Jägare återigen angripna av björn

Som vanligt är det ett dåligt omen att vara beväpnad när man ger sig ut i skog och mark. Den här gången har nalle rivit två jägare i Jämtland.

SvD: ”Två män angreps och skadades av en björn på söndagseftermiddagen. – De har blivit riktigt tilltufsade, säger Frank Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland, till TT.”

Enligt tidningarna är både jägarna och björnen skadade. Troligen har väl björnen trampat snett över någon rot eller så, för mig veterligen så är björnjakten över sedan ett tag. Men håll med om att det är ytterst märkligt att svamp och bärplockare aldrig angrips av björnar, de tycks enbart välja beväpnade motståndare.

Jag tycker att det är ridderligt agerat från björnarnas sida.

För det kan väl aldrig vara så att det är jägarna som skadat björnen?

En sak är säker dock, rovdjurshatarna jublar

– IGEN!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Jägarförbundet, Kriminella jägargäng, Jägare, Rovdjur, Björn, Järv, Lo, Varg, Varghatare, Jägarlobbyn, Politik[/tags]

OBSERVERA! Enbart kommentarer om denna bloggpost tillåtna! Källor: DN SvD SvD2

  81 comments for “Jägare återigen angripna av björn

 1. Joakim
  14 oktober, 2007 at 23:28

  Det är nog så att björnar blir vilda av doften av vapenfett & patroner, då glimmar det till i de gula ögonen & den snälla blåbärssmaskaren förvandlas till varulv med smak för människokött; jag kan inte se någon annan förklaring till varför mestadels skjutklara personer drabbas av monster i skogen.

 2. 15 oktober, 2007 at 00:56

  Jag hejar på björnarna!

 3. Kurt
  15 oktober, 2007 at 06:12

  Nu har det kommit lite mera fakta, och som vanligt visar det sig att de var ute på älgjakt och den lösspringande hunden letade upp björnen och tog med den till jägarna, som tydligen filmade förloppet. Det är samma historia som upprepats i alla fall där björn attackerat människor i Sverige. Det är jägare med lösspringande hund som angrips.

  http://www.op.se/parser.php?level1=157&level2=701&id=832748

 4. Micke B
  15 oktober, 2007 at 08:47

  Fler och fler fakta kommer fram. När SANNINGEN kommer att uppdagar är dock mer tveksamt. Klart är att här ligger hundar begravna!

 5. Ken
  15 oktober, 2007 at 09:23

  När skall folk lära sig att ha hunden i band?

 6. Oj Oj
  15 oktober, 2007 at 11:11

  Har sett ett par gånger hundar med halsband, där det sitter en liten sändare/antenn. Nårga år sedan stod två jägare på min infart och pejlade sin hund (jag gick nämligen till dem och frågade, vad de sysslade med).
  Häftigt! Så jagar man i dag i Sverige: hunden springer lös och letar och människan sitter i sin bil och pejlar.

 7. 15 oktober, 2007 at 17:07

  Men Jinge, man jagar faktiskt andra djur än björn. Det är älgjakt nu du vet.

 8. Mackan
  15 oktober, 2007 at 18:19

  Idag säger tidningarna att de skulle fixa älgtornet i skogen, samtidigt visar de egen video att de sköt björne först.

  Rovdjurshatarna skiter i såna detaljer.

 9. Guran
  15 oktober, 2007 at 18:22

  Det ÄR jakt i jämtland NU!
  Ja, det är så att björnen attackerar hunden som går till husse och då kan husse råka illa ut! Det är 300 000 älgjägare ute i skogarna samtidigt, tror inte det är så många bärplockare. Sedan precis som någon menade här så SMYGER jägarna medan bärplockarna väsnas, men framförallt är det jägare med hund som råkar illa ut. Just i år så är det dåligt med bär för björnarna så de blir aggresivarare nu då de inte har kunnat äta så mycket som de behöver för att kunna gå i ide.
  Det är lätt att sitta i storstan och tycka en massa om björnar, jägare och jakt – för oss som bor ”ute i bushen” och ser björnar gå över tomten är det en helt annan sak. Jag lovar, 200 kg björn inger respekt! Sedan håller jag med om att man ska ha RESPEKT för allt vilt och skadeskjutningar är ett ovälkommet inslag, men björnar skadar också björnar och älgar till en plågsam död så det är inte bara människan som orsakar sådant lidande. Vi är ju fortfarande predatorer!

 10. 15 oktober, 2007 at 18:24

  Jag läste att det var en himla massa skadeskjutningar just på björn i år.

  Synd att inte jägarna kan skjuta bättre.

  Den här björnen var dessutom skadeskjuten när den gick till angrepp.

 11. Wesslan
  16 oktober, 2007 at 00:22

  VET man säkert att björnen var skadeskjuten? Svårt att sålla i den mediala floden…

 12. Martin
  16 oktober, 2007 at 18:01

  jag tycker att man ska tillåta jakt på djur som inte är rödlistade. Varg som faktiskt är det, där bör straffen skärpas rejält.

 13. Listige Frank
  17 oktober, 2007 at 17:27

  Björnar som sover är varliga men den som vaknar ….

 14. LarsHåkan
  20 oktober, 2007 at 16:58

  Jafy när är det min tur ja bor i en storskog och finner dessa vilddjur obehagliga! Jag har sett längs vägen då de ätit på en älg medan den kämpat för sitt liv!!!! Jag förstår ej varför vissa vill ha sådana djur nu när det gått bra tidigare utan, om man nu så säger! Dom som vill leva med dessa djur kan väl flytta så vi andra kan få leva som vanligt igen.

 15. 20 oktober, 2007 at 17:19

  LarsHåkan!

  Man ska väl för faan inte bo i skogen om man är rädd för skogens djur?

  Tänk om skärgårdsbefolkningen här var rädda för fiskar?

  Det har ALLTID funnits rovdjur i Sverige.

  Att leva ”som vanligt” innebär att rovdjuren är med, allt annat är onaturligt.

 16. Christer W
  20 oktober, 2007 at 17:51

  Fan, det farligaste jag någonsin mött är beväpnade människor trots att jag har stått ett par meter från vild varg, varit så när björn så att jag har känt lukten av dem. Sett gräset efter där de har gått resa sig.En riktig Naga naga ringla på några meters håll.

 17. 20 oktober, 2007 at 17:56

  Jag har oxo varit alldeles nära vild varg, säkerligen oxo björn fast jag inte sett dem.

  En Naga Naga låter ormlikt.. :)

 18. Christer W
  20 oktober, 2007 at 18:00

  Kungskobra

 19. 20 oktober, 2007 at 18:20

  En gullegull-slang… :-)

  Och till rovdjurshatarna: Nä, jag vill inte utrota den heller…

 20. Christer W
  20 oktober, 2007 at 18:24

  Slange!! Har du varit i danmark ?

 21. LarsHåkan
  20 oktober, 2007 at 21:39

  Jag har sett björn i vitögat det är inget jag finner trevligt på något sett. Men skratta ni som vill…. Den som gräver en gropp för andra faller själv däri…. Statistiskt sett borde nästa offer vara en statsbo om nå är i skogen?

 22. Christer W
  21 oktober, 2007 at 00:40

  LarsHåkan, skrattar är det minsta jag gör. jag tycker att du är för sorglig. Rent reellt borde du vara mer rädd för diverse småkryp som kommer in sverige med det förändrade klimatet. T.ex. kommer många fler människor drabbas borelia och tbe. Många kommer aldrig bli fullt återställda och fler kommer dö av det än av angrepp från björn. Jag väntar också på det första angreppet av vestnileviruset i södra sverige. Redan nu har vi fått in myggarter som tidigare inte har funnits i sverige. Troligtvis får vi också tillbaka malarian relativ snart med dem stigande temperaturen, myggan finns redan här.
  En annan sak som oroar mig är att folk dumpar ormar i terrängen, vissa relativt giftiga ormar klara vårt allt mildare klimat.
  För övrigt så dör fler människor av getingstick än vad som någonsin har dött av angrep från vilda djur.

 23. matte
  21 oktober, 2007 at 15:35

  Det dumpas ryska vargar i våra skogar med! Vad har det tagit åt folk. Det finns redan mer av den arten än på 300år sen påstå att den är utrotningshotad. Att det sen ska finnas tillräckligt med mat verkar ingen tänkt på, den behöver mer än 6st älgar på 1000ha och det finns det inte längre på de flesta håll då skogsbolagen kräver max 2st/1000ha. Så är det säger de lärda sen kan folk springa runt me eget tyckande bäst de vill och tokit är det me de, tyvärr!

 24. 21 oktober, 2007 at 15:43

  Vilket dösnack matte!

  Bara här på Södertörn hade vi fler än 150 vargar för 300 år sedan. Ska du hålla på och hitta på saker så gör det på andra bloggar är du snäll.

  De andra siffrorna är oxo påhitt.

  Att tala om ”lärda” blir bara patetiskt. Håll dig till Lunarstorm även i fortsättningen!

 25. Christer W
  21 oktober, 2007 at 15:47

  Problemet Jinge med att stackarn ska hålla sig lunarstorm är att det finns unga oförstörda barn och ungdomar där. det är väl synd att utsätta dem för en så obildad person.
  Skärpning!!

 26. micke
  22 oktober, 2007 at 17:47

  kolla med grimsö forskningsstation då

 27. Niklas
  24 oktober, 2007 at 09:15

  Hur skyddar man sig? Vi brukar vandra och tillbringar ganska många nätter i tält iskogen. Det börjar bli hyfsat många björnar i skogen här i Värmland. Måste erkänna att det börjar bli lite nervöst i tältet nu. Jag har hört att man kan använda en speciell pepparspray av kraftigare sort, någon annan skrattar och säger nej nej, det räcker inte, du måste minst ha en Magnum 357 och inte ens det hjälper eftersom du vid angrepp är för nära, så han hinner slita huvve av dig innan han dör ändå. Nå hur gör jag bäst för att skydda mig, jag vill ju fortsätta leva vildmarksliv i min hembygd? /Niklas

 28. 24 oktober, 2007 at 09:35

  Rekordknäpp kommentar!

  Jag har tillbringat hundratals nätter i tält i skogarna runt Långban och upp mot Nordrämmen. Dessutom lika många från Arvidsjaur och norröver.

  Det ENDA man behöver tänka på är att det ska låta lite när man går så man inte plötsligen befinner sig mellan en björnhona och hennes ungar.

  Man ska inte heller förvara mat i tältet.

  Och det där Niklas, det vet du så förbannat väl, du vill bara ge sken av att du ställer en ”oskyldig” fråga.

  Fyy faan så dåligt.

  Trodde du verkligen att någon skulle gå på din fula fint?

  ”Jag vill leva vildmarksliv i min hembygd…”

  Gör som du brukar Niklas lille. Ta med dig 30-06:an, en pava brännvin så kan du fortsätta att sitta och ljuga om tolvtaggare du skjutit i jaktstugan på kvällarna…

 29. Sara G
  24 oktober, 2007 at 10:36

  Jag tycker frågeställningen
  varför angriper björnen bara jägare
  och aldrig någon bärplockande tant
  är något att
  grunna över…

 30. mattias
  4 november, 2007 at 18:46

  Därför björnar precis som de flesta har bredband idag i sina iden, där de kan frossa i walt disneys alla filmer. Så på modet är snälla och varma människoälskandegullbjörnar som bara anfaller jägare och kramar alla andra i skogen. Så nu har det hänt igen en björn har protesterat med aggression och för det fick den dö. Världen är konstigare numer, undrar vad dennes mamma tänker nu för att inte tala om vad pappabjörn tänker göra i sin tur.

Comments are closed.