Rovdjurshatarnas julafton

Jag tror att många rovdjurshatare och varghatare gläds i lönndom tack vare denna tragedi. De gör vad de kan i sina lobby-
organisationer för att mana fram så mycket misstro mot rovdjuren som de kan.


DN:
”En älgjägare i 50-årsåldern hittades på måndagsmorgonen död i närheten av Valsjöbyn i Jämtland. Polisen tror att mannen dödats av en björn, uppger lokala medier. Även jägarens hund påträffades död.”

Det är nämligen inte så enkelt att den del av Jägarförbundets medlemmar, som är varghatare, hatar björn i samma utsträckning även om den i vissa situationer verkligen kan vara farlig för människan. Det beror på två saker i första hand. 1) Vargen äter älg i betydligt större omfattning än björn. 2) Björn finns i så stort antal att det är tillåtet att jaga den.

BRÅ:s rapport om de kriminella jägargängen har tydligt visat på det faktum att jägarexamen är alldeles för lätt att klara. Jag har själv bevittnat hur sonen till ”jägaren” sköt godkänt för jaktskyttemärket åt sin far. Personligen kommer man inte bli av med denna grova brottslighet om man inte skärper kraven för att bli jägare samtidigt som man reducerar antalet som tillåts ta jägarexamen.

Ur natur- och jaktvårdande synpunkt skulle vi antagligen klara och med mellan 10-20 procent av de jägare som finns idag. Det skulle inte medföra någon fara för fler vitolyckor om man samtidigt planterade in ett antal vargar från Ryssland, Finland, Estland och Polen, länder som f.ö. klarar rovdjursfrågan betydligt bättre än vi i Sverige. Troligen skulle det vara lagom med 1500-2000 vargar i landet för att få en frisk och livskraftig stam. Man skulle dessutom kunna tillåta en viss jakt på djuret ifråga även om jag personligen tycker att det känns motbjudande.

Utan att dra några växlar på det nu inträffade så kan jag konstatera att endast jägare med väldokumenterad skjutskicklighet borde få delta i jakt. Att träffa en långsamt löpande målälg på en 25-metersbana är inget som helst problem även för skyttar som inte ens klarar att skjuta bronsmärket. Träffar man inte en kaffeburk på 200 meter med fem skott av fem så borde man definitivt inte få ha rätt att inneha skjutvapen.

Och de olyckor som skett, har ofta inträffat på grund av att man skadeskjutit björnen.

De som inte inser att djur, inklusive våra rovdjur, idag har minst lika stor rätt till naturen som människan bör under inga omständigheter få inneha jaktlicens. Personligen tycker jag man bör anordna universitetskurser (eller motsvarande) på minst 20 poäng som ska vara avklarade innan man får ge sig ut i skogen beväpnad. På det sättet kanske man kan sortera bort de värsta rötäggen ur kåren.

Mer än femtio procent av jägarna borde inte ens tillåtas övningskjuta utan utbildad handledare. Uppdaterat: Björnen skjuten… :-( 14.55 Varg skjuten i Dalarna..

Källor: DN SvD Uppdaterat DN Uppdaterat SvD Varg SvD Varg DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Jägarförbundet, Kriminella jägargäng, Jägare, Rovdjur, Björn, Järv, Lo, Varg, Varghatare, Jägarlobbyn, Politik[/tags]

  62 comments for “Rovdjurshatarnas julafton

 1. krister andersson
  9 oktober, 2007 at 21:26

  Jag tror inte Micke B vet hur ett skjutvapen ser ut.
  Och inte att han förstår vad han pratar om.
  Jag tror ochså att han bor innanför stadsgränsen.

 2. R.Redelius
  9 oktober, 2007 at 21:44

  Visst finns det jägare som INTE vill utrota vargen men Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund har egna policys som skulle betyda vargens utrotning om de fick som de ville.
  Sedan kan de LJUGA och du jägare LJUGA tills ni blir blå i huvudet om hur bra ni är och att ni sannerligen inte vill utrota den. Dessa policys från förbund som representerar en sådär 90% av jägarekåren taler sitt tydliga språk, och det är att jägarne VILL utrota vargen!

 3. Micke B
  9 oktober, 2007 at 21:58

  Krister, jag bor 3 kilometer norr om Lesjöfors i Värmland. I ett torp som en gång har tillhört en större gård. Min närmaste granne bor 300 meter härifrån och till nästa granne efter det är det en kilometer. Detta är vargtrakter ska du veta och jag har jagat en hel del. Varg har jag sett säkert tio gånger, senast i våras så hade vi två inne på tomten. På vintern ser man spår varje vecka. Det är två revir som möts just här. Men i mitt f.d. jaktlag fanns det ingen varghatare vad jag vet. Men så är vi lantisar hela gänget.

  Ledsen att rubba dina cirklar Krister.

 4. 9 oktober, 2007 at 22:00

  Snyggt Micke! Jag har haft sommarhus i Långban i femton år, oxo ensligt som fasen. Men enda gången jag sett varg var i Nordrämmen, det måste vara nära dig! Går den där byfånen fortfarande barfota i Lejofors på vintrarna?

 5. Micke B
  9 oktober, 2007 at 22:14

  Jag vet det Jinge! Du har berättat det förut. Nej han kallades Tokfransson, han dog för fyra fem år sedan. Jag vet inte om han hette fransson på riktigt. Kul att höra att jag bor inne i storstan i alla fall. Varghatarna är annars inget kul släkte. Det finns givetvis såna här också, de brukar gaffla på möten i Filipstad, men folk börjar tröttna. Jo du har berättat om vargen du såg uppe i Rämmen också förut. Det är väl på andra året jag läser din blog nu.

 6. 9 oktober, 2007 at 22:18

  Sorry för att jag tjötar… :-)

  Jo det är standard att det bara är storstadsbor som vill ha de rödlistade djuren kvar. Jag får en del mail från jägare ska du veta. De flesta av dessa beklagar sådana som Krister.

 7. 10 oktober, 2007 at 12:14

  Frozen!

  Ja du bör berätta varför björnparkernas personal ”stryker omkring” !!

  Kommer du dragandes med någon skröna utan att kunna peka på någon rimlig källa så kommer jag att reagera surt.

  Desinformation är nämligen ett effektivt verktyg från rovdjurshatarnas sida. Lögner och överdrifter är det stora temat.

  F.ö. ska hundar inte springa omkring i skogen. De ska hållas i band.

 8. Mats
  10 oktober, 2007 at 14:56

  Kan du inte banna rovdjurshatarna från din blogg Jinge? Snälla?

 9. Pellinell
  10 oktober, 2007 at 16:23

  Rex skriver ”Människan är en gren på utvecklingsträdet som visat sig vara väldigt lyckad.”
  Först trodde jag att du var ironisk. Läste igen och insåg att du inte var det. :-o

 10. Malin
  15 oktober, 2007 at 09:34

  Jag tycker att det är hemskt med jakt. Det bör bara tillåtas av utbildade och bara så mycket som är nödvändigt, inte ett enda djur i önödan.

 11. Anders Eriksson
  26 oktober, 2007 at 10:42

  Vilket himla liv det är om detta!

  Jakt är inte hemskt, det är underbart, vackert och härligt.
  Det djur jag äter upp har levt ett friskt, fritt och bra liv i skogen. Att äta kyckling eller fisk (för att vara ”snäll” mot köttdjuren) är ju fullkomligt idiotiskt.

  Fiskar som stängs in i fiskodlingar utan stimulerande forsar, höns som finns i stora lador utan att få se solljuset….

  Är inte det djurplågeri?
  Kor och får som går i hagar och betar och myser har det ju faktiskt mkt bättre!!
  (Men fisk är nyttigare att äta…. iofs)

  Varg och Björn äter andra djur, och ibland stryker en människa med – oftast nån med hund eller som kommer mellan hona med ungar. Lite otur. Jag menar att Björn inte är särskilt farlig för människan, men att vi ska få skjuta av dem som vänjer sig att leva nära människor.

  Björn och varg finns det hur mkt som helst av i Ryssland och Canada. Oändliga vidder.
  Det spelar ju absolut ingen roll om vi i Sverige skjuter av dem då och då. Sverige är knappast ett eget ekosystem.

  Människor som sitter och ojar sig över de vilda djuren bor ju aldrig i vildmarken. Nej, mer makt åt glesbygden!!
  För ska det vara RÄTTVIST OCH JÄMLIKT sååååå:

  Plantera in lite varg i Tyresö nationalpark så får vi se hur många hund och kattägare som blir glada av det.

  Jag tycker det är bra som det är nu idag, vi har en stark Björnstam som vi kan jaga, och vargstammen (som våra förfäder förtvivlat försökt utrota i 1000 år) är tillbaka med råge.

  Å nu får man skjuta rovdjur som äter upp ens egna får. Helt rätt. I like.

  Men självklart har ni alla anti-jakt människor rätt i att en respekt för djuren, naturen och samexistensen är mkt viktig. Den respekten har jag som jägare, och antalet älgar och rådjur i skogarna är så stort (särskilt rådjuren) så det är ett väldigt skafferi som jag ser det.

  Ha det bra!

 12. 19 november, 2007 at 19:39

  Jag håller med dig. Även så tycker jag att man ska vara stolt över rovdjuren man har här i sverige. Jag menar, man ser dem inte så ofta. Jag förstår inte hur en del jägare tänker, rovdjuren har lika stor rätt att fälla älgar som jägare. Min pappa jagar älg, och han säger: När jag ska skjuta en älg tänker jag alltid på att nu ska jag släcka ett liv, och därför vill jag göra de så smärtfritt som möjligt. att vara nogrann så man träffar rätt så det blir så lite lidande som möjligt. Och står djuret i fel vinkel så skjuter man inte.. det är trist med jägare som inte har respekt för de djur de skjuter.. Vad hemskt det måste vara för de djur som blir skadeskjutna, som är helt ovetande om situationen och som helt plötsligt blir träffad, vilken hemsk känsla..

Comments are closed.