Orwells 1984 fast idag


Att Orwells 1984 kommer att genomföras i praktiken har jag fått klart för mig. Nu är tidsschemat sprucket sedan ett antal år, men nu hymlas i alla fall inte med att det ska genomdrivas.

Det börjar som väntat med passen.

SvD: ”Inom några år kommer fingeravtryck att finnas med i de svenska passen, enligt ett EU-beslut. Redan i höst kommer passen att ha uppgifter om ägarens ansiktsform.

Det trådlösa chipet är så litet att det kan placeras i passets rygg eller i själva pappret. Det har plats även för fingeravtryck. Polisens fotostationer är förberedda och instrument för avläsning finns.

Så snart lagen har ändrats kommer även våra fingeravtryck finnas med i digital form i passet. Både fingeravtrycket och information om ägarens ansiktsform kommer att kunna avläsas på upp till nästan två meters håll, även när passet ligger i fickan.”

Läs artikeln i SvD!

Man har enligt SvD kommit på att det finns mellan 30-50000 olika ansiktsformer. Individens ansiktsform ska räknas ut av en dator, och sedan ska fingeravtrycket också lagras i det lilla chippet.

Att chippet går att avläsa på håll innebär fler saker. Det är inte bara på flygplatser som den sortens avläsningsutrustning kan placeras. Och att tekniken kommer att appliceras fullt ut råder det ingen tvekan om. Inom Schengen ska vi inte behöva pass, så därför kommer kravet snart att samma information ska finnas i alla id-kort.

Lätt som en plätt. Att även kräva att individens DNA ska finnas där också försämrar ju inte integriteten. Den kommer ändå att helt försvinna under resans gång..