Rädda Kriminalvården Persson!


Jag har vid några tillfällen fäktat för att Thomas Bodström ska skiljas från sitt uppdrag som justitieminister, och till min förskräckelse kunnat konstatera att jag gjort det tillsammans med ett antal borgerliga politiker.

Det sista känns inte helt bekvämt, men jag känner mig tvungen att framhärda. Av de kommentarer jag fått har jag förstått att man ifrågasätter om kriminaliteten skulle bli lägre med en annan justitieminister, eller om fångarna skulle göra mindre uppror.

Nej givetvis inte. Men vi har en justitieminister som är ytterst konsekvent bara i ett avseende. Han skär ner inom kriminalvården, och han gör det rejält. I ett annat inlägg berättade jag hur man fört över pengar från kriminalvården till polisen, och vilka konsekvenser det fått. Fler poliser fångar givetvis fler brottslingar..

Igår fick vi genom media reda på att 40 vårdare på Hall är tvingade att sluta sina jobb för att det inte finns tillräckligt med pengar i den nya budgeten. Totalt så kommer 300 personer att sparkas bland fångvaktarna på landets anstalter.

SAMTIDIGT sitter Thomas Bodström i TV-sofforna och säger att man nu ska satsa på kriminalvården, skapa 1000 nya platser och tillföra nya pengar. Och det gör han när han vet att Kriminalvårdsverket måste friställa 300 personer.

Min uppfattning är att Thomas Bodström medvetet ljuger för media, och/eller helt enkelt inte förstår konsekvenserna av sitt och departementets handlande. Vi har redan sett fångupplopp där man kunnat rymma genom att ta gisslan, få vapen insmugglade på anstalten och också med stöd av medhjälpare utifrån som med bil som murbräcka, förstärkta med automatvapen, fritagit fångar.

Bodström ställer sig då upp i TV och förkunnar: – Nu ska vi minsann bygga en superbunker! – Nu ska vi bygga ut anstalterna med högst säkerhetsklass!

Sedan visar han vad han gör i praktiken. 40 vårdare bort från Hall (ett av de fängelser som ska byggas ut) samtidigt som man ställer in all vidareutbildning och konferenser för personalen på anstalten.

Som, Hildenbrant skrev i AB: “Det verkar vara med kriminalvården som med psykiatrin. Man skär ned så mycket det går och blir sedan väldigt förvånade när systemet bryter samman. Mycket snack och lite verkstad, handbollsräddningar när det krisar. Alla politiker vill ha en human fångvård – ingen vill betala vad det kostar. Kanske det är dags att börja satsa lite långsiktigt istället.”

Hur en ekvation ska gå ihop med 300 färre vårdare och med 1000 nya platser vet inte jag. Och eftersom sittande minister inte heller kan förklara detta så anser jag att Göran Persson ska byta ut honom. Att vänta till valet innebär att kriminalvården skadas än mer än vad som redan skett.