Obama, en säker bluffare i poker


Ja det påstår i alla fall Aftonbladet i en artikel som ligger ute på nätet, och nu verkar det nästan som om Obama har vind i seglen.

En annan temperaturmätare är förstås publiken i olika talkshows i USA. Hos David Letterman blev det talat om primärvalen i fredags, gästen sade att han skulle rösta på Obama och publiken utbrast genast i ett högt jubel, visserligen i New York, men antagligen är en stor del av Lettermans publik ditrest från olika delar i landet.

Att Clintonklanen är bekymrad är uppenbart. Efter valet sade Hillary till sina fans att det inte räcker med fagra ord, man måste kunna prestera lösningar också. Och Obama är en mycket skicklig talare, många säger att han t.o.m. är bättre än John F Kennedy vilket enligt dessa inte vill säga litet.

Det får givetvis vara hur det vill med den saken, det jag fäster mig mer vid är att Obama representerar något nytt. Om det är så nytt i praktiken tvivlar jag förstås på, men han har definitivt lyckats kapa åt sig en image av både ungdom och dådkraft. Tidigare har jag funderat på om inte de konservativa i alla fall sluter upp bakom McCain, men idag är jag inte alls lika övertygad. McCain har svårt att övertyga sina egna och i det läget har Barak Obama en alldeles självskriven fördel för att – Det kan under inga omständigheter bli sämre än nu.

Vissheten om detta är näst intill hundra-
procentig i USA och landet lider enormt av den alltmer bristande respekten från omvärlden. Jag tror att många tänker på detta, det kan inte bli sämre och Obama innebär att USA skulle få en ung president som inte talar om militära interventioner det första han gör.

Givetvis är allas funderingar i nuläget byggda på rätt lösa grunder, de journalister som bevakar USA vet givetvis inget mer än någon annan. De följer utvecklingen så gott de kan och bör väl undvika att spekulera för mycket. Men nog sjutton är det helt klart att det ser mycket ljust ut för Obama, den nionde raka segern över klanen Clinton. Jag bävar för vad dessa kommer att hitta på nu, det kommer att bli smutsigt. AB1 DN SvD

Andra om , , , , , , ,

[tags]USA, Presidentval 2008, Barack Obama, Hillary Clinton, Demokraterna, Vita Huset, Politik, Primärvalen[/tags]