Israeliska människorättskämpar förföljs!


Svenska Dagbladets Bitte Hammargren har träffat Amnon Vidan som är Amnestys chef i Israel.

Hon kallar regionen Israel-Palestina för ”Absurdistan” i artikeln, något som antagligen de flesta är beredda att skriva under på.

Amnon Vidan: ” Kring Hebron finns bosättarrörelsens mest extrema gren, de som inte tar order från någon, inte ens från den israeliska armén och polisen. – Bosättarna i Hebronområdet är de värsta. Det är farligt för människorättsaktivister att resa dit – och ännu farligare för palestinier att leva där, konstaterar Amnon Vidan. ”


Mr Bulldozer

Amnon Vidan: ”- Utmaningen är att få israelerna att förstå är att det inte handlar om säkerhet när en höggravid kvinna som fått värkar blir stoppad vid en vägspärr, och inte heller när tusentals palestinska hus raseras för att bosättningarna ska kunna växa. – Men samtidigt får vi inte bortse från att det finns ett verkligt säkerhetshot mot israelerna. Det är ingen myt. Vad det handlar om är att säkerhetsbegreppet utnyttjas på sätt som inte handlar om självförsvar. Det måste vi lyfta fram.”

”Men när den israeliska armén jagar en misstänkt och bombar ett folkrikt bostadsområde i Gaza mitt i natten, varvid kanske ett 30-tal personer dör, då kan man inte hävda att det blev oavsiktliga dödsoffer.”


Båda sidor använder väpnat våld mot civila

Han berättar hatt han får utstå en del kritik för att han är f.d. major i IDF och nu arbetar på Amnesty.

Amnon Vidan: ”- Men de verbala påhoppen svider också. De kommer ofta från anonyma avsändare på Internet.”

Det kanske är samma brunhögeraktivist som kutar in på ett internetcafé för att skicka hotelsebrev till mig varje gång jag skriver om något om Israel.

I natt kommer jag återigen att få en massa mail som vill att jag ska bekräfta att jag vill vara med på än den ena epostlistan, än den andra porrsiten..

Att de aldrig tröttnar..