Polisens svar på Doc Holliday?


För snart två veckor sedan så sköt en polisman ihjäl en psyksjuk man i Lindesberg i Bergslagen. Det skrevs en hel del i media om detta då, och längst ner finns en länk till vad jag skrev här på bloggen.

Nu har åklagarmyndigheten beslutat att inleda en förundersökning och delge polismannen misstanke om brottet vållande till annans död.

Jag har ingen säker kunskap om vad som hände i Lindesberg, lika lite som någon annan som inte var på platsen. Medieuppgifter är som bekant inte speciellt tillförlitliga. Men det betyder inte i sak att något egentligen har förändrats.

Visst, det verkar som om polis-mannen var en reinkarnation av Wild Bill Hickok, men det behöver inte alls vara sant. Alternativet är en väldigt väldigt nervös polis. Men inte heller det behöver vara sant.

Men en sak vet jag bestämt.

Och det är att det var en dåligt tränad polis och dessutom en felaktigt utrustad polis.

Att poliser numer använder en ammunition som är direkt dödande har jag läst argumenten för. Nu kan vi också se hur effektiv den är. Att den till och med är förbjuden i krig säger en hel del.

Men det är inte enskilda polismäns fel att den används.

Att Lindesbergspolisen inte hade tillgång till förstärkningsvapen som skjuter bönpåsar eller gummikulor är inte heller den lokala polismyndighetens fel. Att man ännu inte utrustat varje patrullbil med en elpistol kan man inte heller lasta den nu brottsmisstänkte polisen för.

Slutsatsen av det är att det inte bara är han som är vållande till annans död. Dumsnålheten bland politiker är också en orsak till 22-åringens död.

Poliser som arbetar på fältet ska givetvis ha en omfattande och regelbunden skjutträning och de bör dessutom få träna i simulator.

Att det inte sker och att de inte har adekvat beväpning gör att jag anser att regering och riksdag är medvållande till den psyksjuke mannens död.

Tror DU att Bodtröm kommer ställa sig upp i tingsrätten och ta på sig sin del av ansvaret?

Min förra postning!

SvDs artikel!