Snatteri, hugg av handen

Det är en storm i ett vattenglas men kul för alla islamofober. Jag vet vilka sidor jag ska kika extra på framåt kvällen.

DN: ”Ärkebiskopens utspel fick genast kraftig kritik. En teckning i tidningen The Times visar en skylt i ett butiksfönster som varnar att snattare kommer att bli av med handen.

En talesman för premiärminister Gordon Brown sade till BBC att sharialagar aldrig kan användas för att rättfärdiga brott mot brittisk lag.”

Detta förslag kommer ungefär samtidigt med medieuppgifter om att två kvinnor är dömda till döden genom stening i Iran. Det åskådliggör ett par saker som är intressanta, det första är att islam i en del sammanhang kan upplevas som en totalt föråldrad och otidsenlig religion. Och, i fallet med de två kvinnorna så är det antagligen just så. Skämtteckningen som det talas om från The Times är nog att skjuta över målet, fast jag medger att det ska bli intressant och se vad Hans Lindström kan göra av en sådan sak.

Jag har mer tolkat ärkebiskopens önskan som att troende muslimer själva ska kunna använda Sharialagarna i sitt eget förhållningssätt till religionen, inte till engelsk lag. Utan att ha hört eller läst vad han har sagt så kan vi nog alla utgå ifrån att det inte blir aktuellt att hugga händer av tjuvar eller stena kvinnor. Jag kan mycket väl tänka mig att t.ex. familjer använder sig av de rättesnören som ges i Koranen likväl som andra rättar sig efter Bibeln.

Vad Sverigedemokrater och andra drar för slutsatser behöver vi väl knappast fundera på antar jag. Men som sagt, nu kommer det att bli

en hel del spinn från islamofobernas sida, det ska bli intressant att se. Men visst är det synd om alla muslimer som inte kan tänka sig att stena en kvinna bara för att hon talat med en man? Det är trots allt över 99 procent av dem som bor och lever i det här landet.

DN Dagen SvD1

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Sharia, England, Stening, Rowan Williams, Ärkebiskop, Rasism, Sverigedemokrater, Islamofobi, Politik, Islam, Muslimer[/tags]

  73 comments for “Snatteri, hugg av handen

 1. KM
  10 februari, 2008 at 01:15

  Gå till YouTube och sök på ”undercover mosque”

  Där kan du hitta ett reportage av brittiska Channel 4 som besökt ett antal moskeer i Storbritannien med dold kamera.

  Direkt från källan får du höra hur Shariah skall fungera. Mej ger det kalla kårar.

  Man får också höra vad man som otrogen ”kuffar” är värd och vad som väntar – var det någom som pratade om Xenofobi?

  SaraG: vad pratar du om? ”Västerlänningarna” har startat den mest strålande kultur jorden har skådat – med framsteg som INGEN annan har ens kunnat drömma om. Demokrati o marknadsekonomi har lyft fler människor ur svält och fattigdom än något annat system. Varför skall vi skämmas? Nä, det är inte perfekt men det är ta mig tusan det bästa försöket hittills…

 2. 10 februari, 2008 at 08:07

  # 53

  Det där var väl ett lågvattenmärke om nåt?! Det där programmet visar inget annat än hur man kan klippa och klistra illvilligt.

  Man har t o m gått så långt att man lagt på filter på bilden när man saxat ur föreläsningar som finns på dvd (så att det ser ut som om de varit där med dold kamera och filmat nåt hemligt när de i själva verket har köpt dvd:n i moskens shop). Vilket bör ge en fingervisning om ”dokumentärens” journalistiska integritet.

  Kolla gärna på propgandasmörjan men se till att ta kolla upp kritiken av den också.

  Under mitt namn ovan har jag lagt en länk till en artikel via vilken man kan se alla sex delarna av undercover mosque på youtube tillsammans med kommentarer från muslimska företrädare (också de finns på youtube) bl a och en del länkar till andra kommentarer. Väl värt att ta sig den extra tiden.

  Det är inte så enkelt att man kan lära sig vad shariah innebär av ett sådant program. lika lite som man kan lära sig om judendomen med hjälp av tysk 40-talsfilm.

  /AaW

 3. 10 februari, 2008 at 08:37

  Bra kommentar!!

 4. Sara G
  10 februari, 2008 at 09:25

  KM, kolonisationen med alla dess konsekvenser in i våra dagar, massiv folkutrotning, två världskrig, atombomb över Hiroshima och Nagahsaki och en arrogans för andra kulturer som grädde på moset..

 5. Rawia Morra
  10 februari, 2008 at 14:42

  KM, # 53

  (Västerlänningarna” har startat den mest strålande kultur jorden har skådat – med framsteg som INGEN annan har ens kunnat drömma om. Demokrati o marknadsekonomi har lyft fler människor ur svält och fattigdom än något annat system.)

  Barnstölder i Afrika, barn som säljs som föräldralösa mitt på ljusadagen i Europa. Människohandel med kvinnor som sexslavar från fattigare europeiska länder, små barn som tillverkar våra skor, våra leksaker, ja, massor av sånt som vi tillverkar billigt. Kvinnor som våldtas i bananplantagerna för att få vara med och odla våra billiga bananer. Arbetare som besprutas med gifter och bekämpningsmedel i tusentals från flygplan för att också odla våra billiga bananer. Väst som säljer vapen till ruttna regimer för miljarder fast deras befolkningar svälter och går under av infektioner. Sarkozy som säljer kärnkraft till länder som man har slagit sönder deras produktion av mat när man dumpade överskottsvete och kött. Och så nu, kronan på verket, ni ska köra miljövänligt. En tankad bil bränner upp mat som räcker för en afrikan ett helt år. Och Nu ska Airbuss prova att köra på biobränsle. Varje Airbus flygplan kommer väl att bränna upp maten för ett helt afrikanskt land inom loppet av några månader!

  Vakna för helvete!

 6. lasse_x
  10 februari, 2008 at 23:22

  #46 HE

  Att dessa böcker är självklara om man avser att fördjupa sig i olika kulturers ”själ” är nog ingen större kontrovers. Men att ha dessa som resehandböcker och manualer för att förstå folk är nog ganska meningslöst. Dels för att det inte går att ta dem bokstavligt och de måste tolkas och sättas i relation till den historiska utvecklingen och de är trots allt bara en del av många hur folk och kulturer utvecklats på olika håll.

 7. Sara G
  11 februari, 2008 at 08:14

  Jag håller fulllkomligt med Rawia om vår ”strålande kultur” men listan på övergrepp på andra kulturer skulle kunna bli betydligt längre…
  Att göra etanol på markens gröda när miljoner svälter är ytterligare ett tecken på den arrogans väst håller sig med.
  Däremot kan sopor omvandlas till biogas, det är bara att börja. Nu!

 8. 11 februari, 2008 at 11:11

  KM (#53), Sharia betyder helt olika saker i olika länder. Läs den utmärkta artikeln om detta från The Guardian.

 9. zulgarnian
  11 februari, 2008 at 14:48

  Ursäkta att jag kommer med min åsikt så sent.
  Men om mullorna i Iran säger något behöver det inte betyda att det är sant.

  Jag tänker inte skriva de olika koran surorna här men jag måste förklara så att vanliga svensken inte får fel bild om islam.

  1. kan vi börja med snatteri, det är bevisat i koranen att man menar inte hugga handen men att man ska märka handen så att man blir påminnd om man skulle vilja göra om det igen.

  2. angående om stening
  det behövs 4 vittnen, man ska dra en tråd mellan mannen och kvinnan för att vara säker på att de har samlag, även om alla dessa saker bevisas så kan kvinnan be om guds förlåtelse högt och då är det endast gud som kan döma henne. även om hon inte vill kan de som är synd fria stena henne vilket det inte lär finnas en enda person.

 10. KM
  16 februari, 2008 at 15:13

  Rawia Morra (#57)

  Under de senaste 30 åren har det skett en halvering av barnarbete och konisk hungersnöd i utvecklingsländerna.

  Under de senaste halvseklet har medellivslängden gått upp från 46 till 64 år.

  Barnadödligheten har reducerats från 18 till 8 procent. På dessa punkter ligger utvecklingsländerna bättre till än vad de rikaste länderna gjorde för 100 år sedan.

  På en generation har den genomsnittliga inkomsten i utvecklingsländerna dubblats.

  ”United Nations Development Programme” har noterat att under de senaste 50 åren har den globala fattigdomen minskat mer än under de föregående 500 åren.

  Antalet riktigt fattiga (mindre än $1 per dag att leva på) har enligt Världsbanken reducerats med 400 miljoner de senaste två decennierna, *trots* att världens befolkning växte med 1.5 miljard under samma tid!

  Får jag travestera dig genom att säga,

  Läs på för helvete!

  (Tack till Johan Norberg som kan leta upp fakta)

 11. Rawia Morra
  16 februari, 2008 at 16:18

  KM!

  Vad har dina siffror med det jag skriver att göra? Var någonstans kommer barnstölderna in? Förvandligen av hela afrikanska länder till sopstationer? Utsugningen av Afrikas rikedomar? Våldtäkterna på bananplantagerna? De 1.4 miljoner döda irakierna? Vapenkontrakt för enorma summor till luspanka länder?

  Du och Johan ska hålla er till det jag tar upp här! Att folk lever längre och så vidare är väl ingen ursäkt för att ta livet av dem, våldta dem, förslava dem och sugu ut dem som Väst gör?

  För helvete!

 12. 16 februari, 2008 at 18:05

  KM, Norberg är ju inte så bra källa. Han är ju extremt selektiv. Han nämner exempelvis inte att största förbättringarna i levnadsstandard skett under 70-talet medans de i jämförelse är långt lägre under 90- och 2000-tal.

  Mätmetoden 1-dollar per dag är dessutom oanvändbar som du mycket väl vet. Om du endast fick 1.01-dollar att leva på och bodde i Sverige, skulle du då hålla med om att du inte är fattig? Siffran är heller inte inflationskorrigerad vilket gör att den inte ens kan användas som jämförelse.

  Även så är dina siffror gamla, eftersom de inte tar hänsyn till världsbankens korrigeringar av de fattiga i Indien och Kina. De visade sig vara 200 miljoner fler i Kina och 400 miljoner fler i Indien. I absoluta tal hade alltså fattigdomen ökat med 200 miljoner.

  Dina fakta är helt enkelt selektiva och usla.

 13. Rawia Morra
  16 februari, 2008 at 18:46

  Hampus,

  Bortsett från fakta, så vill man få det till att det är tack vare Väst som ALLA framsteg i tredjevärlden sker. I många fall är det ju precis tvärtom. Det är inhemska krafter som åstadkommer förändringar, men stöter på patrull från Väst, när man räddar ruttna regimer som passar bättre med de egna intressena, när man understödjer liknande regimer mot reformivriga rörelser i olika länder, när man nu använder antiterrorlagar som den gordiska knuten mot allt och alla som försöker åstadkomma en ändring.

  Man kan bara undra: Vart tar alla Afrikas rikedomar vägen? Från diamanter till olja till mineraler, till mangofrukter? Och hur kommer det sig att dessa länder får euroepiska sopor i gengäld?

 14. KM
  16 februari, 2008 at 19:11

  Hampus,

  Fattigdomsgränsen är inte definierad för användande Sverige – fattigdomsproblemet är inte relevant här (i det globala perspektivet dvs.).

  Om befolkningen samtidigt steg med 1500 miljoner så innebär det snarare att, med dina siffor, fattigdomen minskat med 1300 miljoner i absoluta tal…

 15. KM
  16 februari, 2008 at 19:17

  Rawia,

  Ja var kommer barnstölderna in? Det är väl knappast en del av Västvärldens ideal?

  Som du kanske borde veta så kommer inte Afrikas problem från ”Västvärlden” utan snarare från korrupta ledare och brist på demokrati. I de Afrikanska länder som har en relativt god utveckling finns det också en demokratisk utveckling. Tyvärr så har de långt kvar – men det är inte vi som håller dem kvar.

  Slutligen, du talar inte om för mig vad jag skall hålla mig till!

 16. Rawia Morra
  16 februari, 2008 at 19:38

  KM,

  För att diskutera med dig måste man vara en åsna med förbundna händer som drar runt ett vattenhjul…

  För MIG är Sarkozys senaste kontrakt på vapen, stridsflyg och kärnkraft ett skolexempel på Västvärldens utsugning, förtyck och hyckleri! Om du tycker nåt annat så är jag totalt ointresserad av att veta det.

  Och jo, du får hålla dig till ämnet om du ska tilltala mig för jag har lite svårt med alla dina goddag yxsskaft!

 17. Leila,
  16 februari, 2008 at 19:51

  KM,

  Barnstölderna visade sig vara vanliga. Man stal barn från Afrika, sa att de är föräldralösa och sålde de i Frankrike bl.a.

  Men istället för att stödja Chad när man åtalade dessa giriga förbrytare, så gick fransmännen i taket och ville få hem sina medborgare. Det ligger under fransmännens värdighet att deras landsmän åtalas där de begår förbrytelse, det vill säga i Afrika, av afrikaner…

  Därför skyndade man att få hem dem.

 18. KM
  16 februari, 2008 at 20:12

  Abd al-Wâhid Yahya,

  Tack för länken – men tyckte du att kritiken av programmet var så bra? Bara snömos det som sades och det klassiska ”taget ur sitt sammanhang”. Det som hände var helt enkelt att de blev tagna med fingrarna i syltburken. Det som sades i reportaget sade de verkligen och det får mig att hålla fast vid min analys. Kritiken de hade mot reportaget ÄR sevärd, missförså mig inte, men den stärker bara programmets case eftersom de babblar på utan att ens försöka ta avstånd från dumheterna.

  Problemet, det riktigt stora problemet, är att trots allt som avslöjades så blir resultatet just ingenting. Lite bortförklaringar och så går livet vidare. Dagen efter så predikades väl hatet igen som det hela tiden gjorts. Om nu majoriteten av muslimer är moderata (då menar jag inte det svenska politiska partiet) så verkar de märkvärdigt ointresserade av att stoppa extremism i sina egna led eftersom inget någonsin händer på den fronten. Lite läpparnas bekännelser publikt och så hatar vi på bakom stängda dörrar.

  BBC hade ett liknande reportage 2005, gissa vad som hände då? Just det, allt fortsatte som vanligt efter lite rabalder och bortförklaringar.

  Tycker du att det här reportaget kan jämföras med Nazistiska propagandafilmer? Det var ett balanserat påstående om något.

  Du påstår att man försökt dölja att man använt DVD filmer köpta i Moskens shop, har du sett programmet?? Man nämner de här DVD filmerna i de första minuterna av programmet och sedan lägger de en skylt som talar om vilken film som klippet kommer ifrån varenda gång!

  Men nu till innehållet, kan du berätta vilket sammanhang som är det korrekta för följande uttalande (tack vare Wikipedia slapp jag knappa in allt själv, men jag har sett programmet så jag vet att det är korrekt återgivet) Jag har svårt att se vilket sammanhang som det kan passa in i nämligen;

  Dr. Ijaz Mian on the subject of non-muslim laws: “You cannot accept the rule of the kaffir [non-Muslim]…[w]e have to rule ourselves and we have to rule the others.”

  Abu Usamah saying of apostates (sådana som konverterar från Islam): “If the imam wants to crucify him he should crucify him. The person is put up on the wood and he’s left there to bleed to death for three days.”

  Abu Usamah speaking on the deficiency of women’s minds: “Allah has created the woman, even if she gets a PhD, deficient. Her intellect is incomplete, deficient. She may be suffering from hormones that will make her emotional. It takes two witnesses of a woman to equal the one witness of the man.”

  Praises the killer of a British soldier serving in Afghanistan, stating ”The hero of Islam is the one who separated his head from his shoulders.”

  Sheikh Abdullah el-Faisal: “You have to bomb the Indian businesses, and as for the Jews you kill them physically.”

  Advocates violent Jihad against the non-muslims and predicting that an army of Muslims will arise against the non-muslims in England.

  Dr Bilal Philips on marriage with pre-pubescent girls: “The prophet Muhammad practically outlined the rules regarding marriage prior to puberty. With his practice, he clarified what is permissible, and that is why we shouldn’t have any issues about an older man marrying a younger woman, which is looked down upon by this society today, but we know that Prophet Mohammed practised it, it wasn’t abuse or exploitation, it was marriage.”

  Condemns Muslim integration into British society.

  Calls for the overthrow of the British government and democracy. “[T]hey will fight in the cause of Allah. I encourage all of you to be from amongst them, to begin to cultivate ourselves for the time that is fast approaching where the tables are going to turn and the Muslims are going to be in the position of being uppermost in strength, and when that happens, people won’t get killed – unjustly.”

  Dr. Mian: “You are in a situation in which you have to live like a state within a state, until you take over.”

  Sheikh Al Jibali: “By the age of ten, it becomes an obligation on us to force her to wear hijab, and if she doesn’t wear hijab, we hit her.”

  Dr. Mian praised the Saudi religious police practice of imprisoning people who do not pray: “They send the police, and they say, well, if you don’t come for prayer, close your shop, we will arrest you But if you don’t, then we have to bring the punishment on you, you will be killed, and nobody will pray on you.”

  Abu Usamah saying that homosexuals should be killed by throwing them off a cliff, stating “throw [the homosexual] off the mountain.”

 19. lasse_x
  16 februari, 2008 at 21:00

  En köpkraftskorrigerade PPP dollar är konstruerad så att den skall köpa lika mycket här som där. Det är inte som många tror att det är en riktig dollar som de fattiga har att leva på, dvs den köper mycket mer i det fattiga landet än den gör här.

  Nu kan jag inte det senaste (kan ha ändrat sig en del med dollarfallet) för hur den svenska kronan förhåller sig till en PPP dollar men det brukar vara jämnt skägg med en riktig dollar. Dvs om PPP dollarn köper en liter mjölk här köper den också endast en liter mjölk i det fattiga landet.

  Dvs det ger en mycket god föreställning om hur fattiga de fattiga är om man tänker sig hur det skulle vara att leva på 200 – 400 kr i månaden här.

 20. 16 februari, 2008 at 21:53

  Korrekt (#66), KM, men du använde fortfarande felaktiga siffror. Det gör dig inte trovärdig. Använder dessutom två dollarsgränsn istället som mätvärde märker du knappt någon skillnad alls i fattigdom. Bara en liten skillnad i inflationen kan få det att verka som fattigdomen minskar.

  Helt enkelt statistik man inte ska använda sig av. Resten av det du använde är däremot relevant statistik, men där kan vi ju se att att 60- och 70-talen gav långt bättre förbättringar.

  Ditt svamliga inlägg (#70) saknar helt källor eller ens en förklaring över vilka av alla namn du droppar är. Vad vill du säga med det?

 21. KM
  16 februari, 2008 at 21:57

  Rawia & Leila,

  Jag försvarar inte Sarkozys vapenhandel – men vill inte se det som en kulturyttring från Västvärlden. Han representerar inte oss alla, att döma av opinionssifforna snart inte Frankrike heller. Dessutom är det ingen som tvingar dem att köpa vapen – det krävs dåliga beslut på båda sidor. Jag har många gånger undrat hur f-n man prioriterar som hellre köper kanoner än mat till sitt folk. Men det representerar inte Västvärlden som samhällssystem – det bara förstärker mig i min tro att det är korrupta ledare/regimer som orsakar lidandet. Den modell som har växt fram i Västvärlden ÄR den bästa – med demokrati och fri handel.

  De där i Zoe’s Ark – BLEV ju dömda i Chad, men de får avtjäna sitt straff i Frankrike. En av dem är dessutom åtalad också i Frankrike för några dagar sedan för fler brott i samband med samma härva. Så jag ser inte hur barnstölder skulle vara en sak som ”vi” välsignar…vad är din poäng?

 22. Rawia Morra
  16 februari, 2008 at 23:21

  KM,

  Så fort det finns lite pengar någonstans är USA, Frankrike och andra framme med vapenkontrakt i högsta hugg! Det är ingen hemlighet och det är sånt som folk i tredje världen kan till leda. När det gäller arabstaterna handlar om hiskeliga summor av hundratals miljarder USD.

  Jag tyckera att du ska googla reda på en sammanslutning av guggar där John Major, Bush den äldre och andra ingår! Räcker den röda tråden?

  Jag har alltid tyckt att nordiska ledare och nordiska företag har legat på latsidan och inte armbågat sig fram till vettiga kontrakt gällande miljövänligare energi, kommunikation, medicin, utbildning och sådant.
  Jag inser ju att det finns skillnader även västerlänningar emllan. Men det är inte de goda som syns i tredjevärlden.

 23. 17 februari, 2008 at 01:28

  KM, den där barnstölden var bara en av många. Det finns otaliga exempel på samma sak. Adoptivbarn är eftertraktade i väst. Många länder har helt enkelt helt gjort adoptioner olagliga efter liknande händelser.

Comments are closed.