Jag är så avundsjuk!


Somliga av besökarna här har hört att jag gillar busväder. Jag anser att det är en naturlig sak, särskilt med tanke på att de flesta liksom undertecknad är tämligen urbaniserade.

Bor man i lägenhet så känns det minst sagt mysigt när det viner i knutarna. Men den inställningen accepteras inte av alla. De mest småsinta och missunnsamma bor i Småland, Skåne och Bohus län. Varje gång jag njuter av fulväder så får jag ett antal sura uppstötningar från dessa län. Man talar om stormfällda träd, strömavbrott och andra näst intill erotiska njutningar som om det allt bara vore eländes elände.

Nå, jag tycker inte att det finns den minsta mysfaktor i att människor skadas av vädret, men så länge skadorna är materiella så förstår jag inte varför de gnäller. Nu, just idag, så önskar jag att jag antingen vore på Jamaica eller Taiwan. För just där fläktar det skapligt just nu. I Västindien är det orkanen Dean och i Taiwan så blåser en annan orkan hattarna av folk. Tyvärr är bägge dessa orkaner så starka att folk avlider till följd av ovädret, men visst skulle jag ändå vilja vara med och känna den enorma kraft som kan åstad-
kommas av naturen.

Dean beräknas nå vindhastigheter på 280 km/t i byarna. Då ska man ha klart för sig att en fallskärmshoppare i fritt fall bara uppnår ca 200 km/t. Vem som helst inser att en människa definitivt inte kan stå upprätt i sådan vind. Har man inget att hålla i sig i så blåser man iväg. På någon av de videor jag såg på nätet så var det en man som låg på marken i Taiwan som gjorde just det, han blåste iväg.

Även om man har någonstans att hålla i sig så är det definitivt farligt ändå. Allt som inte är fastskruvat far iväg och står man i dess riktning så skadas man. Men jag skulle ändå vilja uppleva en sådan storm.

Bor man som jag, någon mil söder om Stockholm, så får man ytterst sällan vara med om oväder som välter skog. Men den dagen SMHI med stor säkerhet kan fastslå att en riktig höststorm kommer att drabba ostkusten så kommer jag sticka ut till Huvudskär med min videokamera. Hade jag råd skulle jag säkerligen tillbringa några månader i Västindien under orkansäsongen för samma sak.

Möjligen skulle jag bli mätt på den sortens oväder efter några timmar, men jag tror faktiskt inte det.

Orsaken till denna reaktion är, som jag var inne på tidigare, urbaniseringen. Det var inte särskilt många år sedan som vi fick fjärrvärme och hus som klarar både väder och vind. Genetiskt är vi konfigurerade för betydligt värre påfrestningar än vad vi får uppleva i en lägenhet. Jag tror med andra ord att det handlar om att söka naturens storslagenhet och våldsamhet, en sorts återvändande till våra rötter. För det är så vi har levt under mer än 99.9 procent av mänsklighetens historia.

Själv tillhör jag den kategori som kollar SMHI:s förutsägelser varje dag och blir besviken om det inte ens är en varning klass-II. Men hoppet är det sista som överger människan, det borde dra ihop sig till höststormar snart…

Storm: SvD DN DN2 SvD2 DN3

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Väder, Oväder, Storm, Orkan, Tyfon, Höststorm, Fulväder, SMHI, Natur[/tags]