Polisens syndabock avskedad


Kriminalkommissarie Olle Liljegren fick sparken av Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd berättar Dagens Nyheter.

Det var inte speciellt överraskande med tanke på alla anklagelsepunkter mot honom. Han är dömd för vapenbrott och tjänstefel och friades från en massa andra anklagelser i tidigare rättegångar. Men det intressantaste är inte vad han gjort eller på vems order han agerat. Han berättade i ansvarsnämnden om ett par andra ärenden där polisen använt olagliga metoder för att kunna snärja brottslingar. Något som nämnden inte ville höra talas om och, som DN berättar, att de till en början vägrade ta emot handlingar om.

Nu gjorde de ändå det och det ledde till att Rikspolischefen ansåg sig tvungen att påbörja en utredning om dessa ärenden. Ja då så, allt lugnt och saker och ting kommer att ordna sig på bästa sätt?

Nej så är det inte. Minnesgoda läsare vet att vår justitieminister vid ett antal tillfällen yttrat sig (fritt citerat) ”lagen måste ändras eftersom polisen redan jobbar på det här sättet”. Han menar då hemlig övervakning, brottsprovokation, avlyssning och hemliga husrannsakningar mot människor som inte är misstänkta för brott. Det är i ljuset av detta som man ska se Olle Liljegrens agerande inför Polisens ansvarsnämnd.

Att polisen begår brott i samband med spaning mot kriminella är uppenbart. Det har de säkerligen gjort länge. Det som nu hänt är att polisens utsedda syndabock fick sparken vilket givetvis retade upp högst densamme varför han presenterade

ytterligare lagbrott som polisen gjort sig skyldiga till. Något som indirekt bekräftats tidigare av Bodström då han hävdat att motivet för en massa nya spionlagar är att metoderna redan tillämpas.

Frågan är vad som är värst. En polis som får sparken för att han brutit mot lagen, eller en justitieminister som ser mellan fingrarna när det gäller polisens nu pågående brottslighet. Att ändra lagen är en sak, men att inte stoppa en pågående brottslighet?

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, polis, bodström, olle liljegren, bodströmsamhället[/tags]