Hur tänker tidningarna?


En notis får mig att studsa till en aning. Det är ett TT-telegram som beretts utrymme i båda morgontidningarna, ett telegram som än så länge står okommenterat.

TT/SvD/DN: ”Washington. CIA har förbjudit vattentortyr, den kontroversiella förhörsmetoden där fångar får huvudet nedsänkt i vatten, rapporterar tv-kanalen ABC.

Tv-kanalen rapporterar att CIA-chefen Michael Hayden förbjudit vattentortyr efter rekommendation av organisationens operative vicechef, Steve Kappes. Vita huset har godkänt att vattentortyr tas bort från listan över tillåtna förhörsmetoder som godkändes 2002.”

I TT:s telegram framgår det att ledande amerikanska politiker kallat metoden – tortyr, samt att CIA aldrig kommenterar ”förhörstekniker” utom för att säga att de används på ett tillåtet sätt.

”Förhörsteknikerna” att släppa starkström genom mäns testiklar nämns inte, inte heller låtsasavrättningar och brinnande tändstickor under naglarna. Att överhuvudtaget publicera ett telegram med denna innebörd utan att kommentera innehållet är mycket märkligt.

Telegrammet är publicerat nu på morgonen, har inte tidningarna längre resurser att ha journalister i tjänst vid den tiden?

Källor: DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, SvD, DN, Tortyr, Kriget mot Terrorismen, Irak, CIA, USA, Politik[/tags]