Stoppa Persson NU!


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Sverige är enligt gängse definitioner en demokrati. Att somliga både från höger- och vänster ofta känner sig tveksamma till detta är i första hand ett resultat av vår sittande statsministers maktfullkomlighet, något som har renderat honom en del smeknamn som HSB och Storpotäten.

Nu tycks det dessutom som om han har listat ut hur man ska undandra frågan om EU:s nya konstitution från en folkomröstning. I stället för att låta folket säga sitt har han uppenbarligen bestämt att nuvarande sittande parlament ska besluta i frågan FÖRE nästa val. Det innebär att vi som röstat in dessa människor inte hade en aaaning om vad de skulle komma att besluta om.

Ekot: ”Det var i en riksdagsdebatt tidigare i veckan som statsminister Göran Persson efter att först ha avfärdat tanken på folkomröstning, slog fast att frågan om den nya grundlagen inte heller ska bli föremål för diskussion i nästa val. Ska vi ändå inte ha ett riksdagsval emellan? Nej, det ska vi inte, för då är det lika bra att gå till en folkomröstning för då blir ju riksdagsvalet folkomröstningen. Det är ju det de vill ha som vill ha det under riksdagsvalet naturligtvis”, sa Göran Persson.

Ekot: ”Regeringens planer på att låta riksdagens fatta beslut om EU:s nya grundlag redan före valet 2006 väcker ont blod hos landets EU-skeptiker. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Sören Wibe säger att riksdagen i så fall fattar beslut om något som den inte fått väljarnas mandat att besluta om. – Det strider mot själva grundtanken i den representativa demokratin som ju går ut på att folket väljer sina representanter. Men de här representanterna ska ju deklarera för väljarna innan ett val vad det står för och ungefär efter vilka linjer de tänker besluta. Detta har aldrig varit uppe för svenska folket, säger han.”

Läs på Ekots hemsida!

Att Göran Persson tänker driva igenom detta på ett kuppartat sätt verkar helt klart. I riksdagen är 80% av ledamöterna för att vi ska säga upp vår egen suveränitet när det gäller frågor som lagstiftningen i landet. Vad det är för mekanismer som gör att så många anser att det är bättre om EU stiftar lagarna vi ska leva efter vet jag inte. Och uppenbarligen är regeringen rädd för att låta folket avgöra frågan i en folkomröstning, eller i ett riksdagsval. Troligen anser de att folk tycker fel saker, som de gjorde i EMU-omröstningen.

Men är det demokratiskt? Nej det är i högsta grad odemokratiskt.

Här kommer du till Nej Till EU:s hemsida!