Maud Olofsson, populistmormor


Idag får Maud Olofssons populistiska utspel om barnbidraget stor uppmärksamhet i media. Tanken att höginkomsttagare inte ska ha rätt att få barnbidrag är dock inte en ny idé, men att åter prata om saken är inget annat än ren populism.

AB: ”Näringsminister Maud Olofsson (c) öppnar för att inkomstpröva barnbidraget.

– Det är klart att många funderar över varför alla höginkomsttagare ska ha barnbidrag, säger hon till Svenska Dagbladet. ”

Enligt Aftonbladet så funderar hon på en övre gräns på 20 000.- per månad för att ha rätt att få barnbidrag, det är möjligtvis lite udda eftersom Maud Olofsson själv har en inkomst på 1 212 000.- om året för jobbet som näringsminister och en inkomstförstärkning på 550 000.- från Centerpartiet.

Det mest märkliga är dock varför inte social-
minister Göran Hägglund kommer med det här förslaget. Att just näringsministern gör det är rimligen något som media bör fokusera på, är detta möjligen ett tecken på den allt större sprickan som syns inom regeringspartierna? Skomakaren blir inte vid sin läst, kan man lugnt påstå.

Problemet med en reform som denna är att höginkomsttagarna, som faktiskt också betalar skatt, får en inkomstförsämring i familjen motsvarande antalet barn. Men kan hävda att de med detta förslag i praktiken får en skattehöjning. Det är, enligt min uppfattning, en bra sak. Men ska man höja skatten så ska det vara en generell höjning som drabbar alla, absolut en inkomstrelaterad progressiv beskattning, men undandragande av sociala förmåner känns inte som rätt väg.

Kombinationen med att plötsligen närings-
ministern föreslår reformer som borde komma från socialministern, och det faktum att förslaget inte är illa genomtänkt, det är inte genomtänkt alls, leder mig till slutsatsen att detta inte är något annat än populism. Maud Olofsson har väl

upptäckt att folk reagerar när hon har närmare två miljoner i årslön och nu vill hon gjuta olja på vågorna. Det enda hon lyckas med är att kladda ner sig själv.

Givetvis ska höginkomsttagarna betala betydligt mer i skatt för varje tusenlapp de tjänar, men att gå in och ändra i reglerna för samhällets välfärdssystem är inte rätt metod. Man kan undra vad nästa mål för Maud Olofsson är när hon försöker använda socialministerns hatt? AB1 DN SvD1 Svensson

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Maud Olofsson, Populism, Näringsministern, Socialministern, Göran Hägglund, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Val 2010, Politik, Luftballong[/tags]


59 svar till “Maud Olofsson, populistmormor”

 1. Hahaha… :-) Gunnar är givetvis ett troll som ingen borde bry sig om. Men även om jag själv insåg det så kunde jag inte låta bli att kommentera en så totalt intelligensbefriad kommentar. :)

 2. Jamen Gunnar har ju rätt i sin ironiska betraktelse över hur välfärden skall nedmonteras i högerns Sverige de närmaste två åren!
  Högern har egentligen bara ett enda övergripande mål med sin regeringsmakt. Nämligen att på ett så fördolt sätt som möjligt, utan att reta upp medborgarna, banta statens utgifter för att därigenom sedan kunna genomföra skattesänkningar och berika de redan rika ytterligare. De tyngsta utbetalnigsposterna för staten är utbetalningarna i socialförsäkringssystemen inom våra välfärdssystem. Genom att säga att man ändrar i socialförsäkringssystemen så att dessa system inte skall vara till för de rika utan enbart för de mindre bemedlade barnfamiljerna, sjuka, arbetslösa, åldringar, hemlösa, ensamstårende föräldrar mm sväljer dessa grupper och andra kroken för denna medlidsamhet från högern! Samtidigt så sänker givetvis högerregeringen alla socialförsäkrings-utbetalningar till en svältfödande socialbidrags-grundnivå. Detta med en basnivå inom välfärdssystemen hörde jag själv både Kristina Axén Ohlin och Fredrik Reinfeldt säga i radion, om än i inlindade ordalag, inför valet 2006.Genom att sedan dessutom har överlåtit välfärden till de sk fria marknadskrafterna genom att låta vinstdrivande företag kommersialisera allt vad ofentligt driven välfärdsverksamhet heter så är samhället redo för att ändra välfärden från något, som var till för alla lika efter behov, till att bli ett köptempel för de genom skattesänkningarna berikade rika. Dessa välbärgade i samhället kan sedan på denna privatiserade ovälfärdsmarknad köpa vilken välfärd de vill och efterfrågar, allt medan de obemedlade i samhället får ställa sig i köerna till de allt mer uppträdande soppköken och fattighusen!
  Som sagt var! Högern har två år kvar!

 3. Andreas #43
  Jag bodde på Blakan, Italien, USA…och jag har rest i många länder där bor en del släktingar och vänner. Alltså, på egen hand eller genom andra känner jag till olika system (inte genom att vara turist i dom länderna). MEN ingenstans har jag hört att MILJONÄRER har rätt på någon bidrag. Det är bara i Sverige.
  Jag tycker att det är ologiskt, vansinnigt och totalt orättvist att miljonärer i det här landet har rätt på någon bidrag i överhuvudtaget.
  Nämligen, det handlar inte bara om barnbidrag. Alla typer av bidrag!
  BIDRAG är pengar som borde få ENBART dom som har svårighet att klara sig. Medelklassen betalar mest skatt. Det är dom som förtjänar morötter, alltså hjälp o bidrag, liksom dom som har ännu sämre.
  Nej, jag straffar inte rika för att dom är rika! :o)
  Är man duktig att tjäna bra pengar eller hade tur i livet att ärva – OK.
  Men då ska man inte få någon bidrag! Helt enkelt för att det saknas behov och argument för det.
  Helt sjukt att en människa som har villa värd 10 miljoner, lägenhet på 5 miljoner, basäng, båt, 2-3 bilar, inkomst på flera miljoner per år, får barnbidrag eller bostadsbidrag eller att hans barn får CSN-bidrag (trots att barnen har på sin sparkonto 1 miljon kronor)..!
  Det går inte så. Det är omöjligt att köra vidare med liknande system.
  I så fall, lever vi i ett land som är otroligt bekväm enbart för 5-7% invånare (alltså, troll-rika miljonärer). Resten kan slita sig livet ut och känna sig jämlika med dom rika pamparna, fast så är det inte i verkligheten.
  Som du säger, Maud har varit på bra spår, men det finns massor av hål som måste fyllas i för att förslaget skulle få någon bra funktion.
  Jag syftar på troll-rika pampar som ska omprovas för alla möjliga bidrag – men medelklassen borde man hoppa över i så fall.
  Och ditt förslag gällande skatt samt möjlighet att höja barnbidraget är mycket bra balanserad. WOW..! :o) Det var bra sagt! :o)
  …F.ö. Är du från vänster-kanten..?
  :o)

  mvh / Ida

 4. David,jag skulle vilja påstå att det är du som är fel ute!
  Varför ha ett system som det vi nu har och som vi så hårt försöker behålla? Man skulle kunna säga att det ekonomiska systemet har överlevt sig själv och nu återstår det bara att gå ur detta å vidare in i ett hållbart sätt att leva utan de krav det nuvarande systemet ställer på alla som inte passar in!

 5. Gunnar,
  Jag vill gärna veta på vilken gata brukar du promenera…
  Man borde undvika möte face to face med typer som har liknande sinne på livet & världen.

 6. #53 Ida D. – Fast hennes förslag (även om hon har ändrat summan nu) handlar ju inte om några miljonärer. Hur många miljonärer har 20001 kr i månadslön?
  Jag hålled med Rawia Morra att bidraget är till barnen och inte till föräldrarna. Du kan ju egentligen inte garantera att föräldrarna inte satt sprätt på sina egna pengar till den dagen då barnet fyllt 18 och då kanske det är en bra start på vuxenlivet för ynglingen.

 7. Ida,

  Om en miljonär betalar så och så många tusen kronor i skatt varje månad så spelar det för fan ingen roll att hans unge får 1050 i barnbidrag?

  Låt oss säga att en person tjänar 100 000 kr i månaden och betalar låt oss säga 40 000 kr i skatt varje månad. Vad fan spelar det för roll om hans unge får 1050 kr tillbaka av det hans mamma eller pappa betalat in i systemet?

  Kan du ge dig någon gång? Förstår du inte att folk i längden inte vill betala till ett system där deras egna behov blir tillgodsedda? barnbidrag, försäkring? Sjukvård och annat?

  Ska vi säga till miljonären: Du är miljonär så du får ingen hjärtorperation? Eller du är miljonär så du får ingen behandling för din cancer? Det är samma sak! När han blir opererad får han tillbaka av det system han betalar för? När ska du förstå det?

 8. Oj, Mona… Lite dramatisk inlägg av dig i #57…
  Att säga till vilken person som helst att hon eller han inte har rätt på cancer behandling eller hjärtoperation, strider mot mänskliga rättigheter. Och jag har inte liknande tanke i någon av mina meningar, oavsett om människa är miljonär eller inte.
  Jag vet bara att inget land i världen ger BIDRAG (bostadsbidrag, barnbidrag osv) till miljonärer, utom Sverige. BIDRAG är det som jag talar om, inte sjukvård & forsäkring som alla borde ha rätt till.
  Och jag tycker som Andreas i #43 att istället att ge till miljonärerna BIDRAG, är det bättre att belöna dom människorna med lika mycket skatte sänkning under året. Helt enkelt för att det är totalt onödigt o ologisk att en troll-rik person får BIDRAG – som betyder ”HJÄLP I NÖD”! …Hoppas att du har förstått entlingen vad det hela handlar om.

  Marcus R #56
  Det att Maud pekar ut inkomsttagare som tjänar 20 000; är riktigt extremt. Men hon var på bra spår. Jag stödjer omprövningar enbart när det gäller troll-rika människor. Så är det. ”HJÄLP I NÖD & AKUTA BEHOV”, alltså det som kallar vi för BIDRAG, kan inte gälla för troll-rika.
  Så är det i världens alla länder utom här.
  Man kan sänka skatter i samma nivå som bidrag, utan att drabbas av krångligheter i processerna.

 9. Maudan kraxxet Olofsson ser lycklig ut i sin nya roll i politiken,allt det som är uppbyggt av tidigare regering,har en betydelse, så och barnbidrag, vi har alltid fått goda vittsord om vår sociala politik i detta land, vilket ej de borgeliga har haft något med i utvecklingen att göra,beloppet är riktat till barnet som därmed får en viss trygghet. Om nu vissa millionärer, spar barnbidraget, så bra då! de kan de välan vara värda med all skatt de har pejjat in, det messt troliga är att med eller utan bidrag så kan nog millionärens barn starta livet på ett tryggt sätt vad ekonomin anbelangar, tror i alla fall jag.

  GötePöte