Ska krigsförbrytaren Sharon tvingas bort nu?


Israels ockupation av Gaza, Västbanken och Jerusalem är folkrättsvidrig. Den israeliska staten är huvudansvarig för de senaste årens upptrappning av våldet. Ingen kan på allvar påstå att landets övervåld kan kallas ”ett godtagbart självförsvar.”

Det är lyckligtvis de flesta av oss överens om.

En ockupationsmakt är givetvis alltid ansvarig då lönnmord, godtyckliga avrättningar, konfiskation och förstörelse av enskild egendom sker. Israel bryter systematiskt mot en rad internationella folkrätts-konventioner.

Och det är krigsförbrytaren Ariel Sharons största bidrag till Mellanösterns historia.

Men nu börjar Ariel Sharons makt ifrågasättas allt mer. Det sekulära Shinuipartiet reagerar kraftigt på Sharons löften om hundratals miljoner till de ultraortodoxa religiösa partierna vilket fick till resultat att hans budgetförslag igår röstades ner med 69 röster mot 43 i Knesset. (SvD)

Utvecklingen i mellanöstern blir inte mindre intressant av att Marwan Barghouti anmält sig som kandidat i det kommande palestinska valet.

Detta samtidigt som det börjar se ut som att regeringen i Israel blir tvungna att avgå och utlysa nyval.

Det innebär troligen att arbetarpartiet kommer att vinna valet och därmed öppnas lite hopp om att utvecklingen trots allt kan leda till en hållbar fred.

Jo jag skrev litet, för det är som Cordelia Edvardson brukar skriva i sina rapporter ”Det krävs många björnar innan skinnet är skjutet”.. :D