Hur ska Bush & Blair göra nu?


Nu berättar CNN ”U.S. and coalition troops have done all they can in Iraq,” said Rep. John Murtha, a Pennsylvania Democrat who has been in Congress for 31 years. ”It’s time for a change in direction.”

Samtidigt så resonerar Dagens Nyheter i en ledare om den alltmer krigskritiska opinionen:

Uppgifter om irakiska övergrepp i fängelserna och om att USA använt fosfor i krigföringen skadar de amerikanska ansträngningarna. Och i Washington börjar senaten att bli otålig. ”Alla alternativ i Irak är dåliga. Men detta är det minst dåliga”, skriver kolumnisten Nicholas Kristof i New York Times. Det han skriver om är hur och när USA ska dra tillbaka sina styrkor, och hans inlägg är illustrativt för de stämningar som råder. Det finns inte mycket hopp kvar om att operationen ska kunna klassas som en framgång. I senaten har de folkvalda också börjat tröttna och öppet visa sitt missnöje. President Bush har exempelvis ålagts att varje kvartal redogöra för utvecklingen i Irak, han ska bland annat berätta om hur många irakier som är välutbildade nog för att kunna ersätta amerikansk personal.

Nu skulle man ju kunna utbrista i ett ”vad var det jag sa?” och det gör jag väl också lite nu och då. Men det sätter samtidigt fingret på ett utomordentligt svårt problem, visserligen orsakat av Bush och Blair, men likafullt ett problem som måste lösas.

Hur ska de kunna lämna Irak utan att det utbryter ett inbördeskrig? För även om jag

givetvis anser att de ska dra tillbaka sina trupper så kommer vare sig England eller USA undan medansvar inför den utveckling som kommer i Irak.

Jag tycker att båda ledarna ska ställas inför en krigstribunal, och det tycker nog fler med mig. Men vi vet alla att det knappast kommer att ske.

Men hur man nu ska agera har jag ingen aning om. Drar man sig tillbaka tvärt så kommer inbördeskriget fort. Drar man ut på det i ett ytterligare år så flyttas inbördeskriget framåt.

Dessa politiska ledare har minsann sålt smöret och tappat pengarna..