Levande begravda AIDS-sjuka?


Som alltid när det kommer nyheter från lite mer exotiska ställen bör man vara försiktig, idag gäller det Papua Nya Guinea där AIDS-sjuka begravs levande, sägs det.

TT/DN/SvD: ”Ett av offren ropade ”mamma, mamma” medan jorden skottades ner över hans huvud, berättade Marabe som arbetar för frivilligorganisationen Igat Hope.

– En av dem som begravdes levande var min kusin, sade hon till journalister.

– Jag frågade ”varför gör ni så här?” och då svarade de att ”om vi låter dem leva, bo i samma hus, äta ihop med oss och använda samma redskap kommer vi att smittas och kanske också dö”.”

Det är självklart att den sortens nyheter väcker en massa uppseende. Om det sedan är sant eller inte kan vare sig undertecknad eller någon annan utan direkt insyn uttala sig om. Men visst säljer det tidningar. Jag tror till och med att kvällstidningarna kan sälja extremt om de hunnit få in detta på löpsedlarna.

Nyheten kommer från en hjälparbetare på platsen, en person som – kan ha ett direkt ekonomiskt intresse av att få internationell publicitet kring detta. Det kan givetvis också vara så att det är sant till hundra procent, då blir det angeläget att omedelbart intensifiera biståndet. Men vårt bistånd ska i ställe bantas hävdar biståndsminister Gunilla Carlsson i högerregeringen.

Det finns givetvis en poäng i att ”Sverige inte kan vara överallt” som hon säger, men det som oroar mig är talet om att bistånd mer ska skänkas i form av industriellt samarbete, det har regeringen talat länge om nu. Som jag förstår saken så betyder det att biståndspengarna istället omfördelas till svensk industri som får exportera varor för pengarna.


Så här ser HIV-virus ut på riktigt nära håll..


Möjligen kan jag tycka att det snuddar på cynism från en högerregering, och nog är det en alldeles särskild olycka för dem att dessa bägge nyheter når rubrikerna samma dag?

Källor: SvD DN SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Biståndsminister, Gunilla Carlsson, Papua Nya Guinea, HIV, AIDS, Högerregeringen, Industrin, Politik[/tags]