Littorin gör en Ful-Pudel!


Nu gör Sven Otto Littorin som han har lärt sig av Fredrik Reinfeldt. Han gör en stor pudel, men han säger fel saker.

DN: ” – Jag vill inte att debatten ska handla om något som hände för tio år sedan, utan att den ska fokusera på det som händer i dag”, säger Littorin till DN.

Debatten kommer givetvis att fortsätta även om han tar bort sin köpta Masterexamen från regeringens hemsida. Han har själv sett till att de moderata ministrarna fått fuskstämpeln cementerad i pannan. Det började med Stegö Chiloé och Borelius licensfusk och villor ägda av utländska företag. Sedan var det ännu fler moderater som fick göra pudlar och betala in sina licensavgifter.

Nu har Sven Otto Littorin för evigt skrivit in sig bland storfuskarnas skara genom att sätta upp en köpt låtsasexamen i sin CV på regeringens hemsida. Då han tar bort den säger han att diskussionen inte ska handla om vad som hände förr…

Det är en utomordentligt lustig vändning, för det är precis det den kommer att handla om. Han har gjort karriär på falska, för att inte säga obefintliga meriter. Sedan tror han uppenbarligen att han som arbetsmarknads-
minister kan dra ett streck över det hela därför att det hände för tio år sedan?

Det gjorde det nämligen INTE.

Det hände när nya regeringen tillträdde.

Det var DÅ som den köpta examen kom upp på regeringens hemsida, inte på 1980-talet!

Sedan kommer Sven Otto Littorin att kräva att bli tagen på allvar när folk fuskar med

a-kassa och när han utövar sitt uppdrag som arbetsmarknadsminister? Det kommer inte att hända. Oavsett vem som har med honom och hans departement att göra framöver kommer de alltid att tänka på den köpta examen när de ser ministern. Det kommer inte bara att undergräva hans egen auktoritet, det kommer att undergräva både hans departements och Fredrik Reinfeldts.

Detta kommer han aldrig klara att pudla sig ur.

Källor: SvD DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Sven Otto Littorin, Ful-Pudel, Köpexamen, Fusk, Master, Pudel, Moderaterna, Högerregeringen, Arbetsmarknadsministern, Bedrägeri, Akademiker, Master, Politik[/tags]


58 svar till “Littorin gör en Ful-Pudel!”

 1. Uffe: Du skrev

  ”Detta är ingen bagatell, det är också ganska spektakulärt men jag ser det inte som en typisk högersak. Detta är en form av mygel som har sina kulturella förklaringar. Vi lever i ett prestigesamhälle.”

  Jag för min del ser prestigen mest som en högersak, som en ganska naturlig del hos de som gärna ser sig som bättre. Den är släkt med kontrollen av andra, menar jag.

  Att den sedan finns även till vänster i politiken ser jag som tragiskt. Samtidigt undrar jag hur nödvändig en narcissistisk inställning kan vara för att bli politisk ledare idag. Vad för roll spelar massmedia? Upplevelser av att vi lever under hot av miljökatastrofer, terrorism, marginalisering pga globalisering, osv?

 2. Såg TV-inslaget. Intressant. Littorin förnekar sig naturligtvis inte som den borgerliga politiker han är. Arrogant och besserwisser. Typiskt PR-tränad moderat. Han saknar totalt akademisk heder och att han skall ta itu med ”arbetslösheten och utanförskapet” är löjeväckande, men också oroväckande. Han borde rannsaka sig själv först och ta det naturliga steget ut ur politiken. Han är finito. Regeringen i stort är illegitim och har inga mandat för att försämra folks liv, stjäla våra pengar och överföra dom till näringslivets pajaschefer. Illegitimt.
  Littorin är en fara för det svenska utbildningssystemet. Om vi inte tar i med hårdhandskarna denna gång kommer Littorin att framstå som en förebild för potentiella fuskare och dessa kommer med sina fusk-examen att späda ut våra egna utmärkta utbildningar och examensformer. Eller söker näringsliv och myndigheter i Sverige personer som inte har den kompetens de listar på sina CV? Det kanske räcker med att man är ”socialt kompetent”?

 3. Student: Jag tycker inte du ger en riktig bild av hur ”hedersdoktor” används. (Den påminner dock om svenska delen av Wikipedia. Det slår mig ofta att de svenska beskrivningarna är klart undermåliga, medan de engelska beskrivningarna på Wikipedia ofta är bra.)

  Ofta ges ju titeln till personer inom industrin, Bill Gates t ex. Jag har sällan sett protester mot att dessa personer blir hedersdoktorer, men jag har ofta tänkt att det är ett förhärligande av ekonomisk makt. Det är inte så att jag tycker att deras insats är ringa, naturligtvis inte, men den känns kanske ibland onödig.

  Jag skulle hellre se att många av de som kämpar mot orättvisor får priset. Deras kamp innebär ofta stora personliga umbäranden, samtidigt som de försöker lyfta fram kunskap om förhållanden som är ganska okända.

 4. Anna, en lysande länk. Det hjälper inte att ministern ler, upprepar ”utanförskap”, ”kampen om jobben” gång på gång som ett hack i en gammal vinyl – en duktig journalist ställer ihärdigt frågor som Littorin förgäves försöker undfly. Till sist spricker det totalt och ministern flyr bokstavligen.
  Så ska en slipsten dras. Och, det är inte synd om ministern – inte en milimeter.

 5. ”Vi” har en mycket specifik betydelse. För mycket subjektivitet i språkbruket och man gör sig inte förstådd… Då kan man tala med sig själv hemma i garderoben Mary.

  Och det är knappast mycket att förstå/inte förstå i den här frågan kring Littorins bluffexamen, det är helt enkelt inte en fråga om subjektiva tolkningar och värderingar eller ”diskurser”. Han har köpt en utbildning från en diplomfabrik i ett litet skatteparadis som högskoleverket inte godkänner, antingen är han cynisk och arrogant och har varit medveten om det hela tiden, eller så var han mycket naiv den gången för 10 år sedan då han hux flux utan att kontrollera (?) hur seriös och värdefull distansutbildningen egentligen var, innan han betalade för den. Han har säkerligen tänkt på sin utbildning eftersom han tagit med den i sin CV, överst dessutom.

  Visst, 4 timmar i kammaren, usch, jobbigt. Men att hantera frågorna genom att nitiskt vägra svara reportern, och när han svarar så häver han ur sig saker som ”det skiter jag i” pekar ju mest åt att han liksom vissa andra politiker är arrogant i överkant.

  Nästa gång ministrarna utses, så kanske moderaterna & Co kan följa sin egen dogm om kompetens och rätt man på rätt post osv.

 6. Ha ha! Underbar intervju med Littorin! Maken till slingrande har jag nog aldrig sett! Mannen är helt körd. Under fem minuters intervju lyckas han inte leverera ett enda rakt svar. Otroligt. Den borgerliga arrogansen läcker fram så fort reportagen inte handlar om badande i badtunnor och promenader på järnvägsräls.