Okritiska journalister lätta byten för bedrägerier


Nu börjar äntligen de underliga turerna kring Obol Investment rullas upp. Finans-
inspektionen och nu även polisens ekobrottsrotel har börjat rota i härvan.

Själv hörde jag på programmet Kaliber i söndags (finns att höra på nätet www.sr.se) och kunde inte annat än att häpna över den godtrogenhet som berörda idrottsklubbar och myndigheter uppvisat inför Bo Johansson och hans medhjälpares agerande. Nästa sak jag gjorde var att använda – Google. Det var gjort i en handvändning för att bli varse hur medierna behandlat Obol innan radioprogrammet Kaliber kom med sina avslöjanden.

Dagspressen har utan undantag beskrivit Obol som en formidabel framgångssaga där ett antal personer genom alldeles särskild smartness blivit förvaltare av massor av miljarder – dollar. Om man googlar på ”Obol” + ”Bo Johansson” så hittar man mängder av artiklar i de stora tidningarna som gjort precis som Patrik Thornéus i Aftonbladet som skrivit en lång hyllningsartikel om Bo Johansson och Obol Investment i samband med att Obolaffären börjar:

AB:Norrlänningen Bo Johansson, 43, har gjort karriär i finansvärlden och nu pumpar han in pengar i svensk idrott. På kort tid har Obol Investment köpt Basketligan och Örebro Hockey och det kommer mera. – Det här är bara början. Vi tittar redan på nya investeringsmöjligheter, säger Bo Johansson till Sportbladet. I finansvärlden är 43-åringen från Malmberget ett aktat namn. Han har byggt upp Obol Investment, som i dag förvaltar pengar åt allt från kungligheter till stora Hollywood-stjärnor och idrottsmän.”

Samtidigt så illustrerar detta den obefintliga research tidningarna lägger ner i samband med större artiklar. Endast ett telefonsamtal till finansinspektionen hade räckt för att spräcka Patrik Thornéus artikel, eller att bara kolla vem som ligger bakom Obols hemsida. Men det tycks som om tidningarna vill bli lurade, eller också så jobbar de utifrån den urgamla devisen
– kolla aldrig en bra historia, för då spricker den.

Nu förtjänar det att särskilt påpekas att Aftonbladet inte är den enda tidningen vars medarbetare idag får stå med dummerjöns-
mössan. Vid min ytliga kontroll verkade det som om samtliga medieföretag har placerat några medarbetare i det specialfacket.

Men som illustration till vad somliga kallar ”journalistik” passar det utmärkt.
Fakta Obol: En obol är ett gammalt grekiskt mynt. Enligt den grekiska mytologin var en obol det sista myntet man behövde på jorden. Färjekarlen Karon krävde en obol för att ta dig över floden Styx och in i dödsriket. Annars fick du stanna på stranden. Därför finns seden i bland annat Grekland att man lägger ett mynt i den dödes mun. Ibland kallas det också karonsmynt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Obol, Mediekritik, Kaliber, Finasispektionen, Ekobrottsroteln, Kungligheter, Hollywoodstjärnor, Hockey, Basket, Sponsring, Politik, Bo Johansson, Obol Investment[/tags]