Ställ George W Bush inför riksrätt!


Med anledning av ihågkomsten av 11 september så har det varit en del turbulens i USA. David Petraeus gjorde ingen succé i kongressen och fler frågetecken restes än de som rätades ut.

Dagens Nyheter har ändrat inställning markant på ledarplats. Expressen räknar jag inte eftersom jag inte anser att det är en riktig tidning utan en del av underhållningsindustrin, de liksom Aftonbladet.

DN: ”När general David Petraeus och USA:s Irakambassadör Ryan Crocker framträdde i kongressen var det i huvudsak ett optimistiskt budskap de hade att framföra. Problem finns visserligen fortfarande – det är ju omöjligt att förneka – men riktningen är den rätta. Till slut går det att nå framgång. USA bör därför, menade Petraeus, kunna reducera sina styrkor från dagens 160 000 till 130 000 nästa sommar. Men någon snabb och omfattande reträtt blir det inte tal om, ett för tidigt tillbakadragande vore ”förödande”, menade han.

Inte många tycks ha övertygats av framträdandet. Presidentens opinionssiffror når ständigt nya bottennivåer, och den procentandel amerikaner som anser att han är rätt person att leda USA i Irak börjar kunna räknas på ena handens fingrar.

General Petraeus vittnesmål var ytterligare ett exempel på ”de brutna löften och falska påståenden om framgång som vi i åratal hört från president Bush”, konstaterar New York Times.”

Personligen tycker jag att det vore bra för USA om man tog sin Mats ur skolan så snart som möjligt. Det skulle kanske inte innebära några drastiska förändringar i Irak, men skiljer man Bush från presidentämbetet och ställer honom inför riksrätt så rehabiliteras USA:s anseende i världen. Att Busch är en lögnare illustrerar han själv i den vidstående videon. Han kommenterar där den senaste tidens videoband.

Bush i videon: ”– Irak är en del av Kriget mot Terrorismen.” Lyssna själv på hans resonemang, mycket kan sägas om den mannen, men ingen kan påstå att han har det så lätt.

Ljugandet fortsätter således, och en del av bin Ladens tal lät såhär enligt SvD:

” – det kapitalistiska systemet försöker göra hela världen till ett storföretagens hertigdöme, under parollen att ‘globalisering‘ skyddar demokratin…”


Det är förvisso ett rimligt uttalande men att det kommer från Usama bin Laden gör att det hamnar på SvD:s ledarsida. Det är Per Gudmundsson som alltmer får ledarsidan att framstå som en blogg skriven av någon alltför angelägen nyliberal. SvD:s ledarsida brukar innehålla i mitt tycke märkliga åsikter, men nu tycks de framsprungna i en sådan hast att de inte ens utsätts för en rimlig kvalitetskontroll. Gudmundsson kan normalt bättre än den sortens plakatjournalistik.

Någon allvarligare rörelse för att ställa Bush inför riksrätt får vi nog inte se. Han har bara ett år kvar som president och jag tror att amerikanerna nöjer sig med att de faktiskt blir av med honom nästa höst. Men det är ett intressant faktum att presidentvalskampanjen inletts så extremt tidigt som den gjort. Det verkar som om journalister i allmänhet blundar inför att den faktiska orsaken till det är att Bush har ett praktiskt taget obefintligt stöd. Det gäller att smida medans järnet är varmt tycks presidentkandidaterna anse. Men visst vore det skönt med Bush inför skranket?

Källor: DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]USA, Bush, Usama bin Laden, Kriget mot Terrorismen, Irak, Afghanistan, Politik[/tags]