MC-gäng bör stoppas


Det något udda agerandet, att låsa in sjuttio kilo dynamit i en förvaringsbox på Malmö Centralstation, har ännu inte fått sin förklaring.

AB: ”Två bikers – båda listade bland polisens prioriterade objekt – lastar tillsammans in 70 kilo dynamit i en förvaringsbox mitt i folkvimlet på centralstationen. Sprängkraften är tillräcklig för att utplåna stationen och delar av den omgivande staden. I en väntande bil finns deras medhjälpare, en hantverkare och en småskojare…

…Det är naturligtvis inte säkert att kvartetten vid Malmö central planerat att skrämma några vittnen. Det är inte ens säkert att dynamiten verkligen skulle användas i något brott, även om det förefaller troligt. Människor som är ute i hederliga ärenden väljer knappast en förvaringsbox på en centralstation för att lagra 70 kilo sprängämnen.”

Det är ett understatement att det är troligt att dynamiten skulle användas vid något brott. Bara innehavet är brottsligt, att dessutom låsa in det i en förvaringsbox gör givetvis att man kan konstatera att man inte har avsett använda dynamiten vid ett vägbygge eller för att flytta på ett stycke oönskat berg. Kvantiteten är dessutom så stor att man kan utesluta kassaskåpssprängningar och liknande brott. Det gör att det blir troligt att den skulle användas mot människor, och/eller för att skrämmas.

Nyligen greps kriminella i utlandet som hade sprängmedel som var avsett för den svenska underjordiska marknaden. Möjligen var Malmödynamiten menad att ersätta den mängd som inte kunde smugglas in i Sverige, det vet vi inte och det är inte säkert att vi får reda på det heller. Klart är ändå att det hela handlar om kriminella gäng, olika brottsyndikat som lever och verkar helt utanför samhället.


Bilden föreställer Angels Place i Bromma

Nu har uppenbarligen polisen viss spaning på dessa gäng, men jag anser att resurserna bör mångdubblas. Är det hundra poliser idag så bör man kanske femdubbla verksamheten, möjligen ännu mer. Sedan bör lagstiftarna undersöka om man inte ska se extra hårt på just organiserad brottslighet av detta slag. Uppenbarligen kan dessa gangsters agera – trots polisens ansträngningar, och här förefaller lösningen vara fler poliser och strängare straff, något som jag vanligtvis vänder mig mot.

AB DN12 SvD1 SDS Läs oxo Svensson om Bikerkulturem

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Kriminalitet, Organiserad, Brottslighet, Kriminella gäng, Hells Angels, Bandidos, Original Gangsters, Polis, Lagstiftning, Politik[/tags]

Twingly