Nu hotar centern facket


Nu hotar det nya högerpartiet, som här går under sitt gamla namn ”Centerpartiet”, facket med lagstiftning. Detta trots att det riktiga högerpartiet, som nu kallar sig det ”nya arbetarpartiet”, har lovat motsatsen.

Är det någon som blir fundersam inför dessa partiers namn och olika uttalanden så är jag den förste att beklaga. Det bästa hade givetvis varit att de inte alls hade hamnat i regeringsställning.

SvD: ”Centerpartiet hotar med lagstiftning om fackens stridsåtgärder inte blir mer proportionella och ”rimliga”. Enligt Maud Olofsson dras många småföretagare in i konflikter som de egentligen inte är inblandade i.

– Vi förväntar oss att arbetsmarknadens parter tar en diskussion om proportionalitetsprincipen. Om de inte sköter den biten så riskerar de att vi måste gå in med lagstiftning, förklarade hon när centern på onsdagen presenterade sitt program för jobb och företagande.

Centern vill helt stoppa fackens möjligheter att rikta stridsåtgärder mot företag som inte har någon fackansluten personal.”

Men det här är inte det enda som sker på regeringssidan. Fastighetsskatten, den skatt som man valde att kalla för avgift, den är tydligen för låg. Nu vill många av regerings-
partierna att den ska vara differentierad så att de som har stora hus i t.ex. Stockholm ska betala minst dubbelt så mycket som dem i glesbygd.

SvD: ”Den som har ett ordinärt radhus på 100 kvadratmeter i Stockholmsregionen kommer, enligt finansdepartementets promemoria, att få betala 4 500 kronor om året i fastighetsavgift, vilket motsvarar 45 kronor per kvadratmeter.

Den som bor i en villa som är dubbelt så stor, eller mer, kommer undan med lika många tusenlappar, konstaterar Lennart Hedquist. Han vill därför införa en avgift på cirka 45 kronor per kvadratmeter även på den värdeyta som överstiger 100 kvadrat, upp till ett tak på 10 000-15 000 kronor.


Nu hjälper det inte längre att se uppåt efter hjälp…

– Har man en värdeyta på 200 kvadratmeter skulle man kunna tänka sig en avgift på bortemot 10 000 kronor. I det här fallet handlar det om personer som har bosatt sig i väldigt stora hus, och de har i regel ekonomiska marginaler.”

Jag hoppas att någon bloggare börjar föra dagbok över regeringspartiernas olika bud i aktuella frågor. När jag själv skulle skriva ner dessa rader var jag tvungen att läsa om varje artikel två gånger för att förstå vad de olika parterna menar. Och i ärlighetens namn så måste jag tillstå att det fortfarande känns oklart. Sedan använder man begreppet ”värdeyta” precis som om det vore ett klart och tydligt begrepp.

Själv undrar jag förstås hur vår blyga och osynliga statsminister tänkt när han valt att bilda regering med dessa virrpannor, men som sagt, jag har undrat förr…

Källor: SvD DN SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Regeringen, Fastighetsskatten, Facket, Högerregeringen, Val 2010, Politik[/tags]