Ny påve men samma gamla religion..


Man kan ju undra vad som händer nu när katolicismen ska få en ny påve. Blir det en Opus Dei-aktivist? Det enda vi med säkerhet vet är att vederbörande kommer att vara lika konservativ som den nu avlidne. Minst..

Att en påve är en religiös fundamentalist är väl knappast något märkligt i och för sig. Att en sekulariserad katolik skulle bli vald är ju inte möjligt. Men tyvärr är ju dessa kyrkans män, jo det är uteslutande män, inte några framåtsträvare i något enda avseende.

Ser man på USA idag så har den kristna tokhögern oproportion-erligt mycket makt. Och så förhåller det sig i många länder och i många religioner. Religion används som motiv när terrorister ska försöka uppnå territoriella mål.

Religionen används också flitigt när det gäller att skilja grupper av människor från varandra. Ser man till situationen i Mellanöstern så är det inte svårt att bli lätt allergisk mot allt vad människors olika trosuppfattningar kan ställa till med. I Afrika dör många miljoner av HIV/Aids men katolikerna motarbetar fren-

etiskt kondomer som är ett godtagbart skydd mot smittan.

Vissa länder har till och med gått så långt att de utropat sina länder till en Judisk stat, eller Muslimsk stat. Själv funderar jag allt oftare på om inte sådana länder ska förvägras medlemskap i världssamfundet.

Att folk väljer att tro på något andeväsen, av vilket slag det vara må, kan vi ju knappast förhindra. Men när denna tro leder till massdöd i sjukdomar, krig och terrorism så bör det motarbetas.

Men visst är det sorgligt att konstatera att i övrigt förnuftiga människor går så totalt vilse?