Ryssland Ryssland Ryssland…


Knappt har bråken om gasleveranserna till Ukraina och Polen avslutats innan nästa intermezzo i den ryska utrikespolitiken kan skönjas i medias rapportering.

Huruvida tjafset i Tallin var berättigat eller ej har jag ingen möjlighet att avgöra. Jag tror på den bild som media presenterat, ryssar i Estland är illa behandlade och irriterade över att ett monument över befriarna tas bort. Esterna tycker inte att dessa befriare var några befriare och irritationen var ömsesidig.

När sedan ambassadörernas bilar angrips i Moskva och den svenska ambassadörens bil får en flagga bortsliten så går diskussionen upp i falsett. Carl Bildt rasar och skriver noter. Och – det är mycket möjligt att han har helt rätt. En ambassadör och dennes bil ska givetvis skyddas. Och varför ryssar skulle angripa svenska ambassadens bil förstår jag inte. Det var numera länge sedan Bildt ljög ihop en massa historier om ubåtar i Hårsfjärden, frågan är om ens huliganerna i Moskva var födda på den tiden.

Men alla historier har ett litet frö till en ”never ending story” i sig. Den här har det givetvis också. Men det är det ännu ingen tidning som tagit upp på något framträdande sätt. Ryssarna har plötsligen stängt av oljeleveranserna till esterna eftersom man ”behöver ge den ryska stambanan en rejäl upprustning”. Och oljan som levereras till esterna kommer dit per järnväg.

Det kan omöjligen vara bara undertecknad som tänker på gasledningen som ska dras i Östersjön. En ledning som ska förse Tyskland och resten av EU med rysk gas. Frågan man måste ställa sig idag är om landet i fråga verkligen ska betraktas som en pålitlig leverantör av energi oavsett om det är i gasform eller flytande form? Uppenbart är att de tidigare använt gaskranarna i politiska syften, lika tydligt framgår det att de gör det nu igen.

Att Bildt rasar påverkar mig dock inte. Frågan har hela tiden varit vems ärenden han går, han kan precis som vanligt gå Vita Husets ärenden. Det kan vara så att hela den här soppan är en i förväg regisserad teater för att komma åt

– Vladimir Putin. Han har som bekant höjt tonläget en aning mot Bush och se – det får man inte göra ens om man är rysk president.

Så egentligen vet jag inte riktigt på vilken fot jag ska stå. Är ryssarna dumma som slutar leverera olja till esterna? Är det esterna som är bovarna för att de behandlar den tredjedel av befolkningen som har rysk börd på ett orättvist sätt? Eller är det Carl Bildt som är dummast eftersom han spelar under bordet med Bush?

Källor: DN SvD DN2 SvD2

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Ryssland, Estland, Tallin, Ambassadbilar, Carl Bildt, George W Bush, Vladimir Putin, Ryssar, Ubåtar, Politik[/tags]


53 svar till “Ryssland Ryssland Ryssland…”

 1. Nej Stefan, det är inte MITT problem.. :)

  Han var betald lobbyist åt Vita Huset redan innan irakkriget. Nu när han sålt aktierna så är han åter i selen.

 2. Maccia No 47
  Det är rätt att Sovjet hade stora mänskliga och materiella förluster under kriget.

  Innan du skäller Estland för fascisthistoria ska du tänka på att Stalin kom mycket bra överrens med fascisterna i Tyskland INNAN han blev lurad av Hitler. Dom delade faktiskt upp ett antal länder mellan sig.

  Detta är väl en av grunderna till att estlänningar kanske inte alltid hyllar sin befriare

 3. Andrej, jag har bara tagit del av svenska nyhetsmedier och samhällsprogram. Jag kan varken estniska eller ryska – jag är född i Sverige. Men enligt den rapportering jag läst och hört var det en mindre grupp unga som spontant började slå sönder och plundra, innan den estniska polisen tog till våld. Jag har också förstått det som att de flesta ryskspråkiga i Estland tar avstånd från våld som medel för att uttrycka sitt missnöje. Det var ju inte bara estländares butiker som slogs sönder och plundrades utan även ryskspråkigas. Jag tycker inte det finns några ursäkter för förstörelse och plundring. Jag är också medveten om att den estniska polisen anklagas för övervåld. Finns ingen ursäkt för det heller.
  Om vettiga språkkurser i estniska kostar pengar är det fel. Naturligtvis ska det vara gratis att få undervisning i det officiella språket i det land man lever i. Pratade med min mamma om saken och hon påpekade också för mig att kostnaden för kurserna är ett stort problem.
  Vad gäller medborgarskapslagen har jag redan skrivit att jag anser den borde ändras. Att man kan muta sig till ett godkänt språktest stärker bara min övertygelse.
  Vad gäller reaktionen från Ryssland kan jag bara säga att Estland är ett självständigt land. Vill estniska regeringen flytta på en staty får den göra det, även om timingen är bedrövlig. Att debattera och demonstrera mot flytten är en demokratisk rättighet. Att uppträda hotfullt och krångla med tillförseln av energi är stormaktsfasoner.