DN EX

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Svennis, Manchester City, Hype, Bymentalitet, Thailand, Brottsling, Fotboll, Politik[/tags]