Rymdäventyret välregisserad NASA-dramatik


Igår kväll satt jag och tittade på för-
beredelserna inför nattens rymdpromenad. Jag följde NASA:s direktsändning på nätet (länk nere till höger).

Besökarna här är tämligen väl insatta i min politiska uppfattning och min inte alltför stora beundran för det stora landet i väst. Analogt med detta borde jag antagligen spotta och fräsa bara jag tänker på NASA och den nu pågående halvmilitära expedition som Fuglesang et consorties är sysselsatta med. Men jag kan inte. Jag är oerhört fascinerad av detta rymdäventyr och följde igår med utvecklingen i över tre timmar.

De främsta ögonblicken var i samband med att astronauterna började sätta på sig sina rymddräkter. Att se folk ligga i luften och sakta snurra medan de utrustas med den sortens kläder är en märklig upplevelse. Man ser samtidigt att viktlöshet inte direkt underlättar den sortens verksamhet. Samtidigt pågick ett kontrollarbete som sysselsatte några av de andra rymdfararna. Och det är en märklig syn att se en person arbeta med huvudet uppåt och se vederbörandes kollega sitta upp och ner i taket och göra något annat.

Skojigast blev det när deras kvinnliga kollega kom in och deltog i förberedelsearbetet. Hon har nämligen långt hår vilket innebar att hon såg ut som en skämtteckning eftersom håret bokstavligen stod åt alla håll. Precis som om Walt Disney skulle ha gestaltat en kvinna skrämd av en råtta. Dessutom valde hon ofta att arbeta upp och ner i förhållande till dem som skulle ut på rymdpromenad. Det, i kombination med hennes, efter jordiska förhållanden högst märkliga frisyr, gjorde ett rent absurt intryck. Hon såg ut som ett troll.

Astronauterna har en halvsittande kroppshållning inne i Discovery. Det är väl rätt naturligt ur fysiologisk synpunkt antar jag. Men visst ser det konstigt ut när någon sitter i tomma luften för att läsa igenom en checklista över allt som ska kontrolleras inför en rymdpromenad? Vederbörande flyter sakta omkring och måste då och då gripa tag i något fast föremål för att undvika alltför våldsam rotation.

Checklistorna ser ut att vara kompendier på 2-300 sidor och när personen ska göra något annat så händer det att de bara lägger ifrån sig dessa i luften. Då vecklas de sakta ut och flyter iväg från astronauten som efter några sekunder blir tvingad att ta tag i dokumentet igen. Att se denna arbetsplats direkt – live via nätet är en bitvis helt surrealistisk upplevelse.

Enligt media ska det bli ytterligare en rymdpromenad. Har du missat livesändningarna på nätet så försök se till att du hänger med vid nästa tillfälle. Det roligaste är enligt min uppfattning att se bilderna inifrån Discovery vilket lyckligtvis sammanfaller med kvällar här i Sverige. Själv låter jag NASA:s sändning stå på i bakgrunden så att jag hela tiden hör om det händer något nytt.

Ikväll ska Fuglesang troligen ut och arbeta i vad som beskrivs som en extrapromenad – samtidigt sägs det att Discovery och ISS passerar en meteoritskur. Jag vet inte om NASA berättar detta för att skruva upp intresset men jag tycker att det låter rätt så obehagligt. Tänk dig själv att stå i vägen för tusentals ton grus som kommer farande i 50 000 km/t samtidigt som du själv färdas åt ett annat håll med 28 000 km/t..

Andra bloggar om: , , , , , , ,


[tags]Fuglesang, Discovery, IIS, NASA, Rymdprogrammet, ESA, USA, Politik[/tags]